Pages

Wednesday, January 1, 2014

Torta sa bavarskom kremom i milka cokoladom

Nasa novogodisnja...

 
Sastojci za 2 kore: (manju koru koristite za kolac, vecu isjecete na kockice I koristite kao dekoraciju za kolac)
 
5 jaja
150 gr secera
150 gr putera
50 gr crne cokolade
180 gr brasna
8 gr praska za pecivo
8 gr kaka
 
Ja sam kore pekla u dva kalupa kojem se stranice mogu skidati. Tortu sam sastavila u vecem kalupu, ali sam kore koristila od manjeg kalupa. Vecu koru sam koristila za dekoraciju I ostalo mi je skoro pola vece kore, tako da cu sljedeci put pokusati smanjiti sastojke...
 
Ganaz od mlijecne cokolade:
250 gr Milka mlijecne cokolade
250 gr vrhnja za kuhanje
 
Bavarska krema:
 
200 g. mlijeka (vagala)
5 zumanjaka
 30 g. secera
175 g. bijele milka cokolade
75 g. paste od oraha ili ljesnjaka (mljeti dok se ne pretvori u pastu)
1 kesica zelatine
 450 g. vrhnja za kuhanje
2 vanillin secera
 
50 gr pecenih ljesnjaka ili oraha za dekoraciju
 
Izrada: pvo ispeci kore. Miksati pola kolicine secera sa puterom. Dodavati jedno po jedno zumance, pjenasto sve umutiti. Dodati rastopljenu I ohladjenu cokoladu.  Posebno umutiti bjelance sa drugom polovinom secera. Prosijati suhe sastojke.
U trecinama dodati bjelance I suhe sastojke u smjesu sa puterom. I sve njezno umijesiti.
Dva kalupa namazati sa puterom, I posuti brasnom. Rasporediti smjesu u kalupe I peci na 355 (180 C) 20tak minuta ili dok cascalica ne izadje suha kad je zabodete u tijesto.
Ostaviti da se hladi do upotrebe.
 
Napraviti ganaz tako sto grijemo vrhnje do vrenja. U vrelo vrhnje dodamo cokoladu I mijesimo dok se cokolada ne otopi. Ostaviti da se ohladi, ohladjeno izmiksati.
 
Za bavarsku kremu grijemo mlijeko do kljucanja a u isto  vrijeme umutimo zumanca sa secerom.
Zelatinu rastopiti u malo hladne vode.
Uspemo vrhnje za kuhanje u zdjelu u kojoj cemo ga mutiti I stavimo u frizider da se hlade.
Kad smo umutili zumanca pjenasto dodati im vrelo mlijeko veoma lagano kako se ne bi ugrudvala. Sve vratimo nazad u serpu I kuhamo 2-3 minuta, do 185 F(85 C). Zelatinu staviti u mikrovalnu 30tak sekundi da se rastopi pa dodati u kremu. Dodati I bijelu cokoladu sitno isjeckanu kako bi se brze otopila. Na kraju dodati I pastu od ljesnjaka ili oraha.
 
Mijesiti kremu dok se ne ohladi na 85 F (30C). Vrhnje za kuhanje miskati dok ne dobijemo finu gustu kremu, ne mutiti previse jer ce da se zgrudva.
Lagano sastaviti vrhnje I kremu I ostaviti u frizider do upotrebe.
 
Sastavljanje torte:
 
Uzeti veci kalup za torte, kojemu se rubovi skidaju, obloziti dno I stranice providnom folijom kako bi lakse izvadili kolac iz kalupa. 
 
Staviti dio bijele kreme preko kore, popuniti prazninu izmedju stranica I kora I ostaviti u frizer na 10tak minuta. Premazati obilno ganazom pa vratiti nazad u led jos 10tak minuta.
Sad bijelu kremu staviti okolo, ostavljajuci sredinu praznu. Ponovo vratiti u led.
 
Sredinu popuniti ganazom I utisnuti nesto ljesnjaka ili oraha I druge kore koju smo isjeckali na kockice. Ostaviti kolac bar 4-5 sati da odstoji. Skinuti stranice od kalupa, tortu malo ugladiti I sredinu jos popuniti sa korom izrezanom na kockice I malo sjeckanih oraha ili ljesnjaka.
 
Bon apetit...
 
 
 


 
 
 




2 comments: