Pages

Tuesday, August 11, 2015

Kljukusa

Jako jednostavan, brz i ekonomican dorucak u kojem moja porodica je uzivala i jos uvijek uziva bez obzira na toliko izbora kad je hrana u pitanju... mislim da ne postoji kuhinja ni jednog naroda na zemlji a da ovdje nije zastupljena... kljukusa jos uvijek odoljeva konkurenciji i drzi se veoma visoko  na ljestvici u nasoj kuci... :)

 
 

Sastojci


Za lim od rerne ili 38 cm okrugli
  • 1.5 kg krompira cca
  • 2 glavice luka (manje ili jedna velika)
  • 1.5 kasikica soli                                                                                                        
  • 15 dkg brasna (cca malo vise od pola solje...)
  • 1/4 kasikice bibera                                                                                                        
  • 1 dl ulja cca
  • grumen putera, bijeli luk, mileram po zelji 
 
     
Ukljuciti rernu na 450 F/230 C.
Krompir oguliti i naerendati na sitnije rende. Luk takodje.   


Dodati ulje, so, biber i brasno u krompir i dobro izmjesati.
Izvaditi tepsiju iz rerne trebala bi biti vrela i obilno premazati uljem.
Ako je dovoljno vrela tepsija kad istresete krompir u nju cvrcace kao da se przi. Premazati obilno uljem i odozgo i staviti peci.

  Ja svoju kljukusu pecem 40 minuta, potom je izvadim i premazem puterom ili mileramom i vratim je u rernu, ukljucim gornji grijac i ostavim jos nekih 5 minuta da fino porumeni.

  Dobije se divna hrskava kljukusa koju ne mozete prestati jesti. Korica se divno odvaja od tepsije jer je tepsija bila dobro zagrijana. Ukoliko stavite tepsiju koju ste premazali sa uljem da se zagrijava, ulje ce da pocne gorjeti prije nego se tepsija dobro ugrije i neprijatan miris ce se prosiriti kucom.


Kljukusa voli malo vise da se premaze uljem i da se stavi nesto ulja unutra, ali ja licno ne volim premasnu kljukusu, cak i ako povecate kolicinu krompira ne bi trebali povecavati kolicinu ulja...


                                                         
 

4 comments:

  1. Replies
    1. cca is skracenica za latinsko circa a znacilo bi priblizno ili oko. razlog za stavljanje skracenice ovdje je da kod kljukuse ne mora da se stavi krompira tacno u gram, kad gulite krompir pa vam vaga pokaze da imate 1490 gr, ili 1560 gr krompira a ne 1.5 kg, kljukusa ce vam uspjeti jos uvijek biti dobra :) ...

      Delete
    2. A lepo,hvala! A da li je to tradicionalno jelo vase kuhinje? Prvi put cujem tu rec "kljukusa".

      Delete
    3. da, kljukuse su tradicionalna jela bosne, ima ih bezbroj varijanti I vrsta, ali uglavnom su jela koja se umute sa necim :) I izliju na vrelu tepsiju I idu u vrelu rerun na pecenje da se dobro zapecu. meni najdraza je ova najjednostavnija krompir malcice brasna I masnoce I to je to :)

      Delete