Pages

Sunday, August 11, 2019

Mrak baklava

Na internetu se vrti recept za ovu Mrak baklava. Iskreno kad sam je tek nampravila I probala, nisam vidjela razlog da bi se ova baklava nazvala Mrak baklavom. Ali, samo posle dva dana stajanja, baklava se pretvorila u predivnu delikatesu. Veoma je lagana za izradu, pa ce vjerovatno cesto biti na nasim stolovima.





Potrebni sastojci:

10-12 kora za baklava
350 gr oraha
150 gr cokolade za po izboru, ja sam koristila mlijecnu, naerendanu
4 kasike griza
100 gr keksa, kod mene plazma
3 kasike secera
100 ml ulja
malo vode

Za premaz:

100 gr rastopljenog putera

Za agdu:

750 ml vode
750 gr secera
1 limun

Postupak

Vodu I secer za sirup staviti kuhati. Dodati limun narezan na kolutove. Kad zaljev provri kuhati jos nekih 15tak minuta. Ostaviti da se ohladi.

Sastaviti sve sastojke za nadjev. Nadjev treba da bude malo tvrdji, ali ne bas da se rasipa previse.

Uzimati po dvije kore, premazujuci ih sa puterom. Na duzi kraj staviti nadjev pa zarolati. Rolnice redati u pleh koji smo podmazali puterom.

Kad smo utrosili sav nadjev, rolnice sjeci na komade zeljene duzine. Potom ih obilato premazati puterom.

Peci na 315 F petnaestak minuta, pa smanjiti temperature na 300 I peci jos pola sata.

Kad je baklava pecena, preliti ohladjenim zaljevom.

Prijatno.

No comments:

Post a Comment