Saturday, January 17, 2015

Tufahije

Tufahije nacisto obozavam. Ne pravim ih tako cesto kako bih zeljela, ali su mi zaista jedna od omiljenih slastica. Na slici izgledaju malo tamnije jer sam slikala mobilnim, ali u stvari su fine svjetlo zute boje.

 
 
9 jabuka
700 gr secera
7 dl vode
500 gr secera za sirup
150 gr oraha
3 kasike Kristal secera za nadjev
2 kasikica vanile
sok jednog limuna
2 dl tecnog vrhnja
1 kasika secera u prahu za slag
 
Sastaviti secer I vodu, dodati kasikicu vanile I sok od limuna I staviti da prokuha Sok od limuna je opcionalan, da jabuke ostanu svjetlije.
 
Jabukama izdubiti sredinu, ja pocnem sa otvaracem za vino, I onda zavrsim ciscenje sredine sa tankim nozicem. Na kraju oguliti jabuke I stavljati ih u sirup da se kuhaju. Ja kako gulim jabuke tako Ih I stavljam u sirup. Kuhati da dok fino ne omeksaju, ali ne prekuhati ih.
 
Orahe samljeti I dodati im dvije tri kasike tecnog vrhnja tek da se povezu. Dodati 1 kasikicu vanile I Kristal secer.
 
Filovati jabuke, pa ih ostaviti u frizider da se ohlade. Sirup ostaviti da se malo ukuha, otprilike kao za baklava, da bude malo jaci. Svaku jabuku zaliti sa sirupom pa ukrasiti tucenim vrhnjem.
 
Ja sam ranijih godina jabuke obavezno zapecala u rerni, nekih pet minuta na 180 tek da se jabuke malo prosuse.
 
Uzivajte!


2 comments:

  1. Volim tufahije i davno ih nisam ravila. Prijatno:)))

    ReplyDelete
  2. hvala ti draga moja Milice, rado bih ih dijelila sa tobom...

    ReplyDelete