Sunday, August 30, 2015

Princess Sofia torta

Ovu finu torticu sam pravila najboljoj prijateljici moje kcerke Nerijani... Obzirom da ce kcerku nazvati Sofija, odlucili smo da tema za kolac I dekoracije bude na temu Princess Sofia.






 
 






Wednesday, August 12, 2015

Ulje od ljiljana

Bar jednom godisnje, kad je ljiljan u punoj sezoni, moja sestra kupi mi ovo divno I mirsno cvijece koje krasi moju kucu I prostire svoj opojni miris nekoliko dana.

 
Iako ovaj ljiljan nije cisto bijel kao ovaj od kojeg smo naucili praviti ljiljanovo ulje, mislim da je podjednako ljekovit, te kad pocinje da precvjetava odsjecati cvjetove koji su u punom cvatu, ali se nisu poceli susiti, I potapati ih u kvalitetno maslinovo ulje. Kompletan cvijet se osijeca sa stabljike sa svim unutrasnjim dijelovima, prasnika I tucka.
 
 
 
Ostaviti na suncu mjesec do dva, potom procijediti I cuvati na hladnom mjestu, moze I frizider. Koristiti kao lijek za opekotine u prvom redu, na primjer ako ste se opekli, ili ako ste izgoreli na suncu mazati se dobivenim uljem I vase rane bi trebale zarasti bez oziljaka, a ako ste izgoreli od sunca, crvena boja bi se trebala pretvoriti u fini prepranuli ton do narednog dana. Odlican lijek za hemoroide. Takodjer moze se koristiti u maskama za kozu, kosu, u skrabovima za lice. Jednostavno dodajte u ulje smedji secer ili krupnu morsku so I koristite za pranje lica. Kao maska za kosu, dodajte banana, jedno zumance po zelji meda I nanesite na kosu nekoliko sati prije pranja.

 
Kazu da je dobro za lisajeve I kozne infekcije, nisam imala priliku da vidim ali vjerujem da moze biti od pomoci. I na kraju, ukoliko imate macku cuvajte je podalje od ljiljana I prozvoda od ljiljana, jer je otrovan za macke.

Tuesday, August 11, 2015

Kljukusa

Jako jednostavan, brz i ekonomican dorucak u kojem moja porodica je uzivala i jos uvijek uziva bez obzira na toliko izbora kad je hrana u pitanju... mislim da ne postoji kuhinja ni jednog naroda na zemlji a da ovdje nije zastupljena... kljukusa jos uvijek odoljeva konkurenciji i drzi se veoma visoko  na ljestvici u nasoj kuci... :)

 
 

Sastojci


Za lim od rerne ili 38 cm okrugli
  • 1.5 kg krompira cca
  • 2 glavice luka (manje ili jedna velika)
  • 1.5 kasikica soli                                                                                                        
  • 15 dkg brasna (cca malo vise od pola solje...)
  • 1/4 kasikice bibera                                                                                                        
  • 1 dl ulja cca
  • grumen putera, bijeli luk, mileram po zelji 
 
     
Ukljuciti rernu na 450 F/230 C.
Krompir oguliti i naerendati na sitnije rende. Luk takodje.   


Dodati ulje, so, biber i brasno u krompir i dobro izmjesati.
Izvaditi tepsiju iz rerne trebala bi biti vrela i obilno premazati uljem.
Ako je dovoljno vrela tepsija kad istresete krompir u nju cvrcace kao da se przi. Premazati obilno uljem i odozgo i staviti peci.

  Ja svoju kljukusu pecem 40 minuta, potom je izvadim i premazem puterom ili mileramom i vratim je u rernu, ukljucim gornji grijac i ostavim jos nekih 5 minuta da fino porumeni.

  Dobije se divna hrskava kljukusa koju ne mozete prestati jesti. Korica se divno odvaja od tepsije jer je tepsija bila dobro zagrijana. Ukoliko stavite tepsiju koju ste premazali sa uljem da se zagrijava, ulje ce da pocne gorjeti prije nego se tepsija dobro ugrije i neprijatan miris ce se prosiriti kucom.


Kljukusa voli malo vise da se premaze uljem i da se stavi nesto ulja unutra, ali ja licno ne volim premasnu kljukusu, cak i ako povecate kolicinu krompira ne bi trebali povecavati kolicinu ulja...


                                                         
 

Sunday, August 9, 2015

Torta od kokosa ili Ayden cake

Kao dio torte koji sam pravila za nasu nevjestu I njen baby shower torta na vrhu je bila posvecena nasem pvom unucetu Ayden. Torta je cokoladna sa kremom od mlijecne cokolade I maskarponea sa kokosom. Torta je bila pun pogodak, cokoladna kora sa kremastim kokosovim filom.


Potrebni sastojci za kore:

7 jaja
150 gr secera
100 gr maslaca
80 gr brasna
100 gr kokosa
2 kasike domaceg pekmeza
1 prasak za pecivo
2 kasike kakao

Fil 1;


250 gr mascarpone sira
1/2 litra slatkog vrhnja
70 gr kokosa
100 gr cokolade od kokosa sitno sjeckane
50 gr secera u prahu
1/2 kesice zelatine

Fil 2:

2 dl vrhnja za kuhanje
150 gr mlijecne cokolade

Sirup za kore:

2 dl kokosovog mlijeka
1 dl secera


Izrada.

Izmiksati bjelance I zumance posebno. U zumance dodati sve mokre sastojke I na kraju pomijesati I dodati sve suhe sastojke. Polako im dodati bjelanca I lagano izmijesati, kako bi torta ostala pjenasta. Peci iz dva puta na 350 F, u kalupu br 6, koji smo premazali uljem I presvukli papirom za pecenje. Svaku koru prerezati na dva dijela, preliti sa sirupom od kokosa pa potom  I premazati dzemom po izboru.

Za kremu od cokolade, vrhnje ugrijati do vrenja pa preliti isjeckanu cokoladu. Ostaviti minut, pa sve mijesati dok se ne dobije fina I sjajna ganaz krema.

Za kremu od kokosa, potreno je izmiksati mascarpone, pa u tankom mlazu dodavati vrnje. Ne miksati previse, stati kad dobijemo finu kremu. U umucenu kremu dodati 100 gr isjeckane cokolade od kokosa. Ja sam dodala I 50 gr secera u prahu.

Sirup: Prokuhati kokosovo mlijeko sa secerom, ostaviti da se ohladi.

Svaku koru preliti sa sirupom, premazati dzemom pa cokoladnim ganazom. Potom premazati sa bijelom kremom. Tortu dekorisati po zelji, ja sam stavila bijeli icing I presvukla fondanom.

Kamera mi nije bas u najboljem stanju, a torta je bila van fizidera 4 sata, tako da presjek nije bas cemu, ali ukus torte je fenomenalan.


Ne trebam ni napomenuti koliko smo uzbudjeni sto postajemo grandparents. Ayden bi trebao stici Septembra 14. a soba je vec spremna za njega,









Saturday, August 8, 2015

Jungle cake (for Baby shower)

Danas je nasa nevjesta imala baby shower,  I naravno ja sam pravila kolac za tu prigodu. Zeljela sam da bude najljepsi koji sam ikad napravila,.. koliko sam u tome uspjela nisam bas sigurna, ali sudeci po komentarima prijatelja I porodice koji su prisustvovali prigodi, torta je bila I lijepa I ukusna. Meni je najvaznije da je buduca mama bila sretna sa izgledom I okusom torte....Recept posvecujem njoj, jer je bio njena specijalna zelja...
 Amy (leopard print kolac):

4 jaja
1 cup secera
1 cup mlijeka
1 cup ulja
1 kasika vanile
2 cups brasna
1 prasak za pecivo

3 x sve gore navedeno, velicina lima je 10".

1 koru ostaviti bijelu
za drugu koru umutiti 4 kasike kakao sa 6 kasika vode da se dobije pasta, za trecu koru umutiti 3 kasike instant kafe sa 2-3 kasike vode.

Izrada:

Mutiti 4 jaja sa 1 cupom secera, naprstkom soli I kasikom vanile. Kad smjesa postane gusta I svjetlija, dodati 1 cup mlijeka I 1 kap ulja. Miksati tek da se sjedini I ostaviti sa strane.

Isto umijesiti drugu I trecu koru.

Rernu ukljuciti na 350 F. Dok se rerna ugrije, dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo u svaku od 3 smjese. Prvu smjesu ostaviti bijelu, u drugu dodati pastu od kakao I u trecu smjesu od instant kafe.

Limovi za pecenje treba da su premazani uljem, posuti brasnom I prestrti papirom za pecenje. Da bi dobili zebra print, potrebno je koristiti casice ili posudice oko 1 dl, moze I malo vece I naizmjenicno dodavati 3 pripremljene smjese, ne cekajuci da se razliju, vec stavljati jednu na drugu u naizmjenicnom redu. Kad smo zavrsili sva tri lima I potrosili smjesu, kolac peci 20 minuta, potom limovima zamijeniti mjesta I nastaviti sa pecenjem jos 20 minuta.

 
Prvi put sam pravila leopard print, I tri lima u isto vrijeme. Moze se napraviti tri lima u isto vrijeme ali ih treba praviti jedan po jedna umjesto radeci na sva tri u isto vrijeme. Nazalost kamera mi ne radi bas najbolje, tako da vecina slika nije uspjela, ali mislim da je dovoljno da se malo vidi presjek, koji je bio apsolutno fantastican.


Ohladjen kolac preliti sa simple sirupom skuhanim od  2 dl vode I 1 solju secera. U skuhan sirup dodati vanilu ili limun.



Krema 1.

150 gr bijele  cokolade
150 gr mascarpone sira
50 gr putera
200 gr kondenzovanog mlijeka.

Cokoladu otopiti u mikrovalnoj u intervalima od pola minute, mjesajuci izmjedju intervala. Puter I mascarpone izmiksati, pa dodati u tankom mlazu kondezovano mlijeko. Kad se sve fino sjedini dodati potpuno ohladjenu cokoladu.

Krema 2.

150 gr mlijecne cokolade
150 gr mascarpone sira
50 gr putera
200 gr kondenzovanog mlijeka

Umijesiti kao I kremu 1.

Krema kao podloga za fondan:

200 gr vrhnja
400 gr cokolade za kuhanje.

Vrhnje ugrijati u mikrovalnoj do vrenja pa preliti preko cokoladnih suza. Sacekati minut pa cokoladu lagano mijesati da se otopi, I postane sjajna krema. Ako se cokolada nije uspjela otopiti, vratiti sve zajedno u mikrovalnu na 20 sekundi.

Ganazom premazati tortu izvana u debelom sloju. Ostaviti manju kolicinu ganaza da se jos jednom premaze torta okolo, ili isprave eventualne greske u nanosenju Kreme. Ostaviti tortu  u frizider da se ganaz stegne.

Dekorisati po zelji. Torta je bila jako visoka I velika. Za sljedeci put bih pravila samo dvije kore,