Pages

Sunday, August 17, 2014

Musaka od patlidzana

Recept je veoma star, donosim originalnu verziju, mada ima jako puno varijacija na ovaj recept.



Potrebno:

3 veca ili 6 manjih patlidzana
3 jaja
1/2 male soljice mlijeka
4 kasike brasna
so, biber,
1/2 kg jagnjeceg fasiranog mesa (moze I junece)
1 glavica crnog luka
2 cehna bijelog
1 solja kiselog vrhnja

Patlidzan oguliti I narezati na kriske uzduzno ili poprecno I dobro nasoliti. U medjuvremenu preprziti sitno sjeckani luka na malo ulja, dodati bjeli luk, prziti jos nekoliko minuta pa meso I pirjati dok se meso u potpunosti ne uprzi. Zaciniti solju I biberom.

Patlidzan oprati od soli, posusiti ovlas ili ostaviti da se malo ocijedi. 3 jaja umutiti sa malo mlijeka. Svaki komad patlidzana umakati u brasno pa u mjesavinu jaja I prziti na ugrijanom ulju na srednjoj temperature dok se patlidzani uprze. Patlidzan I meso treba da budu u potpunosti gotovi, ne samo polovicno.



U medjuvremenu ugrijati rerun, redati pohovani przeni patlidzan u jednom redu na dno puterom namazanog lima, pa presuti uprzenim mesom. Prekriti meso sa jos jednim redom patlizana. Premazati kiselim vrhnjem u koje smo dodali malo pesina I bijelog luka, I zapeci 10tak minuta u rerni. Posluziti toplo ili hladno.

No comments:

Post a Comment