Pages

Friday, October 16, 2015

Buba Mara torta

 
 
Danas je nasa Ziba slavila prvi rodjendan svojoj Aminici. Tema je bila Buba Mara. Kolac je trebao da bude Japanski vjetar ili nesto  kremasto, pjenasto I vazdusasto, ali nije bilo vremena za pecenje svih tih kora I kuhanje kremica, a nisam bas ni sigurna da bi izdrzale ispod tezine fondana, tako da je torta bila negdje izmedju japanskog vjetra I havane, uz neke moje izmjene, da krema bude malo postojanija, bez zelatine.
 
 
 
 
  Prva I zadnja kora su bile tanke biskvitne korice. Prva korica je trebala biti premazana domacim pekmezom bez secera, tako da da contrast slatkoj korici od bjelanaca I secera. Izmedju korica od bjelanaca dodala sam pakovanje malina koje su takodje bile malo kiselije kako bi dale contrast bijeloj torti I slatkoci korica od sauma. Kompletan recept ce uslijediti nekom drugom prilikom, u  nadi da ga necu zaboraviti. Sljedeci put bih napravila malo pjenastiju kremu, da vise posjeca na kremu havane.

 
Nazalost nisam slikala presjek, koji je bio u tonovima bez, zuckaste I bijele, sa tamnom linijom koju je pekmez napravio na kori, I sa crvenim tackicama koje su nastale presjecuci maline.
 

 
Uhvacen I zabiljezen moment Mala Bubamarice sa roditeljima, I granparents.
 
 
Sama bubamara je napravljena od cokolade, kakao, petit keksa, putera I vanile, koje sam oblikovala I zaledila a potom presvukla crnim fondanom. Posle toga sam uzivala u dekoraciji bubamarice I pravljanju jednostavnih cvjetica. Bila sam malo zabrinuta hoce li torta da zadovolji publiku, ali Ziba me je smirila rijecima, da cak da je cak I ne interesuje okus, kad izgleda tako lijepo. Bila sam jako sretna da se nasoj Zibi dopao kolac I da je prema njenim rijecima bio hit rodjendanskog slavlja.
 

Saturday, October 10, 2015

Ferero

 
Nasa Amy je tek nedavno otkrila Nutelu, kad smo joj dali otvorenu teglicu Nutele da proba, nije se mogla odvojiti od nje, tako da sam odlucila da joj napravim Nutela kolac, ili Ferero rocher veliki kao kudbalska lopta. Vidjecemo hoce li joj se svidjeti. Dekoracija joj se dopala, iako je moglo biti I bolje, malo sam zurila, malo glavobolja, uglavnom nije bas ispalo kako sam ja zeljela, ali posluzice svrsi.
 
Za sastojke sam koristila 1 teglu nutele,  kekse sa punjenjem od ljesnjaka, I to veliko pakovanje za samljeti, I dva manja sam kupila za okolo I jos 300 gr cokolade od ljesnjica I isto toliko vrhnja.


Znaci samljeti kekse I u njih usuti nutelu. Cijelu! Dobro izmjesati pa staviti u kalupe da se rasladi I poveze.


Na ovoj se slici bas I ne vidi, ali sredinu sam napunila ljesnjacima, koje sam prepekla I ogulila. Na to sam opet ganaz od nutele. Znaci, 1 cup vrhnja, I 1 cup nutele. Cup je solja od oko 2 dl.


Kad se dobro rashladi, sastaviti dvije polovice I ponovno staviti da se rashladi I stegne. Rastopiti 100 gr mlijecne cokolade I umakati kekse u cokoladu I lijepiti za tortu. Kad smo cijelu tortu oblijepili, onda ponovno ostaviti u frizider da se rasladi.

 
U medjuvremenu napraviti ganaz od mlijecne cokolade u razmjeru 300 gr cokolade I 300 gr vrhnja za kuhanje, te ostaviti da se ohladi I malo stisne. Ja sam koristila cokoladu sa ljesnjacima, a vjerujem da bi noisete bila odlicna.
Popuniti supljine izmjedju keksa I ostavite preko noci da se dobro rashladi. Ujutru dekorisite po zelji.