Pages

Monday, May 2, 2016

Pile peceno u poklon tepsiji od Mersihe

Prosle sedmice me je posjetila po prvi put moja Cool Prija Mersiha. Tako smo se fino druzili kao da se poznajemo citav zivot, a ne da nam je prvi susret. Pricama nikad kraja, ni izmjedju nas ni izmadju muzeva. A njen najmladji sin od pet godina je osvojio srce moje najmladje kceri od 24 godine.
Ovu divnu zdjelu u kojoj se fino moze I peci sam dobila od nje na poklon. Morala sam je isprobati, ispekla sam pile u njoj I prekrasna je. Ove zemljano/porcelanske posude su zaista najljepse I u njima se najbolje ispece.
Potrebno 1 pile, 1 veza svjezih zacinskih biljaka kao sto su oregano, bosiljak, persin, pcelinja ljubica ili maticnjak, rusmarin timijan itd., so, crvena paprika I luk crni I bijeli po zelji. Kao prilog mi smo posluzili bijeli slatki krompir sa karamelizovanim ljubicastim lukom, koji se pekao ispod pileta se odlicno slagao.
Pile oprati, posusiti I namazati crvenom ljutom paprikom I solju. Na dno posude isrezati luk na cetvrtine. U unutrasnjost luka staviti nesto soli, paprika, bijeli luk I zacinske trave.
Rernu ugrijati prethodno oko 460 F/235 C. Zaliti pile uljem, tako da fino prekrije pile I dno posude. Peci oko cetrdeset minuta, a onda svako deset petnaest minuta zaljevati sokom koji se nakupio na dnu posude. Okrenuti da porumeni I sa druge strane, kad porumeni sa druge strane opet okrenuti I ostaviti jos desetak minuta da se korica fino zapece I postane krckava. Posluziti uz omiljeni prilog, kod nas pire od slatkog bijelog krompira koji se fantasticno uklopio sa lukom koji se karamelizovao na dnu tepsije.