Pages

Sunday, October 15, 2017

Osso bucco

Poznato Milansko jelo, Osso Bucco se tradicionalno pravilo od teletine. Mi pravimo sa junetinom I meso bude fantasticno, topi se nacisto, a okus je veoma bogat.

Ako se pravi sa teletinom, onda se obavezno koristi bijelo vino I temeljac od piletine. Ako se koristi junetina onda se obavezno crno vino I juneci temeljac.



Potrebni sastojci za 4 osobe:

4 komada junetine od natkoljenice (shank)
1 glavica luka
2 mrkve ili vise mali mrkvica
2 stalka celera
3 cehna bijelog luka
1 dl crnog vina
2 dl juneceg temeljca
2 dl paradajz sosa
ostali zacini po ukusu, bijeli I crni luk u prahu, ljuta tucana paprika, lovorov list, so
ulje, persinov list.

Na nekoliko kasika ulja preprziti meso sa obadvije strane do lijepe rumene boje.




 Izvaditi meso na poseban tanjir a na ulju uprziti luk, mrkvu, celer I bijeli luk do fine rumene boje. Nasuti vinom I prziti dok tecnost u potpunosti ne ispari a luk se fino kramelizuje.



Doliti temeljac, paradajz I dodati zacine po zelji. Kuhati na laganoj temperature do 2 sata dok se meso u potpunosti ne raskuha.



Ja pecem u rerni 2 sata na 320 F.




Posluziti uz pire od krompira. Prijatno!

No comments:

Post a Comment