Saturday, October 22, 2016

Pekinska patka

Priprema ove patke je brza I lagana, iako se patka dugo pece, jos uvijek je u odnosu na druge recepte prilicito lagana I brza. Meso I kozica su fenomenalni, ako se odlucite da pecete patku svakako preporucujem ovaj recept.



Potrebni sastojci:

1 patka
1 kasikica soli
1 limun isjecen na kolutove
5 cehni cesnjaka
1/2 solje ili oko 1 dl balsamic octa
1 sok od limuna
1/4 dl  meda

Ako kupite zaledjenu patku kao ja, ostavite je 2 dana u frizider da se lagano I potpuno otopi. Dobro je operate I osusite te je dobro namazite solju. U unutrasnjost stavite cesnjak I limun, pa zavezite noge.




Izbockajte patku na svim mjestima gdje vidite da ima masnoce, kako bi masnoca tokom pecenja lakse izasla. Kozu na prsima narezite nozem na rombove pazeci da ne zasjecete meso. To ce pomoci masnoci da se lakse ocijedi.



Pecite patku na 350 F jedan sat, patka treba da lezi na ledjima u prvi sat. Potom je okrenite na prsa I pecite narednih 40 minuta.



Okrenite je na ledja jos jednom I pocnite premazivati sokom od limuna I balsamika, svakih deset minuta u narednih 40 minuta.

Posle tih drugih cetrdeset minuta u sos dodajte med pa pocnite premazivati patku tom smjesom svakih deset minuta jos narednih cetrdeset minuta.



Patka se ukupno pece 3 sata I za ta tri sata bi trebala biti fino pecena I rumena.

Posluzite uz omiljeni prilog, neko mi rece da ide najbolje sa palacincima (vjerovatno sa mlincima isto tako dobro).



Prijatno!

Tuesday, October 18, 2016

Losos sa pestom od persuna i taragona

Super fini I brzi rucak, toplo preporucujem. Moje cure kazu da je ovo definitivno naj bolji recept za losos.



Potrebni sastojci za 4 osobe:

4 parceta lososa
3 kasike majoneze
1 kasika senfa
3 kasike sjeckanog persuna
1 kasika sjeckanog taragona
3 cehna cesnjaka
1/2 soka od limuna
4 kasike maslinova ulja
prstohvat ljute paprika


Losos preliti kasikom limunova soka I maslinova ulja. Mozete malo posoliti I posuti biberom.



U medjuvremenu u food procesoru samljeti bjeli luk I list persuna I taragona. Umijesati majonezu i senf.

Lim obloziti papirom premazati maslinovim uljem i rasporediti ribu. Premazati dobijenim sosom, i po zelji jos preliti sa kasikom maslinova ulja.



Ugrijati prethodno rernu, ukljuciti samo gornji grijac i peci do lijepe rumene boje. Rernu ukljuciti na 350 F pa peci jos 10tak minuta dok se riba fino ne ispece na unutrasnju temperature od 145 F.



Posluziti uz omijeni prilog.




 Prijatno!

Thursday, October 13, 2016

Paprike punjene krompirom ili mesom

Obzirom da smo uspjeli naci nase fine zute paprike, filovali smo ih prosle sedmice mesom ove sedmice krompirom I ovcijim sirom... ljepota......

Recept za paprike sa mesom mozete naci ovdje http://bebinakuhinjica.blogspot.com/2014/01/sarena-dolma-iz-rerne.html


Paprike punjene krompirom I sirom mozete naci ovdje http://bebinakuhinjica.blogspot.com/2014/09/paprike-punjene-krompirom.html



 
U ove paprike sa krompirom sam dodala I narezanog slatkog krompira jer moja cura voli slatki krompir dok nije neki ljubitelj regularnog krmpira.... Prijatno!