Friday, April 15, 2016

Baba ghanoush

Super fin dip, koji moze da zamijeni obrok, uz neke fine pogacice.
2 Patlidzan, 1 paradaj izbockati vilicom, pa ispeci u rerni ili na rostilju. Ohladiti I oguliti. U food processor dodati patlidzan, 2 cehna bijelog luka, 2 kasike maslinova ulja, 2 kasike tahini paste, 1 limun, soli po ukusu, I procesirati do homogene fine mase! Prijatno!

Jogurt od biljnog mlijeka ili od suhog voca

Prepuni zdravih bakterija, koje vam pomazu da imate zdavu crijevnu floru, poboljsate imuni system I umjesto zivotinjskog mlijeka unesete zdravo biljno mlijeko u organizam.
Za jogurt od biljnog blijeka vam je potrebno: 1 litar biljnog mlijeka, ja koristim mlijeko od mladog kokosa, ali moze I bilo koje drugo 5 gr jogurt sartera, ili 1 casa sirutke ocjedjene od jogurta U biljno mlijeko koje je toplo dodati bakterije jogurta ili surutku, ostaviti na kucnoj temperaturi 2 dana pa spremiti u frizider. Iskoristiti u toku sedam dana.
Za jogurt od suhog voca, uzeti cetiri case suhog voca I casu vode I kuhati dok voce ne omeksa. Kad voce omeksa staviti u food processor, sacekati da se malo ohladi, pa dodati malo meda po portrebi. U procesirano voce dodati 5 gr jogurt startera ili 1/2 case surutke. Ostaviti na kucnoj temperaturi 2 dana, pa potom staviti u frizider. Iskoristiti u 2 mjeseca.

Wednesday, April 13, 2016

Peceno pile sa ljubicastim lukom

Peceno sa zacinskim travicama, malo soli I ljute paprika na 450 F/230 C oko sat vremena, stalno prelivajuci sopstvenim sokom. Family kaze da je bilo tako dobro da se prosto topi u ustima... Ljubicasti luk koji sam izrezala na cetvrtine I pekla zajedno sa piletom mi je bio fantastican, tako se fino karamelizovao, pretvorio se u pravu delikatesu. Zacinske trave po izboru, person, oregano, basil, timijan I zalfiju staviti u unutrasnost pileta. Sve zajedno zaliti vrelim uljem.
Odlicno, toplo preporucujem.

Saturday, April 9, 2016

Zebra torta

Zebra torta, sa tri boje, vanilla, cokolada I moka, fil je isto pravljen sa tri boje, vanilla bijela cokolada, moka mascarpone, I tamna cokolada ganache. Recept slijedi.
Za kore: 300 gr bjelanjaka 1/2 kasikice soli 1 kasikica emulsifijer 120 gr secera 150 gr brasna 20 gr mlijeka u prahu 50 gr kokosova mlijeka ili vrhnja za kuhanje 30 gr ulja 1/2 kasikice vanile 1 vrhom punu kasiku kaka umijesati sa vodom da dobijemo gustu pastu 1 vrhom punu kasiku instant kafe pomijesati sa malo vode.
Pripremite 8" kalup. Umijesati u bjelanjke sa soli I secerom, dodati brasno I mlijeko u prahu, I na kraju mlijeko I ulje. Mijesati tek toliko da se sve fino sjedini. Podijeliti masu u tri dijela. U prvi dodati vanilu u drugi kakao I u treci kafu. Pleh namazati uljem ili puterom, posuti brasnom I obloziti papirom za pecenje. Stavlajti naizmjenicno po kasiku svake smjese na sredinu lima. Raditi polako I ostaviti da se tijesto samo razlije u limu kako bi dobili zebra uzorak. Stavite u rernu manju posudu sa vodom, i staviti peci kolac na 350/175 C nekih 40 minuta, kad probodete cackalicom, cackalica treba da ostane cista.
Napravila sam tri ovakve kore, ganache od bijele I tamne cokolade I vanilla mascarpone kremu u koju sam dodala instant kafu prethodno rastopljenu u malo vode I premazivala kolac kako bih dobila tortu. Tacne mjere nisam zapisala, mozda nekom drugom prilikom. Torta je oblozena ganaz kremom, bez neke posebne dekoracije.

Friday, April 8, 2016

Dinstana buranija

Moj omiljeni nacin pripreme buranije. Nekad sam je dinstala samo na maslu ili puteru, sad dodam malo kokosovog ulja, buranija bude tako kremasta I fina, potpuno novi okus. Ovako spremljenu buraniju uglavnom koritim kao prilog nekom mesu, sto se mene tice ja mogu I kao kompletan rucak.
Potrebno: 1 kg buranije 1 kasika masla 1 kasika kokosovog ulja so, biber, ljuta paprika po ukusu 1/2 solje temeljca
Buranija moze biti zaledjena ili svjeza, bitno je da je mlada. Rastopiti maslac I ulje pa dodati buraniju. Dinstati na lagano temperature oko 45 minuta ili dok ne omeksa, poklopljeno, stalno mijesajuci. Po potrebi dodati do pola solje temeljca, ali buranija ovako spremljena ne treba da ima previse safta na kraju. Prijatno.

Podvarak

Vrijeme da se spremi kiseli kupus I iskoristi sto vise. Ostalo ce se zamrznuti pa u sarmu pokadkad...
2 glavice kiselog kupusa 2 glavice crnog luka 1 pakovanje telecih dimljenih kobasica (moze I suho meso, pilece meso, govedina po izboru) 1/2 solje govedjeg temeljca 2-3 kasike kvalitetnog ulja crvena ljuta paprika Kupus isjeckati na rezance. Dobro oprati, jer kuhanjem ce da se reducira, pa moze biti preslan I prekiel. Luk isprziti na malo masnoce, dodati kobasice pa isprziti. Na kraju dodati kupus. Dinstati na laganoj temperature 1 sat. Ako tecnost ispari naliti malo govedjim temeljcem. Po zelji zapeci u rerni, pola sata na 200C. Prijatno!

Thursday, April 7, 2016

Maslo (krajvlje maslo ili ghee)

Napraviti maslo je zaista jednostavno I brzo. Ukus je fantastican a Kazu da je za regeneraciju jetre potrebno unijeti najmanje 2 kg kvalitetne masnoce mjesecno. Za najkvalitetnije masnoce vaze maslo, maslinovo ulje, kokosovo ulje i laneno ulje. Maslo je proizvod koji se veoma lako pravi od putera ili maslaca (mladog masla drugim rijecima). Neke od najimpresivnijih koristi od masla (staro maslo), ili kako ga svjetski kuhari zovu ghee, kako bi ga razlikovali od drugih proizvoda, je da ima fantasticnu mogucnost da zastiti crijeva, da izbalansira kolesterol level, koliko god nekome to zvucalo cudno, da vam energiju kad ste umorni, da tijelo odbrani od "inflammation" kojekakvih upala u zglobovima, u borbi protiv nekih alergija, zastiti nase tijelo od koje kakvih kronicnih bolesti, poboljsa sveopce zdravstveno stanje, ukljucujuci vid, imuni sistem, i cak da nas zastiti od pojedinih vrsta raka. Trziste prepuno nezdravih masnoca odvuklo nam je paznju od prirodnih proizovda koje su nasi pretci koristili i uvijek bili zdravi. Maslu ne treba frizider, moze stajati do beskonacnosti da se ne pokvari ako je dobro rastopljeno. Moram jos dodati da je malo veoma bogato A i E i K2 vitaminima te drugim vrijednim acidima.
Ja sam se uvijek radovala kad mama topi maslac ili puter i pravi maslo. Kuhinja bi mirisala po maslu i kukuruznom brasnu naveliko, i mamila da se vidi sta se to u kuhinji desava Iako to nisam vidjela kod drugih, moja mama bi prilikom topljenja putera dodala malo kukuruznog brasna u puter, kako bi upilo tu viska tekucinu iz putera i lakse ga izcistilo od mlijeka koje je zaostalo u puteru. Poslije bi to kukuruzno brasno jeli, tako natplejno u maslo, veoma je slicno cicvari, ako i nije jedna vrsta cicvare. Ako se ikad odlucite da pravite na ovaj nacin, obavezno dobro procijedite maslo, koristeci gusti muslin, naravno kad se maslo skroz ohladi. Znaci jednostavno uzmite veoma kvalitetan puter i stavite da se topi na srednjoj temperaturi. Budite blizu jer hoce da iskipi. Opjenite prvi put i ostavite da virucka. Kad se pjena pojavi drugi put i maslo se iscisti fakticki je gotovo za upotrebu. Ja ostavim da se jos malo uprzi, ostatci od mlijeka duzim przenjem daju maslu tu specificnu finu aromu. Proces moze biti gotov za manje od 15 minuta. Dobro ohladite maslo i procijedite ga od ostataka kroz veoma gust muslin. Spremite u tegle i cuvajte ili na sobnoj temperaturi ili u frizideru vas je izbor. Ako cuvate u frizideru bit ce jako tvrd. Ako ste ga pravilno istopili, ukuhali i procijedili nema bojazni da se ikad pokvari. Kravlje maslo i kokosovo ulje trenutno vaze za najzdravije masnoce. Ja ih koristim podjednako u kuhanju, pola pola, i moji ukucani su super zadovoljni. Iz nekih jela izbacim kokosovo ulje jer jelo bude previse slatkasto (npr grah), ali maslo je obaveza u svemu sto spremam. Hrana koja se pravi na maslu i kokosovom ulju je daleko, daleko ukusnija, mirisi i ukusi su apsolutno za citav jedan nivo bolji u odnosu na industrijska ulja, bilo koje vrste. Dok maslo i kokosovo ulje podnosi veoma visoke temperature kad je u pitanju przenje, maslinovo ulje i laneno ulje ne podnose velike temperature, posebno kad se hrana przi, i cista grehota ih je koristiti za przenje, jer unistite dobro maslinovo i laneno ulje. U odnosu na puter, maslo je puno bolje. Prvo podnosi visoke temperature pri przenju da ne gori, a topljenjem se uklone laktosa i kasein tako da oni koji su laktose intolerant mogu slobodno da koriste puter bez bojazni od alergije.

Wednesday, April 6, 2016

Sredstva za ciscenje na prirodnoj bazi

Cisteci kucu uvijek se naudisem kojekadvih isparenja od sredstava za ciscenje od kojih mi na kraju bude u potpunosti muka. Nedavno sam pocela experimentisati sa "homemade" sredstvima za ciscenje i prezadovoljna sam rezultatima ovih koje sam do sada isprobala.
1. Opce sredstvo za ciscenje (ovo sredstvo nije pogodno za ciscenje granitnih povrsina, jer vremenom ocat moze da izgrize povrsinu granita): 1 casa vode 1 casa bijelog octa 1 casa alkohola 2-3 kapi deterdzenta za sudje ili castile sapuna 3 kaskike limunovog soka esencijalna ulja od tea tree, pepermint, narandza, itd. Naspite u flasu sa sprejom. Cisti bez mrlja, alkohol povrsinama daje visoki sjaj kao i deterdjent za sudje. Odlican je i za prozore i za ogledala, podjednako za ciscenje podova, kuhinje i wc.
2. Sredstvo za ciscenje granitnih povrsina: 1 casa vode 1/4 case cistog alkohola 2-3 kapi deterdjenta za sudje ili castile sapuna 10 tak kapi ili manje etericnog ulja od tea tree Naspite u flasu sa sprejom. Cisti odlicno, sve se sjaji.
I nesto od moje kolekcije zacina :)
3. Sredstvo za ciscenje staklenih povrsina moze I ogledalo I slike (ta slika na zidu je jedna od cetiri koje imam od poznate Tuzlanske umjetnice nase Branke: 1 casa destilovane vode 1 case bijelog destilovanog octa Sve naspite u flasu sa sprejom, koristite papir ili novine.
4. Sredstvo za ciscenje drvenih povrsina: 1 casa destilovane vode 3 kasike destilovanog octa. Koristite mekanu krpu da ocistite drvene povrsine pa onda Ukoliko imate bijele fleke od vode po namjestaju od drveta napravite smjesu od 5 kasika maslinovog ulja 5 kasika destilovanog octa, Za ciscenje i poliranje namjestaja koristite mekane flanelske krpe.
5. Stainless steel sredstvo za ciscenje - najtezi zadatak mi je oribati rostilj posle zime: soda bikarbona i so. Posto operemo povrsine od stainless steel, pospemo soli i sodom i spuzvicom dobro izribamo povrsinu, saperemo vodom i to je to.
6. Dezinfekcija wc, kuhinje i ostalih povrsina po potrebi: 1 casa vode desitilovane ili filtrirane 5 kapi esencijalnog ulja od narance 3 kapi od lavande 2 kapi od eukaliptusa 2 kapi od tea tree ulja Dodati sve sastojke u flasu sa sprejom. Koristiti po potrebi, ne posusivati poslije prskanja. Cuvati na hladnom i tamnom mjestu da sacuvate kvalitetu esencijalnih ulja. orange: anti-infectious, anti-septic, anti-viral lavender: anti-infectious, anti-septic, anti-viral, anti-bacterial, eucalyptus: anti-infectious, anti-septic, anti-viral, anti-bacterial, anti-fungal tea tree: anti-infectious, anti-septic, anti-viral, anti-bacterial, anti-fungal
7. Fantasticno sredstvo za ciscenje wc solje: 1 casa destilovane vode 1 casa sode bikarbone 1 casa castille sapuna, ili deterdzenta za sudje 1/4 case destilovanog octa 1/2 tsp lavander esencijalnog ulja Staviti sodu u vodu. Dodati sapun, pomalo dodavati ocat. Napravice se pjena kao kod coca cole, pa posle toga dodati esencialna ulja. Sve dobro promuckati prije upotrebe. Najbolje je da sve stavite u neku flasu sa sprejom. Ako je wc solja vise prljava trebalo bi je dobro oprati sa boraxom i svjeze iscijedjenim sokom od limuna.
8. Rerna - mislim da mi je to jedan od najtezih zadataka, ne zato sto je zaista tesko, vec zato sto ako ukljucite rerun na automatsko ciscenje a rerna je previse prljava, zasigurno ce vam se ukljuciti smoke detector ili alarm za pozar. Ako koristite sredstva za ciscenje onda cete se veoma naudisati tih nepozeljnih teskih otrova I satima cete ih osjecati u plucima. Za uspjesno ciscenje rerne na prirodnoj bazi potrebno vam je: Soda bikarbona, voda, gumene rukavice, vlazna krpa, plasticna ili silikonska spatula boca sa sprejom bijeli destilovani vinegar Izvaditi resetke iz rerne, I sve sto inace drzite u rerni, termometar, pica stone, itd. Napraviti pastu od baking sode tako sto cete pomijesati 1/2 case sode sa nekoliko kasika vode. Treba biti lako razmaziva, otprilike uzme 3 kasike vode. Namazati rerrnu tom pastom ne izostavljajuci nista. Ostavite preko noci, treba stajati nekih 12 sati. Posle toga uzeti vlaznu krpu I ocistiti rerun. Koristiti plasticnu spaculu ako ne mozete dohvatiti sve dijelove rerne. Posprejati octom cijelu rerun, ocat ce napraviti malu reakciju sa Sodom I napraviti pjenu. Vlaznom krpom odstraniti ostatke octa I sode. Ponoviti vise puta ako je potrebno prskajuci ocat gdje je potrebno. 9. Kazu da se mogu otkloniti skoro pa u potpunosti pesticide sa voca I povrca ako naprskate povrce I voce nekih desetak do trideset sekundi I dobro operete rastvorom od sirceta I vodu u odnosu od jedan dio sirceta, cetiri dijela vode. Ako imate previse, onda stavite voce u rastvor, ostavite minut dva I saperite dobro vodom.

Tuesday, April 5, 2016

Kombucha

Kombucha je moje najomiljenije pice, naravno osim vode. Na slici dole mozete vidjeti proizvodnju kombucha. U dvije velike staklenke nalaze se kambuche koje daju oko dva tri litra kambuche sedmicno za sada. Za proizvodnju kombucha morate nabaviti gljivu, ili mozete poceti od kombucha koju ste kupili u prodavnici. Kombucha je pored kefira, jogurta, kiselog kupusa, miso supe, najveci izvor probiotika, koje nase tijelo treba da bi odrzalo zdravu crijevnu floru, I time cjelokupno zdravlje naseg organizma. Nemojte da vas buni secer koji se dodaje u kombuchu, jer secer sluzi za proizvodnju I na kraju fermentacije ce biti u potpunosti potrosen, za vas nece ostati nista. Kupite neki prirodni organic secer, jer od toga vam zavisi kvalitet dobivene kombucha. Gotov proizvod lici po malo na sampanjac, blago kiselkastog okusa I neki mali procenat alkohola u njoj, u zavisnosti koliko dugo ste je ostavili da stoji. Meni vrlo uspjesno zamjenjuje gazirana pica.
U manjoj staklenki je kombucha koju sam pocela od kombucha caja koju sam kupila u health store. U dvije vece staklenke je kombucha koju sam narucila online. Trenutno trecu I najmanju staklenku koristim da napravim svoj ocat. Vrlo je slican domacem jabukovom sircetu ili octu koje se pravi kod nas od uvijek. Gljiva je veoma slican gljivi koja se proizvede praveci domaci ocat, I koja se cuva iz godine u godinu za pravljenje novog octa. Ocat kombucha je jako ljekovit, I moze se upotrebljavati u sve svrhe u koje koristite jabukov ocat. Kad ne pravim ocat, onda mi ta treca staklenka sluzi kao hotel u kojoj cuvam kombucha koje su mi viska I koje mogu da dam drugima. U tom caju kombucha moze da ostane godinama, bitno je da je puno ne uzneiravate I da joj nije previse hladno, toplo, I da je ne cuvate blizu drugih fermentisanih proizvoda. Ne stavljajte je u frizider nikad, dobro joj je na kucnoj temperature, dok veoma lose posnosi hladnocu.
Ako zelite poceti svoju kombucha, a nemate gljivu probajte kupiti caj u prodavnici zdrave hrane, ali original, ne neki u koji je dodat bilo koji ukus. Koristite casu kambuche, ostalo mozete popiti. Napravite caj (ja koristim mjesavinu bijelog, crnog, zelenog ili herba mate), dodajte soljicu od kafe secera na litar vode, ohladite i dodajte casu kupljene kombucha. Ostavite negdje u cosku daleko od sunceve svjetlosti dvije sedmice, za to vrijeme bi se trebala kombucha formirati po vrhu tegle. Samo dodajte pola solje secera I ostavite je naredne dvije tri sedmice da sazrijeva I raste. Potom dobivenu prvu kombucha koristite kao ocat, a gljivu izvadite, operate I nastavite praviti kombucha sa njom. Gljivu malo operate, napravite dva litra caja, ako je kombucha prilicito porasla, dodajte solju od kafe secera I ostavite da sazrijeva sedam dana. Potom ponovite postupak. Dobivenu kombucha mozete naliti u staklene flase I osaviti dodatno da dozrijeva koliko god zelite. Otvarajte flasu dnevno, kako vam flasa ne bi pukla od fermentacije. Kad vam se jacina ucini dobrom, spremite u frizider na neograniceno vrijeme, ne moze da se pokvari. Znaci ako zelite da pocnete svoju kombucha, imate dva nacina da dodjete do nje. Trazite od nekoga ko je vec uzgaja, jer se ona brzo razmnozava, ili narucite online. Kombucha se ne pravi u plasticnim posudama, niti se koristi metal. Pazi se da muhe, musice I ostali insekti ne dodju do nje. Sve ostalo manje ili vise joj odgovara, uopste nije osjetiljiva, mozete je imati zauvijek.
Znaci ovo je gotova kombucha od Yerba Mate caja, u kojoj sam dodala nesto chia seeds I ostavila da dodatno dozrijeva nekoliko dana.
U ovu kombucha sam dodala zelenog caja I kasiku meda I ostavila dodatno da sazrijeva.
U ovu kombuchu sam dodala sok od bobicastog voca.
Ovo je original kombucha, u koju nisam nista dodavala a napravljena je od mjesavine bijelog caja I Yerba Mate caja.

Cokoladna nutela, divit baklava

Nedavno sam iaprobala varijaciju na divit baklavu, dodajuci cokoladu u baklavu, a 3 kasike nutele u zaljev. Bila je odlicna.
Sastojci: 1 pakovanje jufki (ja sam imala skroz debele jufke ovaj put, ako su skroz debele jufke onda moze I jedna ne trebaju dvije da se stavljaju jedna na drugu) 600 gr oraha (koristila pikan orahe u ovom receptu) 100 gr secera 200 gr putera 100 gr mlijecne ili tamne cokolade Zaljev: 500 gr secera 4.5 dl vode 2-3 kriske limuna 3 kasike nutele stapic za raznjic Izdrada: Cetvrtasti manji pleh namazati puterom. Kore odmotati, ja sam imala samo 12 kora, tako da sam napravila samo 6 rola. Uzeti koru, napazati je rastopljenim puterom, staviti drugu koru na nju ponovo premazati puterom I presuti obilno sa mljevenim orasima i narendanom cokoladom u koje smo dodali 100 gr secera. Stapic za raznjic staviti ispred sebe na kore I umotavati duzom stranom u rolat. Kad smo umotali rolat, srozati kore niz stapic, tako da mogu da stanu u tepsiju. Isto uraditi sa preostalim korama. Ovu baklavu je najbolje praviti navecer, ostaviti je malo otvorenu rernu da se isusi do sljedeceg dana. Sljedeci dan izerezati baklava na komadice zeljene duzine, namazati puterom I peci na 355 F oko 10 minuta dok ne pocne rumeniti. Smanjiti na 320 I peci jos 20 minuta. Zaljev ostaviti da provri I kuhati 10tak minuta do zeljene gustine. Zaljev za sve baklave treba da bude malo gusci kako baklava ne bi bila previse mekana. U gotov zaljev dodati 3 kasike nutele I dobro izmjesati da se izjednaci sa zaljevom. Mlaku baklavu preliti vrelim zaljevom.

Black forest chia pudding

ja chia seeds volim svakako, ali sa cokoladom I mijesanim bobicastim vocem mi je svakako pravi hit.
Potrebni sastojci: - 2 kasike chia seeds, - 1 casa mlijeka Chia seed pokiseliti u pola case mlijeka. Dodati zasladjivac po ukusu, I kasiku kakaa. U drugu polovinu case dodati vanilu I zasladjivac po ukusu. Kad se sve fino zelatiniralo, garnirati sa bobicasim vocem. U slast!

Saturday, April 2, 2016

Humus sa avokadom

Humus je jako lako I brzo napraviti ako imate vec pripremljen ili kupljen tahini I leblebije. U svakom slucaju I ako nemate brzo I lako je napraviti I tahini I skuhati leblebiju. Ili kupiti vec kuhanu leblebiju u konzervi, mada je vise volim suhu pa da sama kuham.
Tahini: 100 gr sesam sjemenki 1 kasika neutralnog ulja Za hummus: 450 gr leblebije kuhane ili iz konzerve 3 kasike soka od limete ili limuna 3 kasike finog maslinovog ulja, plus za polijevanje 2 avokada 2 kakise tahinija so, biber, crvena paprika, kumin, person ili cilantro 2 cehna cesnjaka Za tahini prziti sesamove sjemenke do rumene boje, pazeci da ih ne preprzite, jer ce tahini biti gorak I neukusan. Staviti przene sjemenke u food processor I ostaviti da se ohladi nekoliko minuta. Procesirati dok ne dobijemo grudvice, pa dodati neutralno ulje.
Nastaviti procesirati dok ne dobijemo smjesu kao za palacinke ili malo guscu. Ostaviti do upotrebe.
Ja leblebiju skuham u slanoj vodi ,prethodno je operem I odstranim sve koje plivaju po povrsini, znaci da nisu dobre. Kuham u pretis loncu nekih sat I deset minuta. Ocijedim, operem I ostavim u frizider ako cu koristiti u naredna tri dana, ako ne onda zamrznem. Za humus procesiram 450 gr leblebije sa uljem, sokom od limuna, tahinijem I zacinima dok ne dobijem gletku masu. Ako je potrebno dolijem malo vode. Dodam avocado I bijeli luk I nastavim procesirati dok ne dobijem kremastu finu masu. Opet dodam malo vode ako je potrebno. Zaliti finim maslinovim uljem I cuvati u frizideru do uportebe. Najbolje je iskoristiti Humus za sedam dana. Uzivajte!

Friday, April 1, 2016

Tursija (probiotik) od voca

Tursija od voca (isto kao I od povrca) je jako ljekovita I dobra za probavni trakt, sluzi ocuvanju crijevne flore I obnavljanju iste, jaca imuni system I pomaze u susbijanju losih bakterija.
Ja u svoju tursiju, pored voca, dodam I jednu kapsulu probiotika. Znaci na teglu od odprilike 2 litra, stavim vodu (ili pola kokosova voda, pola obicna) I dodam voce po izboru, ne previse tek da probiotik ima dovoljno secera da se razvija. Voce obicno ostavim desetak dana, nekad manje nekad vise, onda ga izvadim I pojedem, a dodam novo voce u probiotik. Prvu teglu probiotik tursije ostavim na kucnoj temperature nekih 48 sati. Potom odspem iz tegle pola tekucine u staklene flase I stavim u frizider do upotrebe. Teglu dolijem sa novom vodom I ako ne dodajem nikakvo voce, onda dodam 1 veliku kasiku secera, kako bi probiotik imao dovoljno hrane do sutra. Svaki dan odlijevam pola vode a pola zadrzim I dolijem novom. I tako iz dana u dan iz mjeseca u mjesec. Secer koji se dodaje u tursiju nije za vas, on se sav potrosi u procesu fermentacije ako sacekate 24 sata da se fermentacija odigra, I dobijete savrseno zdravo pice puno vitamin I minerala bez secera. Ponekad iscijedim citruse u drugu teglu, negdje oko 1/3 tegle, dodam 1/3 vode I 1/3 tursije iz prve tegle I tako napravim savrseno zdravu orandzinu. Okus je fantastican, secer sav potrosen u procesu fermentacije, a pice je overloaded sa vitaminima.
U ovoj tegli su jabuke, kivi I grozdjice. Obzirom da suho voce sadrzi jako puno secera, dovoljno je dodati saku grozdjica da se probiotik nastavi hraniti naredna dva dana bez mijenjanja vode ili dodavanja secera. Prijatno!

Tursija, ili fermentisano probiotik povrce

Salate su moje omiljeno jelo. Mogu ih jeste kao predjelo, glavno jelo, salatu ili desert. Recept za ovu tursiju je malo drugaciji, jer ovo je super super tursija, zbog dodatih minerala a I zbog nacina kiselenja. Nema nikakvih dodataka ili hemije, cisto povrce overloaded sa vitaminima I mineralima.
Za ovo probiotik fermentisano voce nema posebnog recpeta. Kad imate povrca malo vise I ne znate sta cete sa njim, jednostavno uzmite teglu odgovarajuce velicine I pocnite sastavlajti ovu salatu. Stavite vode nedgje do pola ili malkice vise, dodajte prvo so, da vam bude ugodno slano, nema potrebe nesto previse presaljati, dodajte kasiku-dvije jabukovog sirceta, ali da bude ne preradjeno, domace, dodajte sok od limuna I ako uzgajate kombucha, obavezno dodajte kasiku kombucha. Zatim dodajte kasiku secera, po mogucnosti organic, da se razumijemo nista od ovog secera nije za vas, on ce sav biti potrosen u procesu fermentacije povrca. Pa onda dodajte minerale ako zelite dodavati: magnezij, kap joda, living siliku, fuvic acid. Minerali nisu obavezni, ali ako ih dodate dobicete super supe salatu. Dodajte svog omiljenog ulja po ukusu, pa onda jednu kapsulu probiotika. Probiotik se moze kupiti u svakoj apoteci, nije vazno koliko miliona ih ima u jednoj kapsuli, nego koliko vrsta ima u kapsuli, sto vise to bolje. Sad pitanje je zasto dodavati probiotik u salatu. Prvo salata ce vam biti ugodno kisela, ocuvace se sve zdrave bakterije, I sto je najvaznije, unijecete u organizam probiotik koji nam je svima prijeko potreban. Kad dodate povrce po zelji, kupus, karfiol, brokoli, mrkvu, ljubicasti luk, repu, cveklu, itd itd, zatvorite teglu I ostavite u kuhinji dok ne uskisne. Svaki dan otvorite teglu da ispustite visak zrak kako vam tegla ne bi pukla.
Prijatno!