Pages

Thursday, July 24, 2014

Baklava od badema i pistaca

Ovu baklava je svakako  jedna od mojih omiljenih baklava. Sok od narance I cardamom joj daju veoma specifican ukus I miris.



Potrebni sastojci:

450 gr secera + 8 kasika
400 ml svjeze iscijedjenog soka od narance
 
500 gr ociscenih pistacija (polovinu mozete zamjeniti sa prepecenim bademima)
2 kasike cimeta (ja obicno izostavim jer moji ne vole)
1 kasikica kardamoma
200 gr maslaca 
500 gr kora za pite                                                          

Priprema:
                                                           
Pomijesati sok od narance sa 450 gr secera I staviti da se ukuha u sirup do neke kolicine od 350 ml. Dodati mljeveni kardamom.

Samljeti grubo pistacije I bademe sa ostatkom secera te dodati cimet.

Rastopiti maslac.

Na dno staviti pet kora, svaku premazati rastopljenim maslacom.
Posuti mljevenim bademima I pistacijama te ponovo posloziti pet kora, svaku premazati sa puterom, Ponoviti jos dva puta.      
Peci 40 minuta na 180 C. Toplu baklava preliti vrelim zaljevom. Pokriti lanenom salvetom da se zaljev fino upije.   

No comments:

Post a Comment