Pages

Saturday, September 6, 2014

Cipkaste palacinke

Ove palacinke su podrijeklom iz Malezije I Indije, a serviraju se kao slane sa nadjevom od piletine u turmeric umaku ili slatke sa nadjevom od slatkog vrhnja I sezonskog voca. Veoma su fine I u jednoj I u drugoj varjanti...

 
 
Za slatku varijantu:
 
1 3/4 cups brasna (cup 245 ml)
1 1/3 cup vode
1 jaje
1 1/2 cup vrhnja za kuhanje
prstohvat soli
 
 
Za slanu varijantu:
 
3/4 kasikice turmeric praha
vrhnje zamijeniti mlijkom sa niskim procentom masnoce
 
Izrada:
 
Mijesiti brasno, so jaje i vodu dok se sve ne sjediti. Dodavati mlijeko ili vrhnje polagano dok se sve fino ne izjednaci. Za slanu varijantu dodati turmeric.
 
Staviti tijesto u malu plasticnu bocicu sa uskim otvorom (flasica za kojekakve preljeve za salatu) i praviti sare po zagrijanoj tavi. Prziti na srednjoj temperaturi samo sa jedne strane, nije potrebno przenje sa druge strane.
 
Recept je zaista dobar i za regularne palacinke. Vrlo su socne i mekane i ostaju svjeze i nekoliko dana.
 


No comments:

Post a Comment