Pages

Saturday, October 4, 2014

Limun, maskarpone, jagoda kolac

Veoma fin, mekan  I mirisan kolac, a brz za napraviti, nema kuhanja krema niti nesto posebno mucenja kora.

 
Pripremiti lim, ja sam koristila cetvrtasti 20x20 cm ili 8 ". Namazati uljem ili posprejati sa uljem u spreju, staviti papir za pecenje I posuti brasnom.
 
Potrebni sastojci za 1 koru (dvije ukupno)
 
 
2 jaja
2 zumanca
50 gr secera
40 gr brasna
30 gr rastopljenog putera
korica jednog limuna
nekoliko kapi exstrakta limuna
na vrh noza praska za pecivo
 
Za nadjev:
 
250 gr mascarpone sira
630 ml vrhnja za kuhanje
100 gr secera u prahu
1 kasika vanilla paste
 
Jagode za fil I dekoraciju
 
Umutiti jaja I zumanca sa secerom dok smjesa ne pobijeli I bude gustine meda, ili malo gusce. Dodati limunovu koricu I extract,  veoma pazljivo brasno u trecinama, I na kraju lagano umijestiti istopljen puter.
 
Peci na 350 F 20 minuta.
 
Isto ispeci I drugu koru.
 
Sastaviti sve sastojke za nadjev I mutiti dok se ne formira gusta krema. Odmah prestati sa miksanje, cim vidite da se sve fino umutilo, ne pretjerati kako ne bi dobili puter umjesto kreme.
 
Kore ohladiti na resetki, pa ohladjeno filovati, Trecinu Kreme staviti na prvu koru, posloziti izrezane jagode, pa premazati cijelu tortu okolo I ukrasiti jagodama I pecenim pistacima.Torta je veoma fina I izdasna, sva kremasta I mirisna.
 


No comments:

Post a Comment