Pages

Tuesday, November 19, 2019

Hasselbak squash - butternut tikva glazirana u rerni

Volite li vi tikvu. Ova je slatka I tako fina, da meni uz nju ne bi trebalo glavno jelo. Kako god, ako je servirate uz neko peceno meso bit ce put pogodak. 



Potrebni sastojci:

1 butternut tikva
2 kasike putera
2 kasike javorovog sirupa/meda po izboru
1 kasika jabukovog sirceta
Prstohvat kajen paprike

Tikvu prepolovite na pola, pa joj iscistite unutrasnji meki dio. Ako imate noz za gulenje krompira to je to, veoma brzo I lako cete oguliti ovaj squash/tikvu. Ne mora bas u potpunosti da se ostruze onaj zeleni dio, svakako ce se ispeci I biti ukusno.

Tikvu operiite, posusite I po zelji malo posolite I popaprite. I ne morate ako ne zelite.

U medjuvremenu pripremite glazuru, tako sto cete prokuhati puter, javorov sirup, jabukov ocat I malcice kajen paprika. Ostavite da se pocne karamelizovati. 

Ugrijte rernuu na 425/220 C . Pecite tikvu 15-20 minuta u zavisnosti od velicine, pa izvadite na dasku I isjecite tanko, s tim sto ne prosjecete do kraja tako da tikva ostane cijela. 

Premazite glazurom I vratite u rernuu nekih 45 minuta, premazujuci svakih deset minuta pripremljenom glazurom.

Ako nije porumenila za ovo vrijeme ukljucite gornji grijac na dvije tri minute tek da malo porumeni.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment