Pages

Tuesday, December 19, 2017

Bosanski lokumi

Izmedju svih ostalih suhih kolacica koje pravm ili probam, bosanski lokum je jos uvijek na prvom mjestu u mojoj kuhinji. Tako su jednostavni a tako fini I prhki, naprasto se tope u ustima.



Potrebni sastojci:

200 gr putera
1 dl ulja
1 jaje
100 gr secera
100 gr badema ili oraha fino mljeveni
300 gr brasna (da se dobije fino I glatko tijesto
po zelji aroma vanilije, badema, limuna ili bez ikakve arome, jos uvijek su divni.

Kristal secer sa posipanje.


Pjenasto umijesiti puter sobne temperature sa uljem, jajetom I secerom.

Dodati mljeveni badem ili orah I aromu. Postepeno dodavati brasno da se dobije fina I glatka smjesa. Ne treba biti pretvrda ali ni premekana. U zavisnosti od brasna, nekad je ova kolicina dovoljna, nekad se mora dodati jos. 

Posebnu im aromu da puter ako se rastopi i ucvrka. U tom slucaju mora se vratiti u frizider da se stegne, pa onda opet izvaditi van frizidera da bude kucne temperature. 

Valjati tijesto u valjcice pa ih sjeci ukoso da se dobiju lokumcici zeljene velicine.

Peci 15 minuta u prethodno ugrijanoj rerni na 340 ili 175 C.  Uvaljati u Kristal secer I cuvati u zatvorenoj posudi na kucnoj temperature.


Trebaju ostati bijeli. Uzivajte uz kaficu ili caj.

Prijatno!


2 comments:

  1. Nisam ih nikada ni jela ni pravila... hvala za recept, liči da bih umela da ih napravim. Stavljam ih na spisak za ove praznike.

    ReplyDelete