Pages

Sunday, July 24, 2022

Cvjetaca u umaku od tahini sosa i harise (copy cat true food kitchen)

 Cvjetacu ocistiti pa ostaviti da se ocjedi od vode. Rernu ugrijati na 425, pleh prestrti papirom za pecenje, pa poredati cvjetacu podijeljenu u sitne cvjetove. 

Posuti mjesavinom zacina u prahu: bijeli luk, crni luk, crvena paprika i biber. Preliti maslinovim uljem pa peci 15-20 minuta. 

U medjuvremenu pripremiti sos.



Prepeci pistace i pine nuts na tavi pa ostaviti sa strane. 

U istu tavu dodati 1/2 cups vode pa kad provrije dodati i 1/2 cups tahini sosa. Dodati 1 kasiku harise (paziti jer je prilicito ljuta) ili paste od paprike (moze se naci u arapskim prodavnicama), malo soli i 1/2 kasike maple sirupa. 

Isjeckati 2-3 datulje pa dodati u sos. 

U pripremljen sos dodati ispecenu cvjetacu pa izmjesati. Posuti prepecenim pistacima i pine nuts!


Prijatno!