Pages

Friday, August 22, 2014

Supa od luka

Za ovu divnu supicu namirnice su vec u kuci i cekaju na vas da je napravite. Vrlo je jednostavno i brzo. Ukus joj je prekrasan, mozete je servirati uz prepecen hjeb premazan maslinovim uljem i bijelim lukom ili jednostavno bez icega. Ne znam nikoga ko nije apsolutno lud za ovom supicom zbog njenog bogatog ukusa i mirisa, jeduci je nikad ne biste ni pomislili da je glavni sastojak luk, jer se apsolutno ne nazire u ukusu...  

 
 
Potrebni sastojci:
 
 
2 kasike putera ili maslinova ulja 
2 luka srednje velicine
2 cehna bbijelog luka
3 kasike brasna           
1 kasika mljevene gorustice (mogu i dvije ako vam se dopad
1 kasika vegete                                                            
1/4 kasikice bibera                                                            
1/4 kasikice soli                                                           
2 kasike vrhnja                                                           
2 kasike sjeckanog persina


Oba luka isjeci veoma sitno. ja sam ih samljela u food procesoru. Na dvije kasike maslinova ulja ili putera preprziti luk 5-6 minuta. Dodati brasno i prziti 2-3 minute pa doliti sa 1 litar vode. Dodati zacine, sacekati da provri i smanjiti na tihu temperaturu i kuhati 20tak minuta, po potrebi doljevati vodom.

Na kraju kuhanja dodati vrhnje za kuhanje, promijesati i posuti sa sjeckanim persunovim listom.

Supa ima veoma bogat ukus i paziti da se ne pretjera sa zacinima.

No comments:

Post a Comment