Pages
▼
Friday, April 1, 2016
Tursija, ili fermentisano probiotik povrce
Salate su moje omiljeno jelo. Mogu ih jeste kao predjelo, glavno jelo, salatu ili desert.
Recept za ovu tursiju je malo drugaciji, jer ovo je super super tursija, zbog dodatih minerala a I zbog nacina kiselenja. Nema nikakvih dodataka ili hemije, cisto povrce overloaded sa vitaminima I mineralima.
Za ovo probiotik fermentisano voce nema posebnog recpeta. Kad imate povrca malo vise I ne znate sta cete sa njim, jednostavno uzmite teglu odgovarajuce velicine I pocnite sastavlajti ovu salatu.
Stavite vode nedgje do pola ili malkice vise, dodajte prvo so, da vam bude ugodno slano, nema potrebe nesto previse presaljati, dodajte kasiku-dvije jabukovog sirceta, ali da bude ne preradjeno, domace, dodajte sok od limuna I ako uzgajate kombucha, obavezno dodajte kasiku kombucha. Zatim dodajte kasiku secera, po mogucnosti organic, da se razumijemo nista od ovog secera nije za vas, on ce sav biti potrosen u procesu fermentacije povrca. Pa onda dodajte minerale ako zelite dodavati: magnezij, kap joda, living siliku, fuvic acid. Minerali nisu obavezni, ali ako ih dodate dobicete super supe salatu. Dodajte svog omiljenog ulja po ukusu, pa onda jednu kapsulu probiotika. Probiotik se moze kupiti u svakoj apoteci, nije vazno koliko miliona ih ima u jednoj kapsuli, nego koliko vrsta ima u kapsuli, sto vise to bolje. Sad pitanje je zasto dodavati probiotik u salatu. Prvo salata ce vam biti ugodno kisela, ocuvace se sve zdrave bakterije, I sto je najvaznije, unijecete u organizam probiotik koji nam je svima prijeko potreban.
Kad dodate povrce po zelji, kupus, karfiol, brokoli, mrkvu, ljubicasti luk, repu, cveklu, itd itd, zatvorite teglu I ostavite u kuhinji dok ne uskisne. Svaki dan otvorite teglu da ispustite visak zrak kako vam tegla ne bi pukla.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment