Anyway, I wanted to try my friend Ozi's recipe for layers that can be used to make a torte. They were perfect match for kind of cake that my brother in low likes. Kind of old fashioned cakes that our grandmothers were baking for us. He is not into new type of cakes with fondant or any modern kind of decorations or baking.
I just needed to find nice filling for this beautiful torte. I decided to use Swiss buttercream and to add some home made caramel because he likes caramel as well.
Ingredients for layers:
8 eggs
200 gr sugar
1.5 dl oil
100 gr ground walnuts
200 gr flour
1/2 of bag of baking powder
1 tbs vanilla
1 tbs cocoa powder (can be omitted)
Separate whites from yolks. Mix whites with spoon of sugar at the time, gradually adding as whites started to foam. When you get nice and shine foam, start to adding one by one yolk, mixing between additions till yolk incorporate with foam.
When we add all yolks, start with adding other ingredients. First add oil, then mix it gently to incorporate with eggs.
Mix all dry ingredients, sift two times and start adding slowly to the eggs mixture. You really need to be very gentle so eggs will not fell down.
Pan 24 cm in diameter brash with oil and some flower. Bake it for about 15 minutes on 180 C, then half more hour on about 160. Baking time depend of more than one factor, so please adjust baking to your oven. When cake is baked, let it cool for about ten minutes then remove from pan and let it cool completely before you cut it in tree equal parts.
Tortu sam pravila zetu za rodjendan I zaista je bila fina. Recept za kore je objavila moja prijateljica Ozrenka na Coolinarici kao Univerzalne kore za sve, I mislim da se bas fino upotpunjuju sa ovom kremom od karamela I Swiss buttercream.
Recpet za kore:
8 jaja
200 gr secera
1.5 dl ulja
100 gr mljevenih oraha
200 gr mekog brasna
1/2 p za pecivo
po zelji dodati
1 vanillin
2-3 kasike kakao praha ili cokolade u prahu
Razdvojiti zumance I bjelance. Umutiti bjelance u cvrstu masu ( ne pretjerati da ne ispadnu suhi), dodavajuci kasiku po kasiku secera. U umucenu masu dodavati jedno po jedno zumance muteci izmjedju da se sve fino sjedini. Odloziti mikser.
Dodati orahe kasiku po kasiku, lagano da smjesa ne spadne. Potom dodavati brasno prosijano sa praskom za pecivo opet jako lagano da se ne bi smjesa spustila.
Kalup od 24 cm premazati puterom pa posuti brasnom ili krusnim mrvicama. Izliti smjesu, pa lupnuti lagano da izadju mjehurici.
Pecenje prilagoditi pecnici. Ugrijati rerun bar 20 minuta ranije I peci biskvit 10-15 minuta a potom smanjiti pecnicu na 160-180 C I peci jos 20tak minuta ili dok cackalica ne izadje suha iz kore. Izbjegvati otvarati rerrnu bez potrebe. Ostaviti u kalupu desetak minuta, potom izvaditi iz kalupa I ostaviti da se ohladi. Prerezati dva puta ili na tri djela.
Karamel:
1 cup secera ( 2.3 dl casa)
1/4 cup vode
1/2 cupa vrhnja za kuhanje
'
Na 1/4 cupa vode dodati 1 cup secera, pa lagano spinovati do fine caramel boje. Ne mjesati, nego lagano cetkicu namociti u ledenu vodu pa cistiti stranice da sprijecite stvaanje kristalcica. Nemojte ostaviti previse svijetlo jer se caramel nece ni osjetiti, dok ukoliko pregorite secer, onda ce caramel biti gorak. Kad dobijete tamnu amber boju salijte vrhnje za kuhanje I mijesajte da se izjednaci. Odmah posudu uronite u ledenu vodu kako biste sprijecili daljenje kuhanje karamela. Ostavite da se hladi a u medjuvremenu spremite butter cream.
Za Swiss butter cream:
7 bjelanaca
1/2 cup secera
1 paund putera (oko 450 gr)
Zicom mutiti 7 bjelanaca sa 1/2 cupa secera na pari da se secer fino rastopi a bjelanca pobijele. Bjelanca se ne smiju pregrijati, tek zagrijati da budu vruca, ne vrela, oko 140 F. Staviti u mikser pa miksati da se dobije gusta bijela krema. Kad se bjelanca umute, dodavati grumen po grumen omeksalog putera dok se sve fino ne umuti u gustu I sjajnu kremu. Ako se u trenutku smejsa pocne grusati, nemojte paniciti ponovno ce da se izjednaci. Ova krema se moze napraviti nekoliko dana ranije, a moze I da se ostavi u led pa kad treba da se izvadi, I dobro umuti prije filovanja torte.
Dodati caramel koji se trebao ohladiti na sobnu temperature do sada I sve dobro umijesiti jos jednom. Ostaviti u frizider do upotrebe.
Za krokant
100 gr oraha
100 gr secera
Secer uprziti do svijetle amber boje pa dodati orahe. Nastaviti prziti secer do tamne amber boje pa sve istresti na silpat ili neku drugu podlogu otpornu na temperature I ostaviti da se ohladi. Samljeti u food procesoru.
Tortu nafilovati u kalupu u kojem ste je pekli pa ostaviti dva tri sata u led da se fino ucvrsti. Izvaditi I dekorisati po zelji. Okolo torte I po vrhu posuti krokantom od oraha.
Bilo bi najbolje da torta prenoci, a prije posluzivanja da se izvadi bar pola sata iz frizidera.
Mi smo uzivali u njoj, slaveci rodjendan mog zeta. Torta se slavljeniku jako dopala, jer voli jednostavne starinske torte bez puno ukrasavanja.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment