Wednesday, December 25, 2013

Salata od spinata i jagoda sa balsamik dresingom

Za salatu:





2 sake opanog I osusenog spinata
5-6 jagoda
2 kasike badema ili oraha
1 kasika suhih brusnica

Za dressing:
2 kasike balsamik octa
2 kasike maslinova ulja
1 kasikica meda
1 kasikica Dijon senfa
so, biber

Izmiksati dressing, preliti preko salatice I uzivati...


Corbast pasulj iz pretisa (ili serpe)

Uvijek dobar....

 
1/2 kg do 1 kg teletine ili junetine sa kositma
 
600 gr suhog graha, sarenog, bijelog...po zelji                                                                                            

200 gr mrkve (3-4 malene mlade ili jedna velika)

200 gr svjeze paprike ( jedna velika ili dvije male)

200 gr luka crnog, 5-6 cehni bijelog luka

200 gr paparajza (jedan veliki ili 2-3 mala)

1 /4 do 1/2 ljute papricice                                                                                            

200 gr celera, persuna...korijen samo

komadicak suhog mesa ili sudjuke (opcija ne uvijek)

1/2 kasikica + 1 kasikica soli                                                                                           

1 kasikica + 1 kasika vegete

1/4 kasikice + 1/4 kasikice bibera                                                                                            

5- 6 casa + 7 casa vode za obarivanje graha i za kuhanje graha
 

 
Suhi grah oprati pa ga staviti u hladnu vodu i ostaviti da se obari. Za to vrijeme staviti pretis lonac na ringlu ukljuciti na srednju temperaturu. Isjeckati glavicu luka sitno i staviti na zagrijalo ulje da se przi polagano.
Isjeckati meso na malene zalogajcice i kad je luk preprzen dodati meso. Preko mesa istresti zacine u prvoj koloni: 1/2 kasikice soli, kasikicu vegete i 1/4 kasikice bibera. Izmjesati meso sa zacinima i priziti dok ne pocne fino rumeniti. U medjuvremenu isjeckati povrce na sitne komadicke (dvije cehne bijelog luka, ostalo sacuvati za kasnije), i dodati preprzenom mesu i luku. Prziti sve na srednjoj teperaturi ili malo jacoj, kako bi se povrce brze isprzilo. Kad je povrce przeno dodati paradajz isjeckan na kockice i proprziti kratko. Doliti sa casom vrele vode, dodati malu kasikicu paradajz pirea i ostaviti da krcka.
                                                        
Oprati obaren grah pod mlazom vode. Doati smjesi od mesa I povra I doliti 7 casa vrele vode.
                                              
Ubaciti 3 cehne bijelog luka, malo persinovog lista, i malo suhog mesa po zelji, dodati zacine iz druge kolone i zatvoriti pretis, ukljuciti na 3/4 jacine temperature dok ne pocne da sisti. Cim pocne da sisti smanjiti temperaturu na pola jacine (OBAVEZNO ILI CE DA EXPLODIRA) i  nastaviti sa kuhanjem.

Posle 10 minuta smanjiti na 1/4 jacine ringle i nastaviti kuhanje jos 15 minuta.
Kad iskljucim ringlu, pretis ostavim jos 10 tak minuta na ringli u zatvorenom pretisu, a potom ga otvorim da vidim jeli gustina koju ja zelim. Ako je pregust dolijem malcice vode (ovo zavisi od vrste graha koju koristite, neki ce popiti vodu i skuhati se brze a neki ne piju vodu bas toliko i sporije se kuha).
Protisnem 2 ceshe bijelog luka i isjeckam malo persuna  i ostavim da prevri.


 

Tuesday, December 24, 2013

hljeb sa olivama i paradajzu susenu na suncu

14 oz/400 gr/3cups brasna                                                                                                                                                                                        
1/2 cajne kasikice soli                                                                                         
1 kasika suhog kvasca                                                                                        
1 kasika smedjeg ili obicnog secera                                                                                            
1 kasika svjezeg sjeckanog oregana                                                                                            
10 fl oz/300ml/1 1/3 cup tople vode                                                                                            
4 kasike maslivovog ulja                 
 50 gr/1/3 cup zelenih maslina, sjeckanih                                                                                            
 50 gr/ 1/3 cup maslina , sjeckanih                                                                                            
 50 gr / 1/3 cup susenog   paradajza                                                                                          
 1  zumance umuceno

Pomijesati brasno, so, germu, secer i oregano. Polako dodavati vodu i ulje i zamijesiti tijesto. Dodati olive i paradajz. Premazati uljem i ostaviti na toplom dok ne nadodje.                                                                                    

Premijesiti i formirati male hljepcice, ili jedan…i ostaviti ponovo da nadodje.                    

 Premazati jajetom i peci u ugrijarnoj rerni na 190 C 30 minuta a onda jos 10 na 165 C.            

 Ako ste hljeb pekli u tagari onda ga poslije pecenja ostavite pokriven i tagaru okrenutu naopako – 15-tak minuta dok hljeb ne opusti sa posude.

Mrvicasti kolac

Veoma brz za napraviti a jako ukusan I fin...

FIL (cup 235 ml)
 3 cups broronica
1/2 cups secera
1/4 cups soka od narandze 
4 kasikice skroba
4 kasike vode
1 jabuka
1 kasika vanile ili vanillin secera

Za tijesto:

3/4 cups bijelog brasna
3/4 cups crnog brasna
1 cup zobenih pahuljica
1/2 cups secera
1 kasikica cimeta
1 kasikica praska za pecivo
3/4 cups kokosovog ulja ili putera
secer za posipanje

Borovnice oprati I staviti u serpu sa debljim dnom. Dodati secer I sok od narance.Kuhati 1 minutu, pa mijesajuci jos jednu. Umijesiti skrob sa 4 kasike vode i dodati u borovnice. Kuhati naredne 3-4 minute pa ostaviti da se ohladi. Dodati vanilu.  
                          

Pomijesati sve suhe sastojke za tijesto i dodati rastopljen puter ili kokosovo ulje. Mijesiti da se dobije mrvicasta masa. 3/4 smjese staviti na dno tepsije pa peci 5 minuta na 375 F (180 C) . Izvaditi iz rerne, dodati borovnice i na to jabuku ociscenu i isjecenu na listice. Preko toga dodati preostale mrvice, ne treba da bude bas ravno, ljepse je kad se samo naspe nasumice. Peci oko 1/2 sata do 35 minuta, u zavisnosti od jacine vase rerne, na 375 F (180C).

Prijatno!

 

 

Malina i banana u bademovu mlijeku

Jos jedan od finih zdravih napitaka....

1 malo pakovanje malina
1 banana
1 casa bademova ili mlijeka po vasem izboru
1 kasikica meda (opcija)



 
ljepota...

Banana i mango u bedemovu mlijeku

super fini smoothie.. dodati po zelji kasikicu limunova soka I uzivati...

1 casa badema mlijeka
1 mango
1 banana
1 kasikica meda


 
sve fino izmiksano......

Monday, December 23, 2013

Spinac i banana sa mlijekom od badema

Super fini smoothie...

1 solja mlijeka od badema
1 banana
puna saka ili dvije spinaca....

izblendati I uzivati......



preprorucujem od srca...



Oblatna rolat sa bijelom cokoladom i kokosovim brasnom

Odkako sam vidjela ove divne trufle od bijele cokolade, I kokosa na Zoricinom blogu nisam prestala misliti na njih. Sinoc mi je ostala jedna korica oblatne I odlucila sam da ih isprobam kao rolat dodajuci u sredinu mljevenu suhu brusnicu (Zoki me zarazila I brusnicom). Rolat je ispao ljepse nego sto sam se mogla I nadati. Prvo nisam imala toliko naranci da bih iscijedila 350 ml soka I ukuhavala, ali sam imala dvije limete koje su mi dale tacno 75 ml soka koliko sam trebala za ovaj recept. Iako sam zeljela da namocim brusnice u liker od narance, nije mi se dalo cekati pa sam ih samo samljela, mada mislim da bi bile puno ljepse da sam ih prvo namocila malo u liker.
Kako god rolat je ispao prekrasno, Znam da cu ga praviti cesto jer je zaista veoma ukusan, praznicnog izgleda I ukusa, I veoma brz za napraviti, bio je gotov za manje od pola sata

Potrebno:
1 veci list oblatne
300 gr bijele cokolade
150 gr omeksalog putera
200 gr kokosa
75 ml soka limete ili narance
1/2 kasikice uljane arome limuna
1/2 kasikice arome kokosa
70 gr mljevene suhe brusnice

Izrada:

Staviti list oblatne izmedju dvije vlazne kuhinjske krpe kako bi omeksao. Topiti cokoladu u mikrovalnoj po 30 sekundi u  dva intervala, zatim fino umijesiti da se sva cokolada rastopi. Dodati omeksali puter I sjediniti. Dodati sok od limete, obadvije arome I kokosovo brasno te nastaviti mijesiti da dobijemo jednolicnu smjesu.

Smjesu ostaviti u rizider nekih 10tak minuta da se malo ucvrsti. Premazati preko oblatne a na sami pocetak kreme I oblatne staviti samljevenu brusnicu I uviti u rolat. zamotati u prozirnu foliju I ostaviti do ujutru da se krema fino ucvrsti pa rezati u kolutove.

Cista klasika ..



Wednesday, December 18, 2013

Kolac sa brusnicama (Pound cake)

Nedavno sam pronasla ovaj recept na internet I tako mi je zao da nisam sacuvala link, nadam se da cu ga naci kako bih linkovala ovaj divni kolac.

Ja sam dodala pola kasikice ulja od limuna I narance, I umjesto amareta sam koristila domaci liker od visnje. Kolac je zaista prekrasan, I zasigurno cu ga praviti opet.

Potrebno (cups I kasike su americke mjere):



1/2 cupa suhih brusnica
1/4 cups likera od visnje
3 cups brasna
1/2 kasikice sode bikarbone
1 1/4 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
4 oz ili 125 gr paste od badema (ja sam koristila mljeveni badem u koji sam dodala nekoliko kapi ulja od limuna I bademovog ekstrakta)
2 cupa svjezih ili zamrznutih brusnica
2 1/2 cupa secera
1 cup kisele pavlake
280 gr omeksalog putera
6 jaja.
 
 

Izrada:

U mikrovalnoj ugrijati do vrenja suhe brusnice I liker. Izmjesati dobro, I osaviti u frizer da se ohladi dok pripremamo tijesto.

Pomijesati brasno I ostale suhe sastojke te prosijati. Izmiksati bedeme ili pastu od badema sa secerom I aromom limuna I badema dok se ne dobije smjesa poput pjeska. Dodati puter I pjenasto umutiti.  Dodavati jedno po jedno jaje muteci u intervalima. U umjesenu smjesu dodavati naizmjenicno u trecinama kiselo vrnje I suhe sastojke. Kad ste sve fino umijesili dodati brusnice, suhe I svjeze.

Ugrijati rernu na 325. Naprskati 2 kalupa za kolace sa uljem I izliti smjesu. Smjesa je vise gusta, te je potrebno rasporediti sa spatulom u  kalupe.

Peci 50-60 minuta, ostaviti u kalupu 10 minuta pa okrenuti na zicu da se ohladi.

Sunday, December 15, 2013

Bark od bijele cokolade

Jednostavno I super fino, odaberite svoju omiljenu cokoladu, otopite u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi, dodajte omiljene orasnice, suho voce I izlijte na silpat ili kalup koji ste oblozili papirom I naprskali uljem.

Sacekajte da se stvrdne preko noci, ujutru izrezite ili jednostavno izlomite na nepravilne dijelove...
Cista uzivancija :)

Praline od bjele cokolade, sa punjenjem od bijelog ganaza i dzemom od brusnice

Ove praline su cista fantazija...

Potrebno:

200 gr bijele cokolade
1 cup slatkog vrhnja
1 kasika dzema od brusnice

Izrada:

Istopiti 100 gr cokolade na pari, malo ohladiti pa zamrznuti na desetak minuta. Potom otopiti I kistom premazati unutrasnjost kalupa za praline. Staviti kalup u zamrzivac da se cokolada stegne pa ponoviti postupak jos dva puta.

U medjuvremenu napraviti punjenje za praline. Staviti cokoladu u mikrovalnu na 30tak sekundi, izvadtiti, promijesati te ponovo staviti u mikrovalnu na 30tak sekundi. Sad bi cokolada trebala biti fino otopljena. Dodati kasiku dzema od brusnice te izmiksati. Dodavati u tankom mlazu slatko vrhnje neprestavno miksajuci. Ostaviti u frizider do upotrebe.

Kad smo kalupe premazali 3 puta, napuniti ih I otvore zatvoriti otopljenom cokoladom. Ostaviti u led da se punjenje stisne, te ih njezno izvaditi iz kalupica.

Uzivati!

Kek Lapis Sarawak

Kek Lapis Sarawak je Malezijski praznicni kolac. Odavno zelim da ga isprobam. Postoji bezbroj varijacija na ovaj kolac, ali ovo je izvorni stari recept. Zasigurno ce biti ponovljen veoma brzo jer je neobican I veoma ukusan iako ne sadrzi nikakve kreme u sebi, sto je po meni uslov dobrog kolaca :)

 
Sastojci:
 
 
 17 zumanaca                                                                                            
 6 bjelanaca                                                                                          

 455 gr putera                                                                                           

 115 gr brasna                                                                                           

 255 gr secera u prahu                                                                                           

2 vanillin secera                                                                                           

1 mala casica viskija ili konjaka

1 mala kasikica mjesavine cimeta, kardamama i klincica u
 
Uputa:
 
 
Rernu ugrijati na 180/355. Pripremiti cetvrtasti lim 8x8"/20x20 cm, obloziti papirom i posprejati uljem.
 
Umijesiti bjelanca sa nekoliko zrnaca soli. Kad su se fino umijesila dodati secer u prahu koji smo prethodno prosijali. Nastaviti mijesiti dok ne dobijemo gustu masu.
 
U medjuvremenu umutiti puter pjenasto.
 
U umucena bjelanca dodavati zumanca jedno po jedno, muteci izmedju svakog dodavanja.
Kad su se bjelanca i zumanca fino umutila dodati puter u bar 3-4 puta mijeseci izmedju svakog dodavanja. Miksati na manjoj brzini, nikako ne povecavati na maximum.      
                                         
Rucno dodati prosijano brasno u koje smo dodali vanilu, i mjesavinu zacina. Umijesiti lagano spatulom kako se jaja ne bi slegla. Na kraju dodati viski ili konjak i lagano umijestiti sa tijestom.    
                                                  
Staviti 1/2 cupa tijesta u lim. Pola cupa je jednako sto i 1.2 dl. Rernu iskljuciti a ukljuciti samo gornji grijac. Peci 4-5 minuta da fino porumeni. Premazati ponovo 1/2 cupa tijesta i peci ponovo 3-5 minuta. Nastaviti premazivati i peci dok ne utrosite svo tijesto.


Zadnju koricu ne peci pod grijacem, vec rernu ponovo ukljuciti na 355/180 C i peci kolac 10-15 minuta u zavisnosti od jacine vase rerne. Ako kolac nije fino porumenio odozgo, onda ponovo ukljuciti gornji grijac i dopaci kolac.
 
Ohladiti kolac, odrezati malo sa strana jer su korice prilicito prepecene pa sjeci u kvadratice 2x2 cm. Obzirom da su veoma kaloricni nije potrebno sjeci vece komade. A vi probajte ostati samo  na
jednom komadicu :)
 
 
 
 
 

Wednesday, December 11, 2013

Dzem od brusnice

Ovaj divni dzem sam napravila za Thankgiving. Zaista je prekrasan ako imate brusnice pri ruci isprobajte obavezno.


Sastojci:

300 gr brusnica
1 kasika soka od limuna
1 dl secera
1 jabuka




Upute:

Brusnice oprati I ocistiti od mekanih plodova. Jabuku oguliti I isjeckati sitno, posuti limunovim sokom I secerom. Kuhati na laganoj temperature dok se fino ukuha, ja sam kuhala otprilike oko pola sata. Umutiti dzem sa stapnim mikserom I protjerati kroz sitku. Ja sam dzem odmah pocela koristiti tako da nisam imala potrebu da ga hermeticki zatvarim.

Monday, December 9, 2013

All berry, cranberry pie (Pita sa brusnicama i sumskim vocem)

Recept postavljam za igricu "Ajme, koliko nas je" kojoj je domacica ovog mjeseca moja draga prijateljica Zorica, na temu brusnice. Obzirom da mi je prvi put da ucestvujem u ovoj igrici, nadam se da cu uspjeti ispostovati sva pravila koja su zadana da bi se moglo ucestvovati u igrici. Igra je započela u avgustu 2008, na inicijativu food blogerke Snježane.

Moj recept je: All berry, cranberry pie (pita sa brusnicama i sumskim vocem)!



Sastojci za tijesto:
350 gr brasna (2 1/2 cups)
140 gr putera
60 gr shortening ili biljnog masla
1 kasika secera
naprstak soli
6 -8 kasika ledene vode

Sastojci za fil:
oko 300 gr brusnica
oko 300 gr kupina I borovnica
korica I jednog limuna
1 kasika limunova soka
1 kasikica vanile
naprstak soli
5-6 kasika secera
2 kasike skrobnog brasna

 
Izrada:
Izmijesati suhe sastojke za pie u food procesoru te dodati puter izrezan na malene komadice oko 1 cm velicine. Pulsirati u procesoru dok se puter ne umijesi sa brasnom te dodati 6 kasika ledene vode. Mijesiti tek toliko da dobijemo kuglu tijesta. Ukoliko je potrebno dodati jos 1-2 kasike ledene vode. Ostaviti tijesto da odmara 2 sata u frizideru. Pripremiti kalup za pies naprskati uljem te razvaljati tijesto. Vratiti nazad u frizider dok pripremimo nadjev.

Ukljuciti rernu na 400 F/200 C. Pomijesati sve sastojke za fil, staviti preko pripremljenog tijesta I po zelji dekorisati sa preostalim tijestom.

Peci 20 minuta na 400, smanjiti na 375/190 C I peci jos 40 minuta. Pokusajte ostaviti da se ohladi kako bi se sok malo stisnuo, naravno ako mozete, jer ja nisam uspjela :)


Saturday, December 7, 2013

Paganini kocke

Kad je u pitanju cokoladni kolac, od ovog mi zaista nema boljeg. Za ovaj kolac imam nekolio verzija, ali nekako mi je  ova koju je dvazen postavila najdraza, te kad trebam bogat cokoladni kolac ili tortu, izbor uvijek padne na ovaj recept.

Sastojci za biskvit:

 18 bjelanjaka                                                                                         

 18 kasika secera                                                                               
                                                                                    
3 kasike kakaa                                                                                           

500g przenih i mljevenih ljesnjaka
                                                                                            
 1 salju ljesnjaka sacuvati za fil                                                                                           
                                                                                            
Fil:

18 zumanjaka                                                                                            
                                                                                    
300 gr secera u prahu                                                                                            
                                                                                    
1.5 dl vode                                                                                           
                                                                                    
200 gr tamne cokolade ili za kuhanje                                                                                           

300 gr maslaca                                                                                           

 Dodatak za fil:

2 kasikice skrobrno brasna
2 dl mlijeka
2 kasike secera
1 vanilla

Ganaz

200 gr tamne cokolade ili cokolade za kuhanje                                                                                            
250 ml vrhnja za slag         

Priprema:

Pripremiti lim od rerne. Poproskati sasvim malo uljem, izrezati papir velicine pleha I njega premazati ili popriskati uljem I posuti brasnom.

Sastojke za kore podijeliti na 3 dijela. Mutiti 6 bjelanaca sa 6 kasika secera dok ne dobijemo cvrstu pjenu. Prosijati kakao I dodati u 150 gr ljesnjaka te njezno umijestiit u bjelance.
Peci na 180 C/ 375 F 13 - 15 minuta. Svaku koru podijeliti na dva dijela tako da cete na kraju imati 6 kora.

Skuhati zumanjke sa secerom I vodom na pari. Dodati cokoladu I mijestiti da se fino otopi. Skuhati posebno skrobno brasno u mlijeku kao puding I dodati u kremu. Sve dobro umijesiti. Dodati preostale ljesnjake. Ostaviti da se krema ohladi pa dodati izradjen puter I premazivati kore. Preostalom kremom premazati cijeli kolac.

Ugirjati vrhnje do vrenja te dodati cokoladu. Mijesiti da se cokolada istopi, pa preliti preko kolaca. 
                                                                                                                                

Pita sa krompirima od gotovih jufki

Krompirusa mi je jedna od omiljenih pita. Ako mi se bas zuri I nemam vremena da mijesim jufke onda dobro dodju I gotove. U ovoj brzinskoj piti bas uzivamo uz neku finu salaticu ili jogurt.

Sastojci:
1 pakovanje gotovih kora za pitu, srednje debljine
1,2 kg krompira - moze do 1,5 kg
1 glavica luka ili struk praziluka
1/8 kasikice bibera
1/4 kasikice soli
naprstak ljute mljevene paprika
1/8 kasikice crvene paprika
po zelji sjeckani persin ili svjeza paprika
2 dl ulja
1 dl vode
komadicak putera

Izrada:

Luk isjeckati sitno I preprziti na malo ulja. Krompir oguliti, oprati I nastrugati na krupnije rende ili nasjeckati veoma sitno. Dodati u luk I prziti na laganoj temperaturi da ne zagori. Zaciniti solju, svjeze mljevenim biberom, paprikom I persinom. Ako pocne prigorjevati dodati malo vode I nastaviti dinstati dok se krompir skoro ne ispece. Pita se pece samo pola sata, tako da krompir treba da bude skoro gotov.


Kore podijeliti na tri dijela a krompir na dva. Pomijesati deciliter ulja sa decilitrom vode za premazivanje kora. Staviti jednu trecinu kora na dno, svaku posebno premazujuci mjesavinom vode I ulja. Potom staviti pola kolicine krompira. Ponovo staviti kore, pa krompir I zavrsiti korama. Pazljivo isjeci na kockice jer ce lakse da se vadi kad je pecena, pa premazati rastopljeni m puterom ili uljem, po vasoj zelji.


Peci oko pola sata do 35 minuta na 220 C ili 425 F.



Pitu malo ohladiti pa uzivati uz omiljenu salatu, jogurt, kefir...

Napitak (Smoothie) sa kupinama

Smoothie sa kupinama:


1 manje pakovanje kupina (200 gr)
1 banana
2 dl bademova ili mlijeka po vasem izboru
1 kasikica meda sa cimetom

Sve fino izblendati u food procesoru ili sa stapnim mikserom po zelji dodati leda.

Bon appetite.

Thursday, December 5, 2013

Rolat sa krem sirom i pireom od tikve

Prvi put sam jela ovaj rolat kad sam posjetila moju dragu prijateljicu Zoki. Bio je tako mirisan I divan da nisam mogla da vjerujem da je pravljen sa pireom od tikve. Nedavno sam pronasla ovaj recept I htjela sam ga isprobati. Priprema je veoma jednostavna I brza. Preporucujem toplo ovoj recept, ako ste ljubitelj tikve, a i ako niste ne osjeti se uposte, samo daje finu socnost ovom rolatu.



 
 
Sastojci:
 
 3 jaja                                                                                                                                                                                        
 200 gr secera                                                                                           
                                                                                             
 175 gr pirea od pecene tikve                                                                                            

175 gr brasna                                                                                           

1 kasikica sode bikarbone                                                                                           

1 kasikica cimeta                                                                                           

1/2 kasikice dzindzera u prahu
                                                                                             
 1/4 kasikice mljevenih klincica ili all spice zacina                                                                                            
                                                                                         
 1/8 kasikice soli                                                            

 
 Nadjev:
                                                                                           

400 gr krem sira (Zorica je koristila mascarpone)                                                                                            
1 vanilla ili kasika tecne vanile                                                                                           
4 kasike putera                                                             
200 gr secera u prahu
  
Izdrada:
 
Ispeci tikvu u rerni (moze i u mikrovalnoj) staviti u cjediljku da se ocijedi najmanje 2 sata.                                                       
Umutiti bjelanca sa secerom dok se sav secer ne istopi i dobije gusti slag. Dodavati jedno po jedno zumance i mutiti izmedju svakog dodavanja. Prosijati suhe sastojke lagano u masu i njezno izmijesati.                                                  
Rernu ugrijati na 375 (170), lim od rerne obloziti papirom, posprejati uljem i posuti brasnom. Peci 15tak minuta.                                                   
U medjuvremenu umutiti sastojke za fil. Ostaviti u frizider da se malo rashladi. Pecen rolat urolati u kuhinjsku krpu koju smo posuli sa secerom u prahu i ostaviti da se ohladi. Ohladjen biskvit filovati i ostaviti u zamrzivac do upotrebe. 15 minuta prije posluzenja izvaditi iz zamrzivaca i isjeci u zeljene snite. Po zeli posuti secerom u prahu.
  

Pumpkin spice mix

Za jednostavniju upotrebu ovih zacina, jednostavno pomijesam u teklicu sve zajedno I koristim po ukusu.




Sastojci:

2 kasiice mljevenog cimeta
1 kasiica djindjera
3/4 kasikice muskatnog orascica ili all spice
1/4 kasikice mljevenih klincica

Za vecu kolicinu:

1/4 cup cimeta
2 kasike dzindjera
2 kasikice muskatnog orascica
1 kasikica mljevenih klincica.

Sve fino pomijesati, zatvoriti dobro I koristiti u receptima koji imaju pumpkin spice mix kao sastojak.
Moze se koristiti I u medenjacima, ja sam ih koristila prosle zime kad sam pravila medenjake.
 

Pecena tikva iz rerne



Tikvu/pumpkin/bundevu oprati, prepoloviti na pola I ocistiti od kospica I mekanog dijela. Pripremiti dublju tepsiju, obzirom da ce tikva da pusti jako puno vode, I staviti tikvu u tepsiju okrenutu ravnom stranom prema dnu tepsije.



Peci na 180 C/ 375 F oko pola sata, odnosno dok kora na lagani dodir ne pukne. Izvaditi tikvu iz rerne I ostaviti da se ohladi, kako bi lakse rukovali sa njom. Okrenuti je kako da kora bude sad na dole I kasikom izdubiti svu sredinu, ostavljajuci koru u tepsiji. Tikvu staviti u vecu sitku I ostaviti bar dva sata da se cijedi od vode, odnosno dok ne dobijemo masu slicnu pire krompiru. Na kraju sve dobro usitniti stapnim mikserom ili u food procesoru dok ne dobijemo fini pire.




Ovaj pire mozete koristiti na bezbroj nacina. Rasporediti u kesice ili kutijice I zalediti. Zaledjenu bundevu vaditi iz leda bar vecer prije nego sto cete koristiti, jer se sporo odmrzava.

Moze da se koristi u smoothie kao sto ja to najcesce radim, u hljebovima, pogacama, rolatima, ili jednostavno dodati malo mlijeka ili temeljca bilo kojeg, mesnog ili povrtnog, ugrijati I zaciniti zacinima po zelji da bi dobili super ukusnu supicu gotovu za samo nekoliko minuta.


 


Tikvasti smoothie (obrok u casi)

Ovaj divni tikvasti smoothie je zaista adiktiv. Od kako je dragi donio 100 kg tikve prije Thanksgivinga u kucu, ja se naprosto ubijam ovim divnim napitkom. Nekad mi mijenja dorucak, nekad veceru, a po nekad medjuobrok ili cak i desert. Da I ne pominjem koliko su zacini u ovom pumpkin spice miksu zdravi za nas, ubrzavaju metabolizam I ciste nasu krv. Ko voli tikvu obozavace ovaj smoothie. Pumpkin spice mix sam napravila sama, recept slijedi.



 
 
Sastojci:
 
1 banana
2 dl bademova mlijeka (ili po vasem izboru)
4 kasike pirea od tikve
1 kasikica ili po vasoj zelji pumpkin spice mix
1 kasika meda ili maple sirupa
 
 
Sve fino izblendati stapnim mixerom ili u blender I uzivati u ovom divnom napitku. 
 


Tuesday, December 3, 2013

Cokoladna fantazija

Ovu tortu sam pravila prosle godine dragom za rodjendan. Torta je cista fantazija. Slojevi cokolade jedan za drugim, cokoljubce ostavljaju bez daha.... naravno I kolicina cokolade utrosena u ovu ne tako ogromnu tortu moze da ostavi bez daha. Ali obzirom da je veoma zasitna I kremasta, komadicak je sasvim dovoljan.

 
Za koru:
 
350 gr putera
700 grama cokolade
4 jaja
4 zumanca
 
Mousse od bijele cokolade:
 
200 gr bijele cokolade milka
2 kasike vode
1 kasika ruma
1/2 cup slatkog vrhnja (heavy cream 114 ml)
 
 
Ganaze od bijele cokolade:
 
350 gr bijele cokolade Milka
3/4 cups slatkog vrhnja (heavy cream 170 ml)
1 kasika putera
 
Ganaze od tamne cokolade (po izboru)
 
280 gr tamne cokolade po izboru
3/4 cups slatkog vrhnja
1 kasika putera
 
Dekoracija po izboru, za ovakve cokoladne torte dekoracija zaista nije ni potrebna.
 
 
 
 
Priprema:
 
Ugrijati rernu na 300 F. Lim kojemu se stranice mogu skidati (obavezno) od 22 cm (8") namazati puterom.
Otopiti cokoladu i puter na pari, tako sto stavimo cokoladu u posudu, pokrijemo je plasticnom folijom i zagrijavamo 15 minuta iznad pare, a potom skinemo foliju i mijesamo dok ne dobijemo glatku smjesu.
Jaja i zumanca zagrijavati na pari dok ne dostignu temperaturu od 110 F, otprilike treba 2-3 minute. Paziti da se ne skuhaju, tek treba da pocnu pjeniti fino, sacekati 10tak sekundi i skinuti odmah prije nego se pocnu grudvati.
Skinuti sa pare i miksati na high dok se ne dobije svijetla masa, nekih 6-7 minuta.
Dodati jaja u cokoladu u trecinama, koja bi do sada trebala biti prilicito hladna, da ne skuha jaja.
Polako usuti u lim, staviti u jos jedan lim da se osigurate da cokolada ne iscuri u rernu i peci oko sat vremena. Unutrasnja temperatura bi trebala biti 170 F. Ostaviti u kalupu najmanje 45 minuta.
Ako se kolac malo slegnuo, njezno mu pritisnuti prema dole rubove da se dobije sto ravnija povrsina, a potom oprezno skinuti stranice i ostaviti u frizider najmanje 1 sat da se hladi. U sredini kolaca je cokoladna lava i treba da se stisne.

Kad se kolac ves skoro ohladio pristupiti izradi mousse od bijele cokolade.
Zdjela od miksera zajedno sa zicom za mucenje treba da se rasladi u frizideru, najbolje sat dok se hladi kolac.
Bijelu cokoladu rastopiti sa kasikom ruma i dvije kasike vode na pari na sljedeci nacin: Staviti vodu da se dobro ugrije ali ne da provrije. Cokoladu izlomiti na male komadice i staviti na paru da se otapa polagano stalno mijesajuci.
Ostaviti cokoladu da se hladi 10tak minuta a potom umutiti ledeno vrhnje za kuhanje u rashladjenoj zdjeli. Dodati kasiku umucenog vrhnja u cokoladu, izmijesiti da se fino sjedini, a potom sve zajedno istresti u vrhnje i umijesiti u finu kremu. Ostaviti na kucnoj temperaturi do upotrebe.



Izrada ganache od bijele cokolade. Ugrijati 3/4 slatkog vrhnja  sa jednom kasikom putera da provri. U drugu zdjelu izlomiti bijelu cokoladu sto sitnije pa je preliti vrelim vhrnjom za kuhanje. Mijesati polagano dok se sva cokolada ne rastopi. Ganache ostaviti na kucnoj temperaturi do upotrebe. Ukoliko je jos tecno ostaviti u frizider 10tak minuta da se stisne.

 
Ganache od tamne cokolade.
Ugrijati vrnje sa kasikom putera do vrenja pa preliti sitno izlomljenu cokoladu i ostaviti nekoliko minuta da se fino istopi. Mijesati dok se ne dobije sjajna i jednolicna smjesa. Po potrebi ostaviti u frizider da se stegne ali ne previse.

Sastavljanje kolaca. Ja uvijek kolac sastavljam u limu u kojem sam pekla. Koru prvo premazati moussom od bijele cokolade, zatim sasvim tanko ganacheom od tamne cokolade. Premazati potom ganachemom od bijele cokolade i ostatkom tamne cokolade premazati skoroz kolac okolo. Izmedju svakog mazanja sam stavljala kolac u zamrzivac na nekoliko minuta kako bi se stegao sloj i bijela i crna cokolada ostali nepomijesani.
Dekoracija od bijele i tamne cokolade za modelovanje u kucnoj izvedbi.


 
 
 
 

Tikvasta pogaca

Toliko divnih pogaca je objavljeno u zadnje vrijeme, da jednostavno ne mogu da odlucim koju da isprobam. Obzirom da su tijesta za mene uvijek nesto sto ne moze da ne bude dobro, nacin oblikovanja pogace je uvijek veci izazov nego sami sastojci za izradu.

Pogaca koju sam napravila je bila dio nase Thanksgiving trpeze. Uzivala sam praveci je jer vecina vaznih clanova moje porodice i mog srca su sjedila za trpezom.

Sastojci za izradu pogace:

1 kg mekog brasna
2.5 dl mlijeka
1 kasika suhog kvasca
1 kasikica secera
1 kasikica soli
350 gr pirea od tikve
100 gr maslaca
2 jaja

Za premazivanje jufki
100 gr maslaca

Za premazivanje pogace
1 zumance
1 kasika mlijeka
sjemenke po zelji, ja sam koristila sjemenke tikve I maka.

Pire od tikve kupite, ili jos bolje napravite sami. Operite tikvu, prepolovite, ocistite kospice I mekani dio, I stavite peci na dio koji ste presjekli. Pecite na 200 C, nekih 30tak minuta. Pecena je kad se kora na dodir lagano probije. Tikvu izvadite iz rerne, kasikom izdubite unutrasnost, ostvavljajuci koru u jednom dijelu. Staviti da se cijedi bar 2 sata kako bi sva voda iz tikve izasla i ostala masa gustine pire krompira.


Postupak:
Prosijati suhe sastojke i napraviti udubljenje u sredini. Mlijeko ugrijati da bude vrelo, dodati mu pire od tikve koji ce ga prilicito rashladiti, te na kraju dodati dva jaja, lagano izmiksati te zamijesiti pogacu. Tijesto treba da bude tvrdoce kao da pravite jufke za pitu. Obzirom da ja mijesim tijesta u mikseru sa nastavkom za tijesta, ja prvo izradim tijesto dobro pa mu onda dodam omeksan, skoro tecan puter. Ako bih mijesila rucno, onda bih puter svakako dodala u mlijeko kako bi laske umijesila tijesto.

Ostaviti tijesto da se udupla, ja sam ga stavila u serpu sa poklopcem odnosno duch oven u kojem su po meni tijesta uvijek najljepse pecena.

Kad se tijesto udupla, premijesiti ga pa podijeliti u 5 dijelova. Napraviti jufke, koje razvijemo u velicini plitkog tanjira, svaku jufku premazujuci obilno maslacem. Gornju jufku ne premazivati. Pobrasniti podlogu pa sve  jufke zajedno razvuci u velicini 40 tak cm. Odrezati im rub, nekih 3-4 cm, koji ce vam posluziti da oblikujete ruze u sredini.

 
Preostalo tijesto izrezati u 16 trokutova.
 
 
 
Svaki trokutic rolati od sirokog prema uskom kraju, iduci jednim krajem koji ce biti ravan, koji cemo staviti uz rub lima za pecenje.
 
Ruzice staviti u sredinu a trokutice redati okolo ruzica.
 
Ukoliko cete pogacu peci isti dan onda je pokrijte i ostavite na toplo da ponovo udupla volume. Ukoliko pecete naredni dan, pokrijte i ostavite u frizider odmah. U stvari trebalo bi smanjiti kolicinu germe ukoliko se pece naredni dan.
 
Kad je pogaca uduplala volumen, premazati je sa zumancetom u koje smo dodali kasiku mlijeka i posuti sjemenkama po zelji.
 
 
Peci pogacu na 200 C dok ne dobije rumenu boju, a zatim smanjiti na 180 ili manje
u zavisnosti od jacine vase rerne. Ukupno vrijeme pecenja bi trebalo biti 40-45 minuta.