Saturday, June 21, 2014

cosmopolitan



 


1 cup votke
1/4 cups triple sec
1/3 cups cranberry juce
2-3 kasike lime juce
4 2-inch narancina korica
imiksati u sejkeru,  uzivati :)

Joanina Vanila torta sa tiramisu puter kremom i ganazom od tamne cokolade

Sretno Josh and Joanne
 
 
 
Potrebni sastojci za kore:

3 3/4 cups brasna
2 1/2 cups secera
1 kasika plus 2 3/4 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
2 1/2 stiks (10 oz) putera kucne temperature
1 1/4 cups plus 1/3 cups mlacenice (buttermilk) (ili zamijeniti kolicinu sa 3/4 jogurta I 1/4 slatkog mlijeka)
5 jaja
2 zumanca
2 1/2 kasike ekstakta od vanile

Krema od putera:
6 velikih bjelanaca
1 1/2 cups secera
1 kasikica vanilla ekstakta
1 1/4 pouns (5 stiks) putera omeksalog
2 kasike tople vode
1 kasika kafe

Ganache od tamne cokolade:

1/3 cups vrhnja za kuhanje (heavy cream)
3 oz (100 gr) cokolade za kuhanje

Simple sirup:
1 cup vode
1 cup secera
1 kasika vanile, ruma ili konjaka

Provreti I ostaviti da vri 2-3 minute, ohladiti prije upotrebe

Icing ispod fondana:

1/2 cupa solid  high ratio shortening
1/2 cups putera
1 kasika meringue praha
1 kasika vanilla ekstrakt, po mogucnosti bijelog (butter vanilla)
4 cups prosijanog secera u prahu (oko 1 pound)
2 kasike mlijeka

Ugrijati rernu na 325 F. Namazati puterom 3 lima (9inch). Obloziti ih pergament papirom. nauljiti I posuti brasnom.
Sastaviti brasno, secer, prasak za pecivo I so u posudu za mikser, izmijesati sastojke oko 30tak sekundi na najmanjoj brzini. Dodati puter I 1 1/4 cups mlacenice. Misati na najmanjoj brzini da se sastojci izjednace, povecati brzinu I miksati na srednjoj brzini 2-3 minute. U medjuvremenu u manjoj posudi izmijesati jaja, zumanca, vanilu I preostali 1/3 cup mlacenice dok se sve fino sjedini. Dodavati u trecinama u masu sa brasnom I cekati da se sve fino umijesi prije dodavanja sljedece trecine.
Izliti u limove I peci 25-30 minuta, provjeriti sa cackalicom da li je fino peceno. Ohladiti na resetki.

Za kremu sjediniti secer sa bjelancima I staviti nad paru te miskati nekih 4-5 minuta dok se ne dobije masa poput marshmalowa. Staviti u zdjelu od miksera I nastaviti misati narednih 5-6 minuta dok se masa ne ohladi. U ohladjeno dodavati puter 2 kasike u isto vrijeme dok se ne utrosi sav puter. Napraviti instant kafu u toploj vodi, dodavati kafu u kolac postepeno.

Za ganaz preliti cokoladu za vrelim vrhnjem, sacekati koji trenutak I umijesiti u sjajnu I finu kremu. Ostaviti u frizider do upotrebe.

Za icing: U zdjelu od miksera mijesiti pouter I shortening, dodati vanilu I mlijeko. Dodati meringue prah, pa dodavati secer. Mijesiti dok se sve fino sjedini, nikako ne mijesiti previse.

Slaganje torte:

Staviti koru donji dio okrenuti prema gore, namazati simple sirupom pa premazati sa ganazom. Staviti kremu, pa pokriti sa sljedecom korom, pa slagati do kraja. Ako cemo tortu presvlaciti fondanom, nije potreno tortu premazivati kremom, potrebno je napraviti buter cream ili ganaz da se torta premaze okolo prije nego je oblozimo fondanom.

Friday, June 20, 2014

Cokoladna torta

Taxido torta

 
Kore za ovu tortu su tako divne, lagane za obradu I tako vazdusaste a u isto vrijeme socne I fine da cu definitvno od sad koristiti samo njih kad pravim cokoladnu tortu.
 
 
 
Potrebne namirnice:
 
3 cups secera (cup 235 ml)
2 3/4 cup all purpose brasna
1 1/8 cups kakao praha, prosijanog
1 1/4  kasikice praska za pecivo
2 1/4 sode bikarbone
1 1/2 kasikica soli
3 velika jaja
1 1/2 cups mlijeka ili buttermilk (mlacenica)
3/4 cups ulja
2 kasikice  vanilla extrakta
1 1/4 cup vrele kafe
1/4 cup ruma ili konjaka (ili cijela kolicina kafe)
 
Umjesto batermilka za prvu koru koristila sam 3/4 kolicine grckog jogurta u koji sam dodala 1/4 mlijeka da ga malo razrijedim jer je gust kao mileram. U drugu koru sam napravila smjesu od 1/2 kolicine milerama (sour cream) i 1/2 kolicine mlijeka.
 
Ugrijati rernu na 350 F I pripremiti 12 inch lim za pecenje, tako sto isjecemo pergament papir u vecini lima I namazemo uljem pa potom pospemo brasnom.
 
Umutiti jaja, mlijeko I ulje I vanilu da se fino sjedine. U drugu posudu umijesiti sue sastojke zajedno pa im dodati smjesu od jaja I mlijeka. Mijesiti da dobijemo glatku smjesu pa dodati polagano vrelu kafu I rum. Mijesiti mikserom oko 2 minute. Smjesa je poprilicito zitka ali to je razlog da imamo veoma socan biskvit poslije.
 
Puniti lim do 2/3 jer biskvit jako naraste. Smjesa je odlicna I za cupcakes. Tortu peci oko 40 minuta, a mafine 20tak. 5 minuta prije kraja provjeriti cackalicom jeli dovoljno peceno.
 
Za ovu tortu pravila sam dvije kore po gornjem receptu.
 
Fil:
 
200 gr putera
8 oz ili jedno pakovanje od 225 gr krem sira
1 (400 ml) konzerva kondezovanog mlijeka
 
Dekoracija:
 
Cokoladni ganaz od cokolade za kuhanje:
300 gr cokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za kuhanje
 
 
Ugrijati vrhnje za kuhanje do vrenja preliti preko cokolade, ostaviti 1-2 da se cokolada rastopi pa potom izmiksati da se dobije sjajna I jednolicna masa. Ostaviti u fizider do upotrebe, cesto provjeravati da se ne stvrdne previse.
 
Obilno premazati tortu okolo.
 
Dekoristati tortu po zelji. Ova je bila namijenjena jednom divnom mladom paru koji je zaplovio u bracne vode. Sretno Joanne and Josh ...
 
 
 
 

Karamel torta

Ova torta je tako divna a tako jednosravna za napraviti.
 
Za kore recept je ovdje
 
Potrebno za kremu:
250 gr secera
500 ml vrhnja za kuhanje (heavy cream)
150 gr bijele cokolade
 
Secer otopiti u serpi sa debljim dnom. Mozete ostaviti svijetliji ili tamniji caramel, po zelji. Ako secer uprzite vise dobitcete caramel tamnije boje I intezivnijeg ukusa, ako zelite svjetliji fil, onda cim se secer otopi I pocne da se karamelizuje skinite sa ringle I polako dodajite tecno vrhnje. Budite oprezni jer ce vrhnje da izazove jaku reakciju sa secerom, kako se ne bi opekli. Fino sve izmjesati da se sav secer istopi sacekati dvije tri minute I dodati izlomljenu cokoladu. Mijesiti dok se cokolada ne otopi pa ostaviti u frizider do upotrebe. Kremu prije upotrebe izmiksati.

Bijela torta sa limunom i malinama

dio vjencane torte, vrlo lijepa I elegantna torta ...
 
Sastojci za kore:
 
245 g brasna
1 kasika praska za pecivo
1/2 kasikice soli
300 ml mlijeka
4 bjelanca
300 gr secera
2 kasikice naribane limunove korice
110 gr putera
1/2m kasikice ekstrakta limuna
 
Krema od limuna:
 
200 gr secera
4 bjelanca
340 gr putera
60 ml iscijedjenog limunova soka
1 kasikica vanilla ekstrakta
 
Za fil od malina:
 
300 gr malina
200 gr secera
1 zelatina
 
Izrada kora:
 
Ukljuciti rerun da se grije na 170 C. Pripremiti kalup od 10 inchi ili 22 cm. Izrezati papir velicine lima, pouljiti I posuti brasnom.
 
Izmijesati brasno, prasak za pecivo I so I ostaviti na stranu. Izmijesati bjelance I mlijeko I ostaviti I to na stranu.
 
U posudi za mikser sastaviti puter, secer I limunovu koricu I sve lijepo sjediniti I miksati 4-5 minuta, pa dodati ekstrakt limuna. Naizmjenicno, u trecinama dodavati jaja I suhe sastojke pocevsi sa suhim sastojcima, mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
 
Podijeliti u dva kalupa I peci 30-35 minuta.
 
Za kremu mikserom mutiti bjelanca I secer iznad pare, mijesajuci mikserom nekih 5 minuta dok se ne dobije smjesna slicna marshmallow. Skloniti sa pare I nastaviti miksati nekih 7-10 minuta dok se meringue potpuno ne ohladi. Dodati puter kasikama, cekajuci da se umijesi I sjedini izmadju svakog dodavanja. Kad je krema postala glatka dodati limunov sok I na kraju ekstakt od vanile.
 
Napraviti dzem od malina, tako sto kuhamo pola kolicine malina 5 minuta na jakoj vatri. U medjuvremenu zelatinu potopimo u hladnu vodu, pa posto je dzem kuhan, rastopiti zelatinu u mikrovalnoj nekih 20tak sekundi I dodati u dzem. Dodati I preostalu kolicinu malina pa sve dobro umijesiti I ostaviti da se ohladi.
 
Filovati tortu tako sto prvo stavimo kremu od limuna, dodamo okolo prsten od Kreme I u sredinu dodamo dzem od malina. Poklopiti drugm korom pa premazati obilno kremom I ukrasiti po zelji.
 
Ako tortu presvlacite fondanom, ova torta je prilicito stabilna pa na kremu mozete da dodate fondan direktno, ali ja sam stavila kremu od butter cream kao podlogu da bih dobila stabilniju tortu koja moze stajati duze van frizidera jer je bila dio vjencane torte.
 

Trostruka cokoladna

Recept za biskvit za ovu tortu je ovdje.  Veoma je socan I fin, I izuzetno lagan za obradu.
 
Sastojci za kremu:
200 gr kondezovanog mlijeka
150 gr cokolade za kuhanje
150 gr mascarpone sira
50 gr putera
 
1 teglica djema po izboru.
 
Sastojci za ganaz:
200 gr cokolade za kuhanje
100 gr slatkog vrhnja
 
Za kremu ugrijati mlijeko do kljucanja pa ubaciti usitnjenu cokoladu. Mijesiti dok se cokolada ne otopi u poptunosti pa dodati puter. Nastaviti mijesiti dok se ne dobije glatka I sjajna krema. U ohladjenu kremu dodati mascarpone.
 
Svaku koru premazivati sa dzemom pa potom kremom.