Pages
▼
Saturday, April 2, 2016
Humus sa avokadom
Humus je jako lako I brzo napraviti ako imate vec pripremljen ili kupljen tahini I leblebije. U svakom slucaju I ako nemate brzo I lako je napraviti I tahini I skuhati leblebiju. Ili kupiti vec kuhanu leblebiju u konzervi, mada je vise volim suhu pa da sama kuham.
Tahini:
100 gr sesam sjemenki
1 kasika neutralnog ulja
Za hummus:
450 gr leblebije kuhane ili iz konzerve
3 kasike soka od limete ili limuna
3 kasike finog maslinovog ulja, plus za polijevanje
2 avokada
2 kakise tahinija
so, biber, crvena paprika, kumin, person ili cilantro
2 cehna cesnjaka
Za tahini prziti sesamove sjemenke do rumene boje, pazeci da ih ne preprzite, jer ce tahini biti gorak I neukusan. Staviti przene sjemenke u food processor I ostaviti da se ohladi nekoliko minuta. Procesirati dok ne dobijemo grudvice, pa dodati neutralno ulje.
Nastaviti procesirati dok ne dobijemo smjesu kao za palacinke ili malo guscu. Ostaviti do upotrebe.
Ja leblebiju skuham u slanoj vodi ,prethodno je operem I odstranim sve koje plivaju po povrsini, znaci da nisu dobre. Kuham u pretis loncu nekih sat I deset minuta. Ocijedim, operem I ostavim u frizider ako cu koristiti u naredna tri dana, ako ne onda zamrznem.
Za humus procesiram 450 gr leblebije sa uljem, sokom od limuna, tahinijem I zacinima dok ne dobijem gletku masu. Ako je potrebno dolijem malo vode. Dodam avocado I bijeli luk I nastavim procesirati dok ne dobijem kremastu finu masu. Opet dodam malo vode ako je potrebno.
Zaliti finim maslinovim uljem I cuvati u frizideru do uportebe. Najbolje je iskoristiti Humus za sedam dana. Uzivajte!
Humus a tek avokado, obožavam..ne jedem ga često možda dva do tri puta nedeljno u raznim oblicima a ove umakalice mogu uvek.
ReplyDeleteMi zadnjih goidna uvijek imamo po neki, postao je obaveza... da jedemo svaki dan ne, ali najcesce zavrsi u salati I tako ga najvise jedemo. Lamija, e ona jede skoro svakodnevno....
ReplyDelete