Pages

Tuesday, February 4, 2014

Paprike sa krompirom

 
Paprike iz rerne, punjene krompirom su jedno od onih finih starinskih jela. Nama su sasvim dovoljne za rucak ili veceru uz obavezni kajmak ili pavlaku.
 
 
 
 
Kad pravim paprike punjene krompirom orijentisem se po broju i velicini paprike. Ako odlucim da pravim sa 6 paprika, onda bih izabrala skoro iste velicine ili malo manji krompir, znaci isti broj krompira kao i paprika. Od zacina upotrebim: so i biber, zatim izrendam veliku glavicu luka i 3-4 cesna bijelog luka. Persin mi je obavezan. Jos dodati 1/2 dl ulja u krompir i ostaviti 1/2 dl za podmazati tepsiju i premazati paprike da bolje porumene.
 
Paprike se ociste i operu okolo i unutra i ostave da okapaju. Krompir se izriba na srednjem ribezu, ni sitno ni krupno (ili na vecem ako nema srednjeg) zacini, pa se paprike napune krompirom do vrha.
 
Ako ima viska krompira nista zato, krompir pecen izmadju paprika je cak i ukusniji nego onaj u paprikama. Premazati sa uljem i dodati 2 dl vode, poklopiti folijom i peci 1/2 sata na 220 C (440 F). Otkriti foliju i ostaviti jos 20 minuta do 1/2 sata da fino porumene. I to je to, jednostavno a veoma ukusno.
 
Servirati uz paradajz i kajmak ili pavlaku.