Recept je veoma poznat na internetu a prva ga je objavila mlada i lijepa brcanka Selma.
Sastojci za tijesto:
4 jaja
100 gr secera
200 gr putera
100 gr cokolade
1 prasak za pecivo
4 kasike brasna
Sastojci za kremu:
200 gr cokolade
500 gr vrhnja za kuhanje
Umutiti bjelanca sa malo soli I ostaviti na stranu. Potom umutiti zumance sa secerom. U medjuvremenu rastopiti cokoladu I puter u mikrovalnoj (ili na ringli).
Dodati rastopljenu cokoladu I puter a potom I brasno pomijesanjo sa praskom za pecivo. Na kraju lagano umutiti umucena bjelanca.
Moj pleh je bio nekig 12x12 cm - cetvrtasti. Premazati ga sa puterom I malo posuti rbasnom pa izliti tijesto I peci na 180 C ili 355 F 20 minuta.
U medjuvremenu rastopiti vrnje I cokoladu u mikrovalnoj (ili na ringli). Umijesiti da se cokolada I vrhnje fino sjedine.
Pecen kolac malo izbosti vilicom pa preliti ganazom. Ostaviti malo da se ohladi pa staviti u frizider. Ukrasiti po zelji.
Pages
▼
Sunday, January 18, 2015
Saturday, January 17, 2015
Tufahije
Tufahije nacisto obozavam. Ne pravim ih tako cesto kako bih zeljela, ali su mi zaista jedna od omiljenih slastica. Na slici izgledaju malo tamnije jer sam slikala mobilnim, ali u stvari su fine svjetlo zute boje.
9 jabuka
700 gr secera
7 dl vode
500 gr secera za sirup
500 gr secera za sirup
150 gr oraha
3 kasike Kristal secera za nadjev
2 kasikica vanile
sok jednog limuna
2 dl tecnog vrhnja
1 kasika secera u prahu za slag
Sastaviti secer I vodu, dodati kasikicu vanile I sok od limuna I staviti da prokuha Sok od limuna je opcionalan, da jabuke ostanu svjetlije.
Jabukama izdubiti sredinu, ja pocnem sa otvaracem za vino, I onda zavrsim ciscenje sredine sa tankim nozicem. Na kraju oguliti jabuke I stavljati ih u sirup da se kuhaju. Ja kako gulim jabuke tako Ih I stavljam u sirup. Kuhati da dok fino ne omeksaju, ali ne prekuhati ih.
Orahe samljeti I dodati im dvije tri kasike tecnog vrhnja tek da se povezu. Dodati 1 kasikicu vanile I Kristal secer.
Filovati jabuke, pa ih ostaviti u frizider da se ohlade. Sirup ostaviti da se malo ukuha, otprilike kao za baklava, da bude malo jaci. Svaku jabuku zaliti sa sirupom pa ukrasiti tucenim vrhnjem.
Ja sam ranijih godina jabuke obavezno zapecala u rerni, nekih pet minuta na 180 tek da se jabuke malo prosuse.
Uzivajte!