Pages

Saturday, January 4, 2014

Cufte sa domacim sosom od paradajza


Sos:

4 zrela paradajza
3 cehna bijelog luka
6 lisotva bosiljka
1 grancicu oregano ili kasikicu suhog
so, biber
2 kasike ulja

Cufte:

1/2 kg mljevene junetine
1 manja glavica luka
3 cehna bijelog luka
1/2 solje mrvica
1/2 solje mlijeka
so, biber, crvena paprika
naprstak muskatnog orascica
solja brasna za paniranje

4-5 kasika ulja za przenje

Garnish:

1 kasika black truffle ulja
1 kasika sjeckanog bosiljka
po zelji parmesan sir

I jos: 1 pakovanje omiljene paste

Paradajz preliti vrelom vodom, oguliti I zajedno sa bijelim lukom I bosiljkom izjeckati u food procesoru. Staviti kuhati na laganoj temperature.

Krusne mrvice potopiti u mlijeko I ostaviti da nabubre. Izrendati bijeli I crni luk I dodati mesu. Dodati zacine I na kraju dodati I krusne mrvice. Pripremiti dva tanjira, jedan sa brasnom  drugi prazan. Uzimati meso I praviti kuglice velicine oraha I uvaljati ih u brasno. Kad smo sve cuftice zavrsili ukljiciti ringlu, sacekati da se ulje ugrije pa prziti da fino porumene sa svih strana.

Kad su cuftice fino porumenile dodati kasiku brasna sa strane gdje nema cuftica I proprziti 2-3 minute, pa na sve to dodati paradajz sos. Sacekati sve da provrije, smanjiti skroz temeperaturu I kuhati cuftice u sosu jos nekih 20tak minuta da se sos fino ukuha a cuftice zavrse kuhanje.

U medjuvremenu skuhati omiljenu pastu procijediti I na pastu dodati sos sa cuficama.

Prije posluzenja dodati black truffle ulje I posuti bosiljkom I parmezanom.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment