Pages

Wednesday, January 15, 2014

Pljeskavica ili burger sa plavim sirom (ili bez sira)

Pozelite li nekad pojesti dobru pljeskavicu ili burger. Za mene dobar recept za pljeskavicu je jednak dobrom receptu za cevape. Za pljeskavice se uglavnom koristi isti dijelovi mesa kao za cevape. Dio od plecke, blizu vrata (chuk - pogledajte sliku dole),  I dio koji sadrzi dovoljno masnoce da bi pljeskavica bila socnija I ukusnija (brisket, skirt, flank, sirloin in US). Omjer bi trebao biti 50/50. Umjesto tog masnijeg dijela juneceg mesa moze se dodati ovcije meso isto u omjeru 50/50 ili 70/30 u korist junetine ako bas ne volite ovcetinu.

 
 
Sastojci:
 
500 gr mljevenog mesa
so, biber, 1 kasika worchester umaka (opcija)
5 kasikica blue cheese (pljesnivi sir) opcija
luk, paradajz, salata za garnish
 
Big mac umak (najbolji umak za pljeskavice ever)
 

Special Sauce
1/2 cups majoneze (1 dl)
2 kasike ranch dresinga
1 kasika pickle relish (mljeveni kiseli krastavci)
1/2 kasike senfa
1 kasikica  vinskog octa
1 kasikica secera
1/2 kasikice suhog bijelog luka (ili cehn bijelog luka sitno sjeckanog)
1/2 kasikice suhog luka
1/2 kasikice crvene paprika

Prvo napraviti sos, najbolje dan ranije. Sve sastojke umutiti I ostaviti da odstoji.

U meso dodati so, biber I Worchester umak. Ne mjesiti predugo, tek toliko da se sve fino sjedini. Napraviti pljeskavice ili burgere zeljene velicine. Ako zelite dodati sir, napravite kuglicu, utisnute sir u sredinu, pa napravite pljeskavicu.

Prziti na maksimalno ugrijanom rostilju sa obadvije strane po nekoliko minuta ili dok dostigne unutrasnju temperature od 165 F.

Servirati odmah uz omiljene priloge I sos.




No comments:

Post a Comment