Pages

Monday, May 27, 2019

Dzem od suhog voca - bestilj

Moj najomiljeniji dzem je svakako bestilj. Nekako me uvijek nanovo vrati u djetinjstvo. Kuhao bi se od prezrelih sljiva pozegaca, koje su zrele u cistim zelenim prostranstvima, bez zaprasivanja  I pesticide. Secer mu ne bi ni trebao, samo bi se raspolovile, izvadile bi se kospice I stavljale u veliku serpu koja zauzima citavu povrsinu sporeta na lozenje. I tako bi se krckale citav dan.

Moj dzem nije ni blizu toga. Ovdje u Americi ne mozete naci nase sljive uopste. A kad ih nadjete jednom u toliko godina, sasvim slucajno, onda ih radije pojedete a ne pravite dzemove od njih.

Zato suhe sljive mogu se naci svagdje. I one su odlicne za pravljenje dzemova.




Potrebni sastojci su:

1/2 kg suhih sljiva
2 dl vode

Po zelji mozete dodati vanilu, cimet, cardamom, secer, med, originalnom bestilju se nista ne dodaje.

Provo se sljive natope u toploj void I ostave 15tak minuta da nabubre. Voda se prospe a sljive se stave kuhati na laganoj vatri.

Dovoljno je 5-10 minuta. Ne treba sva voda da ispari, jer ako cete procesirati dzem u food procesoru, potrebno je da ima malo vode.

Prijatno!




Sunday, May 26, 2019

Smajlolada, bazgolada, elderlada

 
Recet za Ovaj divni dzem od jagode I bazge postavila je nasa divna clanica Smile, koja nazalost vise nije sa nama. Zbog ovog dzema trazila sam bazgu sirom Amerike I na kraju nasal I posadila u vrt kako bih mogla uzivati u ovom divnom dzemu I ostalim proizvodima od bazge. Njen originalni recet ide sa secerom,  a ja vec odavno izbjegavam da dodajem secer u bilo sta sto ne moram, pa je ovaj sa medom I chia sjemenkama. Obzirom da sam u Americi, I jagode se mogu naci tokom cijele godine, priblizno iste cijene, nikad ne pravim vecu kolicinu, vec tek toliko da nam moze biti za dorucak dva tri puta. Tako ni samu bazgoladu ne sterilisem niti dodajem bilo kakve konzervanse jer nece stajati previse. Ako bih zeljela da imam duze, onda bih vjerovatno zamrznula dzem umjesto da koristim konzervanse.
 
 
 
Sastojci po kilogramu jagoda:

1 kg jagoda
3 kasike meda
2 kasike chia sjemenki
2 -3 cvjeta bazge u zavisnosti od velicine cvijeta

Jagode isjeckati kako bi se prije skuhali. Dodati med odmah I poceti kuhati na manjoj temperature, pa kad se med rastopi I jagode puste sok, onda malo pojacati temperature. Neprestano mijesati.

 



Kad se sve fino raskuha, posle oko 5 minuta dodati chia seeds.

Nastaviti kuhati narednih 15tak minuta. Vec raskune jagode mozete dodatno isitniti stapnim mikserom.

Pred sam kraj kuhanja ja dodam I bazgu I prokuham tek minut dva.



 Ja sam ih samo gnjecila spravom za pire krompir, ali sam ostavila vece komade jer tako volimo.




Ostaviti da se ohladi, pa u frizider do upotrebe.


Prijatno!


Wednesday, May 22, 2019

Jetrena pasteta (pasteta od pilece jetrice)

Neki dan Mirjana https://www.facebook.com/odslatkogasladje/  pravila video kako ona pravi pilecu  jetrenu pastetu, tako da me bas podsjetila da je nisam pravila odavno.

Obicno przim piletinu sa lukom crnim I bijelim, dodajuci tek nesto zacinskih trava, ali ovaj put sam ispekla u rerni, I nekako mi je bas bilo brzo I manje posla.

Preporucujem toplo!




Potrebni sastojci:

oko 750 gr pilece jetrice
200 gr gljiva - opcija
1 velika glavica bijelog luka
8 cehna bijelog
1 mala kasikica soli
1/4 kasikice bibera ili kajen peper - ja nikad ne koristim biber, umjesto koristim kajen
1/2 dl maslinovog ulja

Posle pecenja zaciniti sa:

kasikica svjezeg oregana
kasika sjeckanog cilantro
4 kasike balsamic vinegar
3 kasike coconut aminos (ili soy souce ako ga koristite)
1 kasika Worchester souse (opcija)
100 gr putera
2 kasike senfa

Jetrice dobro oprati I posusiti. Lim obavezno zastiti papirom za pecenje. Jetrice rasporedite po limu, posolite, stavite kajen paprika, izrezani bieli I crni luk. Pospite ulje preko.

Pokrijte papirom za pecenje I pecite pokriveno 20 minuta na oko 200 C/385 F. Otkrijte I pecite jos 15 minuta.

Ispecene jetrice prebacite u food processor. Preko dodajte zac inske trave, vinegar, coconut aminos, I Worchester souse. Sve dobro procesirati. Na kraju dodati I puter I procesirati da se sve fino sjedini.

Ostavite da se ohladi, pokrijte I cuvajte u frizideru.



Prijatno!


Tuesday, May 21, 2019

Proljetni orzo, ili salata sa orzom

Ja orzo ne pravim bas cesto. I kad pravim, uglavnom je skuhan I serviran topao. Ovaj nacin je vise kao salata od orza u koju mozete dodati grilovanu ili przenu piletinu I imati kompletan obrok, a moze I samo sa sirom pa da imate laganu veceru ili medjuobrok.



Potrebni sastojci:

1 kutija od pound orza (450 gr, cca)
1 paradajz
1 paprika
1 saka sjeckanog cilantro
1 manja glavica luka

dressing:

1/4 cup masinovo ulje
3 kasike balsamic vinegar, svijetli ili tamni po izboru
1 kasika senfa
oregano, persin, bijeli luk u prahu, so

po zelji grilovana piletina
100 gr feta sira

Skuhati orzo po uputstvu, ja kuham 10 minuta u dosta posoljene vode. Vodu ocijediti a orzo oprati ledenom vodom da zaustavimo daljnje kuhanje orza.

Povrce isjeckati na sitne komadice.

Zicom umutiti sve sastojke za dressing.



Sve zajedno sjediniti I ostaviti da se rashladi u fizideru. Moze se koristiti kao prilog ili lagani medjuobrok ili vecera



Prijatno!