Pages

Wednesday, November 28, 2018

Beshamel spinach pica

Kad je u pitanju pica, skoro da nema neke koju bih odbila.  Nije da bas volim one sa mesom, ali moze i ta proci ako nema druge. Kad je u pitanju spinach pica to je za mene bilo pravo otkrivenje neke 2003 godine kad sam tek dosla u US. Naime Papa John's je upravo lansirao pica sa spinacem i meni nije bila ravna nijedna toj. Kako oni prave svoju sa spinacem nisam otkrila, medjutim u medjuvremenu sam isprobala bezbroj recepata sa bijelom spinach picom.

Od svih varijacija, sa rikotom, pa sa fetom, pa onda sa kiselim vrhnjem ili krem sirom,  itd itd, nekako mi je ova sa beshamelom najbolja. Dok su pice sa crvenim sosom uglavnom na jelovniku za rucak ili veceru, ova sa bijelim sosom i spinacem je na jelovniku i za dorucak.

Potrebni sastojci:

Omiljeno tijesto za picu:
Kod mene je ono koje napravim sama, uglavnom sa 66% hidracije u tijestu.






Potrebno za tijesto:

oko 300 gr brasna ( pocnite sa 250 za tijesto), svenamjensko I hljebno je najbolje
1 kasika  germe, secer
so
soljica tople vode
2-3 kasike maslinova ulja


Potrebni sastojci za nadjev:

1 dl maslinova ulja
2 cehna bijelog luka
listovi bosiljka, majcine dusice, timijana, italijanski zacin, oregano




Za nadjev:

2 kasike brasna
2 kasike putera
1 solja mlijeka
so, muskatni orascic, bijelog bibera I bijelog luka u prahu.

1/2 kese italijanskog sira, mix za picu rendane 180 gr
1/2 kese asiago sira 170 gr

1 kesa baby spinaca oko 800 gr (varijacije su bijelo pilece meso, crab meat, nista, prsuta I aragula itd. itd...)

Tijesto umijesite bez soli, tek da se poveze pa ostavite da odstoji 20tak minuta. Premijesite dodajuci so, malo po malo i mijesite nekih pet minuta u food procesoru. Ostavite da nadodje nekoliko sati.

Ovo tijesto se veoma uspjesno zaledi i drzi u ledu nekoliko mjeseci. Prije nego sto trebate izvadite iz leda i ostavite u frizider da se odledi.

Maslinovo ulje blago zagrijati pa dodati bijeli luk. Proprziti da bijeli luk zamirise pa skloniti sa ringle. Dodati zacinsko bilje, poklopiti i ostaviti da odstoji da ulje upije mirise zacinskog bilja.

Napraviti beshamel. Rastopiti puter, dodati brasno pa mijesati tek da pocne mirisati, prije nego pocne rumeniti. Doliti mlijeko i brzo miksati. Dodati i zacine. Beshamel treba biti gusci nego sto pravite za sos, ali ne pregust. Po potrebi dodajte jos malo mlijeka.

U medjuvremenu razvaljajte tijesto za picu. Premazite stranice u potpunosti, i nesto preko sredine sa uljem u kojem ste stavili zacinsko bilje.

Kad se beshamel malo prohladio, dodajte sir i spinac.  Dobro izmjesajte pa stavite preko pice. Preostalo ulje islijte preko.




Ostavite da odstoji petnaestak minuta, pa pecite 10-15tak minuta, na 220 C ili 425 F. Ova je pecena ispod saca do perfekcije!



Obzirom da sam pravila nabrzaka za dorucak, nisam slikala korake pripreme, pa cu da slikam drugi put!

Prijatno!


No comments:

Post a Comment