Pages
▼
Sunday, March 10, 2019
Tuesday, March 5, 2019
FIlovani ili punjeni paradajz
Filovani paradajz uglavnom pravimo kao sto bi smo pravili I sarenu dolmu ili samo filovane paprika, sa razlikom da za dolmljeni paradajz uvijek preprzim I skuham sastojke kako bi mi ostali socni a paradajz se ne bi raskuhao, nego ostao citav poslije pecenja.
Za 4 osobe potrebni sastojci:
12 roma paradajza
oko 600 gr (sirloin 90%) mljevene junetine
soljica rice (mala za crnu kafu)
1 glavica luka
5 cehni bijelog luka
1 mrkva
2 dl salse (ja kupim gotovu, svjezu salsu ne preradjenu, ali u istu svrhu se moze koristiti mljeveni paradajz)
2 dl temeljca juneceg ili pileceg (uvijek spremim unaprijed I zaledim u 2 dl casicama)
1 kasika sjeckanog persina
5 kasika ulja (za przenje I za preliti preko paradajza)
3 ili vise krompira u zavisnosti od vaseg lima
so, kajen paprika
Izrada:
Paradajz oprati pa mu odsjeci kapice na vrhu I sacuvati. Potom ga izdubiti malom kasikicom I okrenuti da se cijedi. Izdubljenu sredinu sacuvati, sok za dodati u meso tokom pecenja, a cvrste dijelove isjeckati istno pa pomijesati sa krompirom za okolo paradajza.
Na tri kasike ulja preprziti luk, mrkvu a potom dodati I bijeli luk pa prziti da zamirise. Kad je luk postao staklast dodati I meso, pa prziti dok sva tecnost ne ispari. Potom dodati rizu I preprziti tek da postane malo staklasta. Na to dodati salsu I tecnost iz paradajza, pa prziti jos koji minut a onda preliti sa temeljcem. Kuhati na laganoj temperature da sva tecnost ispari a riza omeksa da bude al dante.
Zaciniti po ukusu, ja uglavnom samo solim I dodajem kajen papriku.
Sa malom kasikicom puniti paradajze I poklopiti ih sa poklopcicima koji ste s acuvali.
Krompir oguliti I isjeckati na kockice, pa zajedno sa dvije tri cehne bijelog luka pomijesati sa cvrstim dijelom paradajza. Zaciniti po zelji, ja uglavnom dodam so, sjeckani persin, kajen papriku, I bijeli luk. Rasporediti okolo paradajza pa sve preliti sa dvije tri kasike ulja.
Peci na 425/220 C do lijepe rumene boje, oko 40 minuta, vi prilagodite vasoj rerni, moja nije bas najjaca.
Uz ovaj paradajz vam ne treba poseban prilog. Posluzite sa kiselim vrnjem ili jogurtom uz neku ljetnu salatu!
Za 4 osobe potrebni sastojci:
12 roma paradajza
oko 600 gr (sirloin 90%) mljevene junetine
soljica rice (mala za crnu kafu)
1 glavica luka
5 cehni bijelog luka
1 mrkva
2 dl salse (ja kupim gotovu, svjezu salsu ne preradjenu, ali u istu svrhu se moze koristiti mljeveni paradajz)
2 dl temeljca juneceg ili pileceg (uvijek spremim unaprijed I zaledim u 2 dl casicama)
1 kasika sjeckanog persina
5 kasika ulja (za przenje I za preliti preko paradajza)
3 ili vise krompira u zavisnosti od vaseg lima
so, kajen paprika
Izrada:
Paradajz oprati pa mu odsjeci kapice na vrhu I sacuvati. Potom ga izdubiti malom kasikicom I okrenuti da se cijedi. Izdubljenu sredinu sacuvati, sok za dodati u meso tokom pecenja, a cvrste dijelove isjeckati istno pa pomijesati sa krompirom za okolo paradajza.
Na tri kasike ulja preprziti luk, mrkvu a potom dodati I bijeli luk pa prziti da zamirise. Kad je luk postao staklast dodati I meso, pa prziti dok sva tecnost ne ispari. Potom dodati rizu I preprziti tek da postane malo staklasta. Na to dodati salsu I tecnost iz paradajza, pa prziti jos koji minut a onda preliti sa temeljcem. Kuhati na laganoj temperature da sva tecnost ispari a riza omeksa da bude al dante.
Zaciniti po ukusu, ja uglavnom samo solim I dodajem kajen papriku.
Sa malom kasikicom puniti paradajze I poklopiti ih sa poklopcicima koji ste s acuvali.
Krompir oguliti I isjeckati na kockice, pa zajedno sa dvije tri cehne bijelog luka pomijesati sa cvrstim dijelom paradajza. Zaciniti po zelji, ja uglavnom dodam so, sjeckani persin, kajen papriku, I bijeli luk. Rasporediti okolo paradajza pa sve preliti sa dvije tri kasike ulja.
Peci na 425/220 C do lijepe rumene boje, oko 40 minuta, vi prilagodite vasoj rerni, moja nije bas najjaca.
Uz ovaj paradajz vam ne treba poseban prilog. Posluzite sa kiselim vrnjem ili jogurtom uz neku ljetnu salatu!