Pages

Wednesday, October 30, 2019

Zagorski strukli

Vec dugo hocu da isprobam Zagorske Strukle, ali nikako da se odlucim koji recept bih koristila u izradi pa da su stukli najblizi izvornom jelu. Tako sam naucila da mogu biti I slatki I slanni. Da se  prave tako sto tek napravljeno I nadjeveno tijesto kuha u voddi pa zapeku, a mogu biti I nezapeceni, kao na primjer slatki strukli sa orasima, pa se preliju uprzenom prezlom  kao sto to radimo sa knedlama od sljiva. Tako za slovenske strukle tijesto bude malo deblje, dok za zagorske bude nesto tanje, ali ni u jednom od ova dva slucaja ne bude tanko kao za, na primjer bosanske pite. Po nekim receptima strukli se direktno peku u rerni bez da se prethodno kuhaju. Ako bi se odmah pekle, onda je izrada ista kao za pitu sa sirom, s razlikom da se pita sa sirom ne zaljeva prije pecenja a strukle zalijete tecnim vrhnjem prije pecenja, I naravno kore nisu tako tanke kao u pite sa sirom.  Sljedeci put cu probati I tu verziju, mada znam da cu se uvijek vracati ovom receptu, jer je naprosto divan.





Zagorski strukli po konsistenciji su negdje izmedju pite, svjeze napravljenih ravioli I  klepa (kulaka). Tijesto je fino kao velvet, a u zavisnosti od vrste sira koju koristite odredit cete ukus strukli.

U Ekipici sa coolke Suncica ih je praivla proslog vikenda po receptu od Maje Babic na blogu Provereni Recepti - pa ako pozelite da napravite ove strukle obavezno odite na njen recept jer su strukli uradjeni totalno skolski, sa svakim mogucim scenarijom I korakom izrade, tako da ne mozete fuliti.




Obzirom da mi vucena tijesta nisu strana ja sam preletila preko recepta I tu napravila gresku. Sljedeci njen recept u stopu, napravila sam tijesto koje je prilicito tvrdo. Zanemarila sam cinjenicu da su brasna razlicita na razlicitim mjestima zemaljske kugle I da mogu popiti vise ili manje vode. Tako je moje trebalo jos malo vode.

Medjutim nista lose se nije desilo, osim sto je razvlacenje bilo malo sporije. I naravno sto nije bilo dosledno njemom receptu. Dakle evo kako sam ja radila. Obzirom da nas ima u kuci, pravila sam duplu mjeru. Vi odlucite sami jel vam treba dupla mjera. Veoma su zasiti, tako ako neko moze da pojede tri a to je puno, onda imate sa duplom mjerom 8 porcija.



Potrebni sastojci za koru:

500 gr brasna za pite - svenamjenskog
2 kasikice soli
2 jaja
200 ml tople vode
2 kasike ulja

Potrebni sastojci za nadjev:

1000 gr sira za pite - ja sam koristila rikotu, pita je bila izuzetno fina
2 jaja
200 gr kiselog vrhnja - ja sam koristila sour cream koji je prilicito gust
1 kasikice soli, ali vi probajte I zasolite po ukusu

Za preliti strukle:

500 ml vrhnja za kuhanje ili heavy cream

Velika serpa za zasoljenom vodom, oko 2 kasikice na 3-4 litra vode.

Od sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto, ako krace mijesite  ostavite ostojati desetak minuta. Premijesite I ostavite da se gluten fino razvije najmanje pola sata. E sad u zavisnosti koliko tvrdo tijesto ste umijesili ovaj korak je veoma vazan. Ako vam je tijesto mekano onda ne treba da stoji previse. Ako je tijesto tvrdje onda je bolje da fino odstoji dok ne omeksa.





Sastojke za fil umijestiti I ostaviti u frizider do upotrebe.

Staviti veliku serpu sa vodom na ringlu. Posoliti pa ukljuciti da provrije. U zavisnosti kako brzo razvlacite kore, mozda ce trebati da smanjite ringlu posle dok razvlacite kore.

Od tijesta razvlacite koru koja treba da bude oko 90x70 cm ili 35x27" . Po potrebi presipajte brasnom opet u zavisnosti oliko vam je tijesto zamijeseno mekse ili tvrdje. Tvrdje tijesto treba manje brasna za presipanje.



na 2/3 kore namazite nadjev. Urolajte fino koru I odjsjecite krajeve, pa podijelite na 3 dijela. Svaki dio podijelite na jos 4 dijela.  E sad ovo cje veoma vazno, koristite veoma tup tanjir da presjecete kore. Nemojte sjeci nozem ili nekim ostrim predmetom, jer ce sir da curi.



Strukle ubacujte u provrelu vodu, pa kad voda ponovo prokuha kuhajte nekih desetak minuta.

Ukljucite rernuu na 200 C ili 395 F da se grije.

Kuhane strukle vadite rupicastom kasikom u odgovarajucu tepsiju. Sa struklama ce se cijediti I nesto vode, ali upravo je to I potrebno da strukle budu fine I socne.



gObzirom da su vec kuhane, mozete ih slobodno zbiti jedu na drugu nece smetati da se fino zapecu. Prije nego sto ih ubacimo u rernuu  preliti sa pola litra vrhnja za kuhanje.



Peci 35 minuta na 200 C/395 F, pa ako nisu fino porumenili, ukljuciti gornji grijac I ostaviti ih da porumene.




To je to! Uzivajgte u ovom divnom jelu. Ne treba ni a spomenem koliko bi ukusniji bili od domaceg sira jaja I vrhnja. Jer I ovako su preukusni. Prijatno!





Wednesday, October 16, 2019

Sourdough kolacici

Imate extra sourdoug startera? Nista za to, nabrzinu umijesite ove divne kolacice. Meni licno u puno bolji od regularnih choco chip kolacica. Ostavila sam dio u frizideru a dio vani preko noci. Nema nikakve razlike, I dalje su isti, fini, mekani I ukusni. Regularni choco chip kolacici se malo stvrdnu kad prenoce dok su ovi jos bolji.



Potrebni sastojci:

150 gr nesoljenog putera
100 gr smedjeg secera sitnije mljevenog, kod nas ima vise vrsta, za ove kolacice je nabolji onaj sitni, fino mljeveni koji nije previse taman
110 gr kristal secera
1 jaje
2 kasikice vanile
1 kasikica limun secera
300 gr svenamjenskog brasna (moze ono koje koristite za pite)
1/2 najmanje kasikice soli
3/4 kasikice sode bikarbone (otprilike neka manja kafena kasikica je slicna mojoj mjeri za tsp)
150 gr startera koji vam je preostao - ne morate ga hraniti
oko 100 gr cokolade sjeckane sitno, kod mene je bila mlijecna cokolaa koja se nije bas ni dala nesto sjeckati jer nije iz frizidera pa sam je tek tako iskomadala I izmjesala sa tijestom.





Uputa:

Stavite dublju posudu na ringlu I zagrijte puter na lagano dok se ne otopi. Dodati secer I braon I bijeli I izmjesajt sa puterom. Dodajte I jaje I skinite sa ringle.

U drugu posudu pomijesati ostale sastojke osim startera. Dodati smjesu od putera I jaja. Lagano izmjesati tek da se sastojci malo sjedine I dodati starter. Jos jednom sve fino izmjesati bez previse mjesanja, ja to umijesim lagano rukom.



Ostaviti smjesu u frizider oko 1 sata da se fino rashladi.

Kuglice malo vece od oraha stavljati u lim koji smo prestrli papirom za pecenje.



Pei na 180 10-12 minuta. Iskljuciti rernuu, otvoriti vrata I ostaiti kolacice jos desetak minuta u rrni.

Ohladiti ih na zici, pokusajte cekati da se ohlade da ih isprobate, jer sourdough tijesto se ne jede dok je vruce.

Prijatno!