Pages

Saturday, December 16, 2017

Speculaas kolacici

Divni I mirisni kolacici koji dok se pecu, vec ispune svaku prostoriju u kuci finim mirisima ...


Sastojci:



3 1/2 cups svenamjenskog brasna ili 420 gr
1/2 kasikice soli
1 kasikica djindjera mljevenog
1/2 kasikice bijelog bibera
3/4 kasikice mljevenog kardamama
1 1/2 kasikica mljevenog cimeta
1/4 kasikice orascica (nutmeg)
1/2 kasikice sode bikarbone
1 cup smedjeg secera
200 gr putera
1/3 cupa vode  ili 80 ml

Izrada:

Sve suhe sastojke pomjesati zajedno. Umutiti puter sa secerom (ja sam secer samljela u mlinu) dok se fino ne upjeni pa u trecinama pa dodati vodu I onda u trecinama dodati suhe sastojke. Pazljivo dodavati suhe sastojke, moguce je da se ne utrosi cijela kolicina u zavisnosti od brasna koje koristite.

Umijesiti glatko tijesto pa podijeliti u tri dijela, umotati prozirnom folijom I ostaviti u frizider na jedan sat.

Ja sam koristila kalup za springerle, jer nemam kalup za ove kolacice...

Posto je tijesto odstojalo jedan sat, otkidati komade tijesta, prevaljati preko kalupa pa odrezati visak.

Stavljati u lim koji smo prekrili papirom za pecenje. Zalediti bar jedan sat.

U medjuvremenu ugrijati rerun na 290 F - 135 C  pa peci 10 minuta. Smanjiti temperature na 280 F - 135 C, I peci jos 10 minta. Sto duze stoje to su bolji.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment