Pages

Monday, June 14, 2021

Coco Loco Float

 potrebni sastojci:


Coco Loco sladoled:

1 konserva cream of coconut

1 konserva coconut cream

Staviti u ice cream maker i postupiti po uputama proizvodjaca masine.


Staviti scoop sladoleda u casu pa preliti omiljenim likerom. 

Do sada sam isprobala sa Baileyes od jagode, kokosa i sa Godivinim cokoladnim likerom, ne znam koja mi je kombinacija bolja. 








Cin cin, uzdravlje!

Sunday, June 13, 2021

Margarita sa jagodama

 Naravno, ovaj divni sok se moze posluziti za rashladjenje bez da se dodaje tekila ili vec pripremljen mix za margaritu, u svakom slucaju, dobijete divan dezert i pice u obadva slucaja:




Potrebni sastojci:

1 cup smrznutih jagoda

2 kasike soka od limete

2 kasike triple sec (izostaviti za sok opciju)

2 kasike agava sirupa

1 casa leda

2 dl margarite ili 2 oz tekile ili 2 dl soka od limuna


Sve staviti u blender i izmutiti dok dobiete pire


Margartu servrati u pripremljenim casama, sa rubom umocenim u lime juice pa u so





Prijatno!

Friday, June 11, 2021

Raspberry champagne sorbet love

 Ovaj divni desert/pice sam napravila za nekih 10 minuta. Kad vam neko dolazi na veceru a nemate vremena za desert komotno mozete da napravite ovo. Za djecu sa prelivom od bijele cokolade, za odrasle sa prelivom od sampanjca. Najbolje onog rozog, a moze i nekog drugog, ne smeta.





Potrebni sastojci:

2 pakovanja malina smrznutih

3 kasike agava sirupa ili zasladjivaca po svom izbroru

1 dl sampanjca za odasle

ili ganaz ili preliv od bijele cokolade za djecu


2 pakovana smrznutih malina stavite u food procesor ili vitamix zajedno sa 3 kasike agava sirupa i pola case vode. Mjere ovdje zaista ne igraju preveliku ulogu, sve je odoka. Mutite povremeno mjesajuci da se podjednako umutu. Dobicete smjesu kao za sorbet.

Stavite u svaku casu ili zdjelicu po jedan skup a potom servirajte sa sampanjcom ili ganazom ili sa sirupom od bijele cokolade.





Prijatno!



Monday, June 7, 2021

Mexican wedding cookies (mogu u vegan ili posnoj opciji)

 Ove kolacice sam pravila nekad daaaaavno i recept je sacuvan na coolinarici, a sad ga prenosim i ovdje. 





Potrebni sastojci:

225 gr putera (koristila vegan puter koji uglavnom ima najvise avokado ulja u sastavu)

60 gr secera u prahu

1 vanila

250 gr brasna

100 gr sjeckanih oraha ili picans 

ne dodavati so, jer vegan puter je dovoljno slan





Secer u prahu za uvaljati kolacice


Umutiti pjenasto puter i secer. Dodati vanilu i brasno pa dobro sjediniti. Na kraju dodati i sjeckane orahe.


Ja sam smjesu stavila u frizider na 15tak minuta dok se rerna nije ugrijala. Potom uzimati 1 tbs smjese i praviti kuglice. Redati ih na lim postavljen sa papirom za pecenje. 

Vratiti u frizider na 10tak minuta pa onda peci 14 -15 minuta. Na pola vremena okrenuti lim.


Ostaviti da se ohlade pa uvaljati u secer u prahu!




Prijatno!


Sunday, June 6, 2021

Mak vanilice (vegan)

 Ove divne vanilice je postavila moja draga prijateljica Zorica - Pomoravka na coolinarici, a zahvaljujuci Zrinki koja ih je juce pravila upratila sam recept. 


Pravila sam ih striktno po receptu i ispale su predivne, veoma mekane i ukusne. Po njenim slikama na coolinarici rekla bih da ona nije samljela mak koliko i ja, jer kod nje su puno svjetlije, dok su kod mene skoro pa potpuno crne. Drugi put cu probati da mak manje sameljem. 




Potrebni sastojci:


250 gr biljnog putera (ja sam pravila za vegeterijance, a moze i regularni puter kao u originalnom receptu)

300 gr brasna

150 gr secera u prahu

1 vanila

korica jedne narandje

200 gr maka


Dzem za nadjev 

150 gr bijele cokolade i 3 kasike ulja za dekoraciju


Izmiksati puter i secer pjenasto pa dodati ostale sastojke. Valjati i vaditi krugove po zelji. 


Peci na 340 F 15 minuta. Posle deset minuta okrenite pleh.

Kad se u potpunosti ohlade filovati omiljenim dzemom. 

Rastopiti bijelu cokoladu sa 3 kasike ulja pa umakati jedan kraj vanilica i stavljati na papir da se cokolada stisne. 



Nadjev od maka po zelji za makovnjacu ili sta vec zelite:


 Fino mljeveni mak se kuha u mješavini mlijeka i slatkog vrhnja dok se može - dok se posve ne zgusne. Na kraju se dodaje maslac i jaja
Nadjev od maka:
300 g mljevenog maka
150 – 200 g smeđeg šećera
2,5 dl mlijeka
2,5 dl slatkog vrhnja
50 g maslaca SOBNE TEMPERATURE
1 žlica meda
korica limuna, naranče
cimet, žlica ruma
3 jaja


Prijatno!


Saturday, June 5, 2021

Najmekse Bozicne kiflice moje drage Zo (vagan, posno)

 Ove predivne i mekane kiflice mozete naci na coolinarici a postavila ih je moja predivna prijateljica Zoilo - Zrinka. 

Ovo je napisala u uvodu recepta i zaista se slazem da su najfinije i mekanije kiflice koje sam do sad radila:

Unuk Mire Vučetić, autorice poznatih knjiga o kuharstvu, Ivo i njegova supruga Jasminka dali su mi ovaj recept prije dvadesetak godina. Od tada su ove kiflice postale najomiljenije u mojoj obitelji za Božić!

Nekoliko puta nosila sam ih na kavu sa dragim curama, obećala da ću napisati recept....

Samo sam slikala da pokazem Zoi da sam ih pravila, jos slika coming soon!




Prvi put ih pravim i odusevljena sam. Jako su ukusne i mekane, odmah se mogu jesti bez da stoje. 


Potrebni sastojci:


250 gr putera, ja sam koristila vegan opciju putera koji je vecinom pravljen od avokado ulja. 

300 gr brasna (ona je koristila pola ostro pola svenamjensko ja sam svenamjesko samo)

1 kasika octa jabukova

5 kasika vode

Moja varijacia na ovaj recept je:

3 kasike secera u prahu

1 vanilin

korica jednog limuna


Za nadjev

3 solje ili manje mljevenih oraha

1 vrhom kasika puna omiljenog dzema

1 vanilin

1 korica limuna


Mikserom umutiti puter sa secerom, pa dodati ostale sastojke. Fino umijesiti pa ostavviti u frizider na pola sata. Meni je zaista pomoglo da bolje valjam ove divne kiflice. 

Razvaljati tijesto sa malo brasna, pa vaditi 5x5 (ja koristila sjekac za raviole) kvadratice. U sredinu kvadrata staviti valjak od nadjeva pa dobro slijepiti suprotna dva kraja kako se kiflice nebi otvarale. 


Peci na 340 20 minuta.  Uvaljati u secer u prahu u kojem smo dodali jednu vanilu! Prijatno!