Predivna tortica!
Pages
▼
Saturday, January 23, 2021
Saturday, January 9, 2021
Crno bijeli sourdough my way #20
720 gr bijelog brasna
300 gr crnog brasna
90 gr tamnog (ili bilo kojeg) piva
po potebi vode (najmanje 400 ml)
320 gr startera
1 kasika meda ili jecmenog slada
20 gr soli
Sve sastojke osim soli, pomijesati i ostaviti pokriveno narednih 4-6 sati. Ja sam pomijesala, oko podne, otisla na posao i kad sam se vratila u 5:30 nastavila.
Znaci, kad je hljeb fino narastao, so razmititi u malo vode i dodati tijestu. Fino umijesiti da se so fino rasporedi pa ostaviti 15-30 minuta. Posle 30 minuta Napraviti prvi fold. Ostaviti tijesto da odstoji pa napraviti jos 2-3 folda u razmaku od 30 minuta.
Kad smo zavrsili folds, ostaviti da tijesto odstoji 15tak minuta pa podijeiti na dva dijela i preoblikovati. Ostaviti jos 15 minuta pa oblikovati i staviti u beneton ili neku drugu posudu da nadodje. Pokriti da se ne isusuje, pa ostaviti u frizider 18-38 sati.
Hljeb je pecen kad dostigne unutrasnju temperaturu preko 200 F. Obicno se pece sve ukupno 50 minuta, otvori rerna i iskljuci i ostavi jos petnaestak minuta u rerni. Zato sto sam pekla dva hljeba u isto vrijeme ja sam produzila jos nekih 10 minuta pecenje.