Pages

Sunday, January 18, 2015

Cudo od cokolade

Recept je veoma poznat na internetu a prva  ga je objavila  mlada i lijepa brcanka Selma.




Sastojci za tijesto:

4 jaja
100 gr secera
200 gr putera
100 gr cokolade
1 prasak za pecivo
4 kasike brasna

Sastojci za kremu:

200 gr cokolade
500 gr vrhnja za kuhanje

Umutiti bjelanca sa malo soli I ostaviti na stranu. Potom umutiti zumance sa secerom. U medjuvremenu rastopiti cokoladu I puter u mikrovalnoj (ili na ringli).

Dodati rastopljenu cokoladu I puter a potom I brasno pomijesanjo sa praskom za pecivo. Na kraju lagano umutiti umucena bjelanca.

Moj pleh je bio nekig 12x12 cm - cetvrtasti. Premazati ga sa puterom I malo posuti rbasnom pa izliti tijesto I peci na 180 C ili 355 F 20 minuta.

U medjuvremenu rastopiti vrnje I cokoladu u mikrovalnoj (ili na ringli). Umijesiti da se cokolada I vrhnje fino sjedine.

Pecen kolac malo izbosti vilicom pa preliti ganazom. Ostaviti malo da se ohladi pa staviti u frizider. Ukrasiti po zelji.

5 comments:

  1. Mmmm, prste da polises... Cokolada uvek! :)

    ReplyDelete
  2. Ti si Bebo pravi čokoljubac :-) Odlično i jednostavno!

    ReplyDelete
  3. Nale, hvala ti puno... Vesna, cokoladu vole moji ukucani ja sam vise za vanilu, ali ovaj kolac je zaista jednostavan, brz I bogat...hvala puno <3

    ReplyDelete
  4. Odlična ideja Bebo

    ReplyDelete