Thursday, September 25, 2014

Patlidzan u sosu od paradajza, parmezana i mocarela sira (eggplant parmezan)

Recept je nadaleko poznat po svojoj finoci I posebnosti I nije ga potrebno posebno predstavlajti. Vjerovatno svi imaju svoje tajne recepte za ovo jelo, moj recept je tako jednostavan da ne moze biti jednostavniji. Prefino, toplo preporucujem.



Potrebni sastojci:

3 patlidzana
oko litar marinera sosa, ili napravite sami sos sami
300 9 500 gr mocarela sira (nisam bas vagala, nego stavljala od oka koliko mi se dopalo)
100 gr parmesan sira
3 jaja
1 solja brasna
so, biber
1 kasika oregano
2 kasike cjeckanog persuna, suhog ili svjezeg
3 cehna bijelog luka

For marinera sos ako zelite praviti sami

2 kasike maslinova ulja
1.50 kg mekanog paradajza
1 glavica crnog luka
4 cehna bijelog luka
1 kasika sjeckanog persina
1/4 kasike suhog oregano
1/2 kasike sjeckanog bosiljka
so, biber

Marinera sos;

Stavite vodu da zakipi da blansirate paradajz. U posudu sa debelim dnom staviti maslinovo ulje I bijeli luk te prziti luka da zamirisi. Dodati sitno sjeckani crni luk I nastaviti przenje dok ne omeksaju.
Dodati pola solje crvenog vinskog sirceta I nastaviti sa przenjem dok tecnost ne ispari na pola . U medjuvremenu paradajz ubaciti u prokljucalu vodu I ostaviti da vri pola minuta do dva. Izvaditi iz vrele vode I ubacivati u ledenu da prekinete kuhanje. Oguliti, ocistititi od sjemenki I soka I staviti u food processor te usitniti. Dodati u uprzeni luk, dodati ostale zacine I I ostaviti 15tak minuta da se przi, neprestano mijesajuci.



Patlidzan izrezati na kolutove, poprecno ili uzduzno, posloliti I ostaviti da odstoji dok pripremate sos. Oprati od soli, ocijediti I osusiti, te umakati u brasno, jaja I opet u brasno I prziti na ulju. Stavljati na kuhinjski papir da upije visak masnoce.

Slagati u lim za pecenje, prvo stavljati red patlidzana, pa red paradajz sosa, preko toga mocarela sir I parmesan, te posuti zacinskim biljem. Zavrsiti sa sirom I zacinskim biljkama. Peci na 180 C 350 F dvadesetak minuta do pola sata da se sve fino zapece.

Nazalost nije se stiglo slikati za presjek, ali bit ce drugi put. Koristila sam manje masnu mocarelu, mada vise volim mladu punomasnu..


Wednesday, September 24, 2014

Super brzi i fini guacamole

Ovaj recept je zaista jednostavan, brz I veoma fin.





Potrebni sastojci"

3 avokada, zrela ali ne prezrela
1 sok od limete
3 kasike cjeckanog cilantro
1/4 sitno sjeckane ljute halapenjo papricice (jalapenjo)
1 kasika paradajza susena na suncu
so

Nacin izrade:

oguliti avocado I izvaditi kospicu. Isjeckati cilantro I papricicu. Dodati sve u food processor I iscijediti sok od jedne limete. Posoliti po ukusu, avocado je puno ukusniji ako se fino posoli.

Pritisnuti pulse nekoliko puta da se sve fino sjedini. Ne treba mijesati predugo da se avocado pretvori u kasu, ljepse je kad ostanu komadici.

Da guacamole ne bi pocrnio, ako imate ostatke, premjestiti u cistu uzu zdjelu, zaliti vodom kucne temperature I ostaviti u frizider.

Vodu jednostavno odliti I malo izmijesati prije upotrebe.

Tuesday, September 23, 2014

Triple chocolate chip cookie cake (oliti trostruki cokoladni uzitak)

Ovaj kolac ili cookie cake je zaista prekrasan. Brz za napraviti, veoma ukusan I mekan da zaista toplo prepurucujem. Kuca se tako fino uzmirise dok se pece. Sastojci su vam vjerovatno na dohvat ruke.

Napravila sam ga u cast sefike Branke koja je upravo ponijela titulu cool sefa na Coolinarici I tako se ukljucila u nas klub cool sefova. Pokrenula je cajanku u pet :) Fove o'clock tea.. u cast svoga sefovanja,  Cestitam Brankic

 
 
 
Potrebni sastojci:
 
60 gr putera
200 gr secer
2 jaja
 1 vanillin secer sa okusom burbona
150 gr brasna
60 gr kakaa
prstohvat soli
1 najmanja kasikica praska za pecivo
30  gr cokoladnih suza tamne cokolade
30 gr cokoladnih suza mlijecne cokolade
30 gr cokoloadnih suza bijele cokolade
 
Ne moraju da budu cokoladne suze, moze se cokolada izreckati I dodati. Ja sam svoju bijelu cokoladu dodala direktno u tijesto, drugi put cu da samo pospem odozgo.
 
Nacin izrade:
 
Ugrijati rernu na 180 C (350F). Pripremiti lim za pecenje tako da ga oblozite pergamentom i lagano nauljite. Prosijati kakao, brasno prasak za pecivo i so. Miksati puter, secer i vanilu da dobijete pjenstu masu. Dodavati jedno po jedno jaje miksajuci izmedju svakog dodavanja da se masa ujednaci. Na kraju dodati brasno i mijesiti tek toliko da se masa fino sjedini. Dodajte sve tri vrste cokolade I samo lagano izmjesajte.
 
Ostavite masu u frizider pokrivenu providnom folijom oko pola sata.
 
Masu rasporedite u tepsiju za tart ili manju da bude oko 1 - 1.5 cm debljine.  Ako imate visak tijesta mozete ga zalediti ne pecenog I peci direktno iz leda. Ja sam svoje poslula secerom u prahu prije pecenja, tek zbog dekoracije.
 
 Peci 8-10 minuta nikako duze. Uzivati u toplim i hladnim, jednako su fini i sljedeci dan.
 


Wednesday, September 17, 2014

Minut i po mafini

Ovi mafini su gotovi za 5 minuta ukljucujuci pripremu I pecenje. Pogodni su za one koji imaju alergiju na gluten ili one koji ne jedu hljeb iz bilo kojeg razloga.



Potrebni sastojci po osobi:

1 kasika mljevenog badema
1 kasika mljevenih sjemenki od lana (ili sve badem)
prstohvat soli
prstohvat sode bikarbone ili praska za pecivo
1/2 kasikica jabukovog sirceta
1 jaje

Izrada:

Ako nemate bademovo I laneno brasno, sameljite bademe I lanene sjemeke u mlinu za kafu.

Pomijesajte sve suhe sastojke.

Dodajte jabukovo sirce. Umutite jaje I u njega dodajte ostale sastojke. Pecite u mikrovalnoj minut I po.



Namazite omiljenim namazom I uzivajte...

Kolacici sa cimetom (Snickerdoodle cookies)

Snikerdoodle kolacici su tako mirisni i fini, lagani i brzi za napraviti, sastojke vjerovatno vec imate u kuci da toplo preporucijujem... 
 
 
 
 
Potrebni sastojci:
 
2 1/2 cups (350 gr) svenamjenskog brasna
2 tsp (male kasikice) cream of tartar - moze se koristiti prasak za pecivo umjesto
1 tsp sode bikarbone
prstohvat soli
2 stick (226 gr) putera
1 1/2 cups (300 gr) secera u kristalu
vanila ili 1/2 kasikice tecne vanile
2 jaja kucne temperature
 
Za uvaljati keksice:
1/4 cup (50 gr) kristal secera
1 1/2 TBS (kasika) cimeta
 
Izrada:
 
Prosijati brasno, cream of tartar i sodu. Miksati puter, secer i vanilu dok puter ne posvjetli i bude kremast, nekih 3-4 minute. Dodati jedno po jedno jaje, miksajuci poslije svakog da se fino sjedini sa masom. Dodati suhe sastojke u trecinama i mijesiti tek toliko da se sastojci sjedine. Pokriti providnom folijom i ostaviti oko pola sata u frizider da se tijesto odmori i ne lijepi za ruke.
 
Ja ove kolacice ne oblikujem nista posebno, uzimam manjom kasikom za sladoled masu, i stavljam u secer i cimet. Uvaljati ih u smjesu cimeta i secera i staviti u lim za pecenje koji smo oblozili pergamentom i blago naprskali uljem u spreju ili obicnim. Prije pecenja dobro ih je zamrznuti bar nekih sat vremena ali mogu direktno u rernu. Peci 8-10 minuta nikako duze na 375 (325 nove rerne) F ili 190 C. 
 


Raspucani kolacici (chocolate crincle cookies)

 
Ovi kolacici su veoma dekorativni, ukusni i brzi za napraviti. Namirnice sigurno imate na dohvat ruke.
 
 
Potrebni sastojci:
 
1/2 cup putera ( 1 stick - 115 gr)
2 cups secera (400 gr)
4 jaja
1 vanila ili kasikica tecne vanile
2 cups brasna (280 gr)
1 cup kakaa (140 gr)
2 tsp (male kasikice) praska za pecivo
prstohvat soli
 
Za uvaljti kolacice:
1/4 cup (100 gr) kristal secera
1/2 cup (180 gr) secera u prahu
 
Ugrijati rernu na 180 C (350F). Pripremiti lim za pecenje tako da ga oblozite pergamentom i lagano nauljite. Prosijati kakao, brasno prasak za pecivo i so. Miksati puter, secer i vanilu da dobijete pjenstu masu. Dodavati jedno po jedno jaje miksajuci izmedju svakog dodavanja da se masa ujednaci. Na kraju dodati brasno i mijesiti tek toliko da se masa fino sjedini.
 
Ostavite masu u frizider pokrivenu providnom folijom oko pola sata. Kasikom za sladoled uzimajte kugle i stavljajte u kristal secer, uvaljajte if fino okolo i onda u secer u prahu. Otresite visak secera.
 
Peci 8-10 minuta nikako duze. Uzivati u toplim i hladnim, jednako su fini i sljedeci dan.
 


Saturday, September 13, 2014

Brza supa od brokole

Supa je tako brza I lagana, toplo preporucujem...

 
 
Potrebno:
 
1 kg brokolija, samo cvjetici
1 veliki krompir
3 cehna bijelog luka
1.5 l temeljca
po zelji dodatno tucane paprika I biber
 
Izrada:
 
3 cehna bijelog luka preprziti na malo maslinova ulja, dodati sitno isjeckan krompir I cvjetice brokole I naliti temeljac.
Kuhati 20 minuta a potom usitniti stapnim mikserom.
 
Dok se supa kuha mozete preprziti nekoliko snitica kifle ili nekog drugog hljeba posuti topivim sirom dok su jos tople I staviti odozgo malo narezane crvene paprika ili paradajza.
 
Uzivati u ovoj brzoj I zdavoj supici...
 


Sunday, September 7, 2014

Sladoled od banana

 Ako vam ostane banana koje nemozete pojesti, ogulite ih isjeckajte na kolutice I zaledite. Kad pozelite sladoled, izvadite iz zamrzivaca I procesirajte u food procesoru, otvarajuci svaku minute I mijesajuci sadrzaj. Za oko 2-3 minute dobicete najkremastiji I najfiniji sladoled koji mozete zamisliti.

Topi se u ustima I da ne spominjem koliko je zdrav u odnosu na kupljene ili domace saldolede.


Po zelji mozete ga zaliti rastopljenom cokoladom I staviti nesto granole iz kucne radinosti kao garnish.

Palacinke iz rerne ili yourkshire pudding

 
poznate su i kao kao Dutch baby, i naravno da lici palacinkama a ne pudingu, kako god, nastale su davne 1900 godine pod nazivom Dutch baby, okus je je divan, posebno u slatkoj varijanti, da ne spominjem kako kuca ujutru zamirisi na vanilu, cimet i muskatni orascic dok se pece...
 

 
 
1 casa mlijeka
1 casa brasna
2 jaja
za slatku varijantu dodati vaniliju, muskatni orascic, kasiku dvije secera I prstohvat soli
za slanu varijantu samo so.
 
Izrada:
 
Ukljuciti rernu na 400 F/200 C.Staviti lim za pecenje ili tavu koja moze u rernu.
Umutiti brasno, mlijeko i jaja da dobijete finu glatku smjesu. Dodati vanilu, muskatni orascic i sol.

Izvaditi pleh iz rerne i namazati ga puterom te vratiti pleh u rernu jos nekoliko minuta.
Istresti smjesu u lim i peci dvadesetak minuta ne otvarajuci rerun.

Slatke palacinke posluziti sa nadjevom po zelji, originalno su sluzene sa secerom u prahu i sokom od limuna, neke davne 1900 godine. Ja volim recept da isprobam u izvornom obliku tako da sam ih isprobala na ovaj nacin i mnogo mi se dopala jednostavnost i cistoca ukusa.


U slanoj varijanti izostaviti cimet, vanilu, secer i muskatni orascih a dodati neku od zacinskih biljaka, thyme, oregano ili basil i puniti ovcijim sirom, spinatom ili gljivama... podjednako fina kombinacija kao i slatka.

Paprike punjene krompirom

Ponekad punim paprika krompirom I svi ih volimo. Jos su mi ljepse kad se ohlade I ostoje. Ovaj put sam dodala sira I suhog mesa I zalila ih vrhnjem sto obicno ne radim. Inspiracija je sa Zoricinog bloga, ona ih je nedavno pravila sa ljutim paprikama I stvarno su izgledale tako dobro da sam morala da isprobam. Moji ne vole ljute paprika, tako da sam izabrala jedine koje nisu ljute a lice bar malo Banana pepers, koje je ona koristila u svom receptu. Suho meso mu daje divnu akromu, ali ako ga izbacite iz recepta, dobit cete divan vegeterijanski rucak...



Potrebni sastojci:

7 paprika po izboru (ili 2 paprika po clanu plus jedna vise ako neko zeli repete)
8 krompira
1 glavica luka
3 cehna bijelog
1 kasika sjeckanog persina
100 gr feta sira ili po zelji
100 gr suhog mesa
1 kasikica soli (u zavisnosti koliko je feta slan)
1/2 kasikice bibera
2 dl kiselog vrhnja
1 dl mlijeka
Izrada:

Ukljuciti rerun na 440 F/230 C.

Paprike ocistiti I obrati te prevrnuti da se suse


Krompir narendati ili usitiniti u food procesoru, moze se isjeci I na kockice bude jos ljepsi
Dodati izmrvljen sir, I sitno nasjeckano suho meso


Dodati zacine I smjesom napuniti paprike, a preostali krompir staviti izmedju paprika
Peci u prethodno ugrijanoj rerni 40  minuta, preliti vrhnjem u kojem smo dodali 1 dl mlijeka I nastaviti peci jos nekih 10tak to 20 minuta.

Ostaviti da se hladi bar 20 minuta prije posluzenja sa omiljenom salatom ili kiselim vrhnjem.


Saturday, September 6, 2014

Brze palacinke

Za ove palacinke nema cekanja, umijesiti I peci odmah...  
 
 
 
Sastojci:
 
1 solja brasna
1 solja mlijeka
1 solja pepsi kole, ili neke druge sode
3 jaja
1 vanilin
nastrugana korica limuna ili narance
prstohvat soli
 
Izrada:
 
Pripremiti tavu u kojoj se ne lijepi ili ukljuciti pekac za palacinke da se grije. Umijesiti mjeru mlijeka sa tri jaja (ja sam koristila mjericu od 2.5 dl). Dodati brasno i mikserom umijesiti glatko tijesto. Dodati vanilu i malcice soli. Dodavati pepsi i polagano mutiti da dobijemo finu glatku smjesu.
 

Do tad se vec pekac  ugrijao. Premazati papirom koji smo natopili u ulje. Staviti prvu palacinku da se pece. Cokoladu topiti u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi. Po zelji dodati malo vrhnja za kuhanje. Premazivati pecene palacinke cokoladom. Posuti cimetom koji smo pomijesali sa kristal secerom i cokoladnim suzama. Po zelji dodati meda po vrhu

Cipkaste palacinke

Ove palacinke su podrijeklom iz Malezije I Indije, a serviraju se kao slane sa nadjevom od piletine u turmeric umaku ili slatke sa nadjevom od slatkog vrhnja I sezonskog voca. Veoma su fine I u jednoj I u drugoj varjanti...

 
 
Za slatku varijantu:
 
1 3/4 cups brasna (cup 245 ml)
1 1/3 cup vode
1 jaje
1 1/2 cup vrhnja za kuhanje
prstohvat soli
 
 
Za slanu varijantu:
 
3/4 kasikice turmeric praha
vrhnje zamijeniti mlijkom sa niskim procentom masnoce
 
Izrada:
 
Mijesiti brasno, so jaje i vodu dok se sve ne sjediti. Dodavati mlijeko ili vrhnje polagano dok se sve fino ne izjednaci. Za slanu varijantu dodati turmeric.
 
Staviti tijesto u malu plasticnu bocicu sa uskim otvorom (flasica za kojekakve preljeve za salatu) i praviti sare po zagrijanoj tavi. Prziti na srednjoj temperaturi samo sa jedne strane, nije potrebno przenje sa druge strane.
 
Recept je zaista dobar i za regularne palacinke. Vrlo su socne i mekane i ostaju svjeze i nekoliko dana.
 


palacinke sa kakaom, domacim pudingom od vanile i umakom od narance

Ove palacinke su zista divne. Ako mozete putitie ih da odstoje I mocicete da ih sjecete kao toru, ili ih filujte kao obicne palacinke. Ovdje je nadjev od domaceg pudinga, ali ih mozete nadjevati po zelji.
 
ako se odlucite za ovu kombinaciju, necete pogrijesiti, nikad ljepsi spoj vanile, narance I kakao nisam probala.....
 
 

 
ZA PALACINKE:
 
1/4 cups kakao (cup 230 ml)
2 cups brasna
3 jaja
2 cups mlijeka
prstohvat soli
3 kasike secera
rendana kora narance
1 kasika putera
 
ZA NADJEV:
 
6 zumanaca
1/2 cupa secera
1/3 cup skrobnog brasna
2 cups mlijeka
1 kesica vanilije
1 nastrugana korica narance
3 kasike putera
 
Karamel sa naranzinim sokom
 
1 cup secera
1 1/4 cupa soka od narance
prstohvat soli
2/3 cupa vrhnja za kuhanje
 
IZRADA:
 

Palacinke: Umijesiti 2 cups (225 ml) brasna sa 3 jajeta (ja sam 1/2 cupa brasna zamijenila sa 1/2 cupa mljevenih badema). Dok se mijese brasno i jaja dodavati 3 kasike secera, prstohvat soli, rendanu koricu jedne narance, 1/4 cup kakaa i 1 kasiku rastopljenog maslaca. Po zelji se moze dodati i kasika ruma. Dodati 2 cups mlijeka i ostaviti da odstoji u frizideru dok pripremate kremu.
 
 
Krema: Prokuhati 2 cups mlijeka sa sipkom vanilije ili sa vanilin secerom i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Umititi 6 zumanaca sa 1/2 secera, izrendanom koricom narance i 1/3 cups skroba. Uliti pola kolicine mlijeka i umutiti pa onda vratiti sve zajedno u drugu polovinu mlijeka. Izvaditi vanilu pa kuhati kremu 2-3 minute neprestano mijesajuci. Dodati 3 kasike putera i mijesiti da se dobije sjajna i glatka krema. Staviti u ledenu vodu i mijesiti da se ohladi.
 
 
Za karamel: Ugrijati serpu i postepeno dodavati 1 cup secera dok se ne istopi u zlatno smedju masu. Dodati 1 cup i 1/3 svjeze iscjedjenog soka od narance i prokuhati. Dodati 2/3 vrhnja za kuhanje i ostaviti da ukuha u finu kremicu 4-5 minuta.
 


Palacinci

 
Omiljeni recept za palacinke. Fine I mekane...
 
 
Sastojci:
 
2 cups brasna (cup 235 ml)
2 cups mlijeka
2 cups mineralne vode
prstohvat soli
 
Izrada:
 
Umutiti mlijeko, jaja i brasno dok dobijete glatku i sjajnu smjesu. Dodavati vodu toliko dok ne dobijete konzistenciju slatkog vrhnja.
 
Prziti na ulju ili puteru. Od ove kolicine se dobije 16 palacinaka
 

Puniti sa filom po zelji, ja sam svoje filovala sa ganache od mlijecne cokolade i jagodama.. dobitna kombinacija.......

Krckavi neobicni ustipci

 
Ovo su najkrckaviji, najjednostavniji i najbrzi ustipci koje sam ikad pravila, ali najukusniji koje sam jela. Probajte, solja brasna po osobi je vise nego dovoljna kad planirate obrok...ja sam ih pravila sa pola crnog pola bijelog brasna.  
 

 
Potrebni sastojci:
 
2 solje brasna
1 solja kljucale vode
1/2 solje feta sira
1/2 kasikice soli, ili manje ako je feta slan
 
Izrada:
 
Prosijati brasno i staviti u zdjelu za mikser. Dodati sol i prokljucalu vodu i mijesiti 3-5 minuta dok dobijete kompaktnu i gustu smjesu. Voda mora biti vrela da dobijete tijesto koje se lako obradjuje i mijesi.
 
Prebaciti tijesto na radnu povrsinu posuti brasnom i podijeliti na 6 jednakih dijelova. Po portrebi presipati brasnom tokom valjanja.
Sa nekim malim valjkom razvaljati kuglice jednu po jednu, sto tanje mozete, tijesto je jako podatno, nije ljepljivo uopce, premazati uljem pa posuti sirom i zaviti u puzice.
 
Pripremiti tavu sa uljem i ukljuciti da se ulje zagrije na srednjoj temperaturi.
Puzice ponovo razviti sto tanje i prziti na vrelom ulju po minut-dva sa svake strane.
 
Jesti dok su vruce, najkrckavije i najljepse ustipke koje mozete zamisliti.

U ustipke mozete dodati prstohvat germe I pustiti malo da nadodju, isto jedanko fini...

Ustipci sa bijelim i heljdinim brasnom, (moze samo bijelo)

prefini I ukusni ustipci, brazi, I zdravi, ako se zanemari przenje u ulju...
 
 Potrebni sastojci:

1 casa bijelog brasna
1 casa heljdinog brasna
3 jaja
1/2 kasikice soli
1 prasak za pecivo
1 casa kiselog mlijeka (moze I slatko)
1 casa vode                                         

Izrada:

Umijesiti tijesto sa navedenim sastojcima da bude gusce nego za palacinke. Po potrebi dodati jos brasna ili vode.

Ugrijati ulje i prziti ustipke po nekoliko minuta sa svake strane. Staviti na papirni ubrus da upije visak ulja.

Posluziti sa omiljenim namazima.



  • Lokumi - peksimeti


    600 gr brasna
    1 prasak za pecivo
    1 kesica germe
    2 male kasikice soli
    2 jaja
    2 dl kiselog mlijeka
    1 dl vode (da se umijesi mekano tijesto koje se ne lijepi

    Izrada:

    Pomijesati brasno sa solju, germom i praskom za pecivo. Dodati jaja, pa polako dodavati jogurt i vodu da se umijesi glatko tijesto. Tijesto razvaljati oko 1/2 cm debljine. Ostaviti nekih 5 do 10 min da odstoji razvaljano. Isjeci na rombove, kockice ili kvadratice.

    Ugrijati ulja toliko da lokumi mogu fino da plivaju u njemu dok se prze. U ugrijano ulje ubacivati lokume i prziti ih nekoliko minuta sa svake strane. Vaditi na papirnati ubrus, pokriti kuhinjskom salvetom dok se ne isprzi citava kolicina, ovje je dovoljno otpirlike za 4 osobe. Posluziti uz omiljeni namaz i mlijeko...

    Ustipci punjeni ili prazni, slatki ili slani

    Sastojci:

    oko pola kilograma brasna, 2 cups
    1 kesica praska za pecivo ili manje, 1 tsp
    65 gr ledenog putera (oko 4 kasike)
    1/2 kasikice soli
    1 1/2 cup vode (oko 3.5 dl)

    Punjenje:

    200 gr fasiranog mesa
    1 glavica luka
    2 cehna cesnjaka
    1 kasika sjeckanog persina
    1/2 kasike timijana
    so I biber po ukusu

    Punjenje slatka varijanta

    U sastojke za tijesto dodati kasiku secera I prstohvat soli
    prziti bez nadjeva, kad su gotovi filovati nutelom I posuti secerom

    Izrada:

    Pomijesati suhe sastojke. Dodati puter isjeckan na kockice i utljati ga u brasno. Zamijesiti cvrsto tijesto sa hladnom vodom i ostaviti stajati oko 1/2 sata.

    Za to vrijeme pripremiti punjenje ako punimo mesom. Isprziti meso na luku, zaciniti i ohladiti.
    Filovati slane ustipke, spljosnuti ih da budu sto tanji da se brze i bolje isprze i prziti na srednjoj temperaturi dok lijepo porumene sa obadvije strane.
    Staviti na papirni ubrus da upiju visak masnoce

    Za slatku varijantu isjecati oblike po zelji, prziti u ulju i kad su gotovi filovati filom po izboru.
    Nas izbor je NUTELAAAA...

    Odlicni su i prazni, posuti ili ne posuti secerom sa casom mlijeka...

    I da, ja u svoje ustipke uvijek dodam I malo suhog kvasca...

    Tuesday, September 2, 2014

    Zlatno mlijeko varijanta 1

    Postavljam recept, a slike ce da uslijede sutra kad bude malo vise svjetla za slikanje. Dakle vec odavno vidim recepte za zlatno mlijeko u vise razlicitih varijanti, istrazivanjem svela sam moje interesovanje na dva osnovna recepta. Prvi je da se pomijesaju razliciti zacini I kuhanju u maslu. Znaci prvo je potrebno napraviti maslo od putera. Ja sam koristila irski puter koji je po kvalitetu malo bolji od ostalih mogu pronaci u prodaji u svom okruzenju.

    Znaci otopila sam maslo I ostavila ga da virucka nekoliko minuta na blagoj temperature. Tokom vrenja stalno sam ga opjenjavala, tj. skidala pjenu cim bi se pojavila.


    Za nekoliko minuta puter se iskcistio I ostalo je samo maslo. Izvagala sam maslo I dodala:

    20% od kolicine turmerika (kurkurme),

    10% tezine kardamoma,

    10% tezine cimeta I

    10% tezine djindjera. Svi zacini su bili u prahu.

    Potom sam sve to fino izmjesala I kuhala nekih 3 minute na blagoj temperature. Skinula sa ringle ostavila da se tek malo hladne I tako vruce sipala u teglice.

    Odmah sam odvojila pola male kasikice I napravila sebi zlatno mlijeko tako sto sam ugrijala bademovo mlijeko, dodala u njega pola kasikice paste od kurkurme I dovela do vrenja stalno mijesajuci.

    Kad se sve fino izmijesalo I sjedinilo malo sam samljela bibera I dodala u to I malcice meda, tek toliko da ima neki okus, jer bademovo mlijeko je bilo potpuno neslatko.

    Napitak je izuzetno ukusan, malo ljuci sto mi je godilo.

    Varijanta 2.

    Kuhati 30 gr turmerika u 1 dl vode, ako je potrbno dodati jos vode. Kuhati stalno mijesajuci nekoliko minuta na blagoj temepraturi. Masa bi trebala biti gustoce jogurta.

    Napaviti napitak od 2 dl mlijeka, pola kasikice paste, po zelji malo meda I pola kasikice bademova ulja ili nekog drugog ulja po vasem izboru.

    Preporucuje se piti 40 dana, ujutru I navece, dva puta godisnje. Ja pijem vec 4 dana I izuzetno mi prija.