Pages

Tuesday, April 5, 2016

Cokoladna nutela, divit baklava, cupava kata

Nedavno sam iaprobala varijaciju na divit baklavu, dodajuci cokoladu u baklavu, a 3 kasike nutele u zaljev. Bila je odlicna.
Sastojci: 1 pakovanje jufki (ja sam imala skroz debele jufke ovaj put, ako su skroz debele jufke onda moze I jedna ne trebaju dvije da se stavljaju jedna na drugu) 600 gr oraha (koristila pikan orahe u ovom receptu) 100 gr secera 200 gr putera 100 gr mlijecne ili tamne cokolade Zaljev: 500 gr secera 4.5 dl vode 2-3 kriske limuna 3 kasike nutele stapic za raznjic Izdrada: Cetvrtasti manji pleh namazati puterom. Kore odmotati, ja sam imala samo 12 kora, tako da sam napravila samo 6 rola. Uzeti koru, napazati je rastopljenim puterom, staviti drugu koru na nju ponovo premazati puterom I presuti obilno sa mljevenim orasima i narendanom cokoladom u koje smo dodali 100 gr secera. Stapic za raznjic staviti ispred sebe na kore I umotavati duzom stranom u rolat. Kad smo umotali rolat, srozati kore niz stapic, tako da mogu da stanu u tepsiju. Isto uraditi sa preostalim korama. Ovu baklavu je najbolje praviti navecer, ostaviti je malo otvorenu rernu da se isusi do sljedeceg dana. Sljedeci dan izerezati baklava na komadice zeljene duzine, namazati puterom I peci na 355 F oko 10 minuta dok ne pocne rumeniti. Smanjiti na 320 I peci jos 20 minuta. Zaljev ostaviti da provri I kuhati 10tak minuta do zeljene gustine. Zaljev za sve baklave treba da bude malo gusci kako baklava ne bi bila previse mekana. U gotov zaljev dodati 3 kasike nutele I dobro izmjesati da se izjednaci sa zaljevom. Mlaku baklavu preliti vrelim zaljevom.


Cupava Kata
3 jaja
3 kasike secera
150 gr putera
300 gr brasna
3 kasike mlijeka
1 prasak za pecivo

Nadjev:
snijeg od 3 bjelanka
150 gr mljevenih oraha
200 gr secera u prahu

Marmelada

Umutiti puter i secer pa dodati jaja i mlijeko. Postepeno dodavati brasno i prasak za pecivo. Podijeliti na 3 dijela. Prva dio razvaljati pa staviti marmeladu, drugi dio razvaljati pa staviti nadjev od oraha, i treci dio naribati (prethodno dobro rashladiti) preko prva dva. 
Peci na 355 F 15tak minuta. Provjeravati cackalicom, ili termometrom do temperature 205. Sjeci u stanglice. Posuti secerom u prahu. 

No comments:

Post a Comment