Sunday, November 13, 2016

Tirit za baklavu

Konacno sam uspjela izvagati sastojke da postavim recept za tirit. Sarajevska baklava ne ide bez tirita I mozda zato sto smo mi navikli na ovu baklava, nikad ni jedna baklava nije ravan po okusu ovoj. Probajte necete se pokajati.


Potrebni sastojci: 220-250 gr putera ili domaceg masla,
2 zumanca I jedno cijelo jaje, jumbo.
450-500 gr mekog brasna.


I puter I jaja treba da budu sobne temperature. Mijesiti rukom u kruznom toku dok se jaja I puter ne umute u finu jednolicnu I pjenastu masu.


U najveci lim koji imate izvagajte 400 gr brasna. Saspite na sredinu smjesu od jaja I putera.

Mijesite lagano prstima mrveci smjesu. Po potrebi dodajite po kasiku brasna  dok ne dobijete finu mrvicastu smjesu. Ako ste vjesti necete morati prosijavati smjesu ili je protjerivati kroz djevdjir uspjecete da napravite tirit kakav bi I trebao da bude. Ako imate na dnu brasno a jos uvijek krupne mrve, onda najbolje da prosijete smjesu I odvojite brasno, a tirit protjerate kroz djevdjir kako bi dobili sitne mrvice.
 
 
 Kod mene ispadne bas kako I treba, bez prosijavanja ili protjerivanja kroz djevdjir.
 
 
Ova kolicina je dovoljna da se napravi veliki lim baklava I ruzica. Ako imate viska, mozete da zaledite ili da dodate u pitu od jabuka.


No comments:

Post a Comment