Pages

Friday, June 20, 2014

Tuxedo - Cokoladna torta

Jedna od najboljih kad su kore u pitanju

 
Kore za ovu tortu su tako divne, lagane za obradu I tako vazdusaste a u isto vrijeme socne I fine da cu definitvno od sad koristiti samo njih kad pravim cokoladnu tortu.
 
 
 
Potrebne namirnice:
 
3 cups secera (cup 235 ml)
2 3/4 cup all purpose brasna
1 1/8 cups kakao praha, prosijanog
1 1/4  kasikice praska za pecivo
2 1/4 sode bikarbone
1 1/2 kasikica soli
3 velika jaja
1 1/2 cups mlijeka ili buttermilk (mlacenica)
3/4 cups ulja
2 kasikice  vanilla extrakta
1 1/4 cup vrele kafe
1/4 cup ruma ili konjaka (ili cijela kolicina kafe)
 
Umjesto batermilka za prvu koru koristila sam 3/4 kolicine grckog jogurta u koji sam dodala 1/4 mlijeka da ga malo razrijedim jer je gust kao mileram. U drugu koru sam napravila smjesu od 1/2 kolicine milerama (sour cream) i 1/2 kolicine mlijeka.
 
Ugrijati rernu na 350 F I pripremiti 12 inch lim za pecenje, tako sto isjecemo pergament papir u vecini lima I namazemo uljem pa potom pospemo brasnom.
 
Umutiti jaja, mlijeko I ulje I vanilu da se fino sjedine. U drugu posudu umijesiti sue sastojke zajedno pa im dodati smjesu od jaja I mlijeka. Mijesiti da dobijemo glatku smjesu pa dodati polagano vrelu kafu I rum. Mijesiti mikserom oko 2 minute. Smjesa je poprilicito zitka ali to je razlog da imamo veoma socan biskvit poslije.
 
Puniti lim do 2/3 jer biskvit jako naraste. Smjesa je odlicna I za cupcakes. Tortu peci oko 40 minuta, a mafine 20tak. 5 minuta prije kraja provjeriti cackalicom jeli dovoljno peceno.
 
Za ovu tortu pravila sam dvije kore po gornjem receptu.
 
Fil:
 
200 gr putera
8 oz ili jedno pakovanje od 225 gr krem sira
1 (400 ml) konzerva kondezovanog mlijeka
 
Dekoracija:
 
Cokoladni ganaz od cokolade za kuhanje:
300 gr cokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za kuhanje
 
 
Ugrijati vrhnje za kuhanje do vrenja preliti preko cokolade, ostaviti 1-2 da se cokolada rastopi pa potom izmiksati da se dobije sjajna I jednolicna masa. Ostaviti u fizider do upotrebe, cesto provjeravati da se ne stvrdne previse.
 
Obilno premazati tortu okolo.
 
Dekoristati tortu po zelji. Ova je bila namijenjena jednom divnom mladom paru koji je zaplovio u bracne vode. Sretno Joanne and Josh ...
 
 
 
 

2 comments: