Pages

Sunday, February 16, 2020

Pita od sira sa pecenim korama (kupljene ili pravljene)

Sjecate li se Sarajevskog bureka sa pecenim korama? Ili Ascikaduninih sarmica? Ova pita se isto pravi sa pecenim korama, s tom razlikom da mozete kupiti polupecene ili pecene kore umjesto da ih sami radite.



Pita je apsolutno fantasticna. Koristila sam domaca jaja koja sam kupila na obliznjoj farmi, Amish sir I Vlasicki kajmak. Irish puter! Apsolutno dobitna kombinacija.


Potrebni sastojci:

500 gr pecenih ili polupecenih kora
500 gr sira
200 gr kajmaka
5-6 domacih jaja
2 kasike psenicnog griza
1 kasikica soli
2 kasike putera
3 kasike ulja
1 dl vrhnja za kuhanje
1 litar mlake vode


Jaja umiksati blago tek da se zumanci I bjelanci fino razbiju. Dodati sir, kajmak, 2 kasike psenicnog griza, so I sve fino sjediniti.

Odvojiti dvije kore za vrh. Kod mene su bile cetvrtaste kore, a mogu biti I okrugle.



U litar mlake vode staviti 3 kasike ulja. Dno lima premazati sa puterm. Kore umakati u mlaku vodu pa stavljati na dno lima. Ja sam na dno stavila dvije tri kore. Premazati trecinom smjese od sira I jaja. Staviti ponovo dvije kore koje smo prethodno umocili u mjesavinu ulja I vode, pa preliti sa drugom trecinom smjese.



Na kraju preostale kore zguzvati pa rasporediti po premazu od sira. Premazati preostalom trecinom smjese, sacuvati dvije-tri kasike za premazati po vrhu. Preliti sa dvije tri kasike vrhnja za kuhanje.



Na vrh staviti preostale dvije kore koje smo ostavili sa strane. Dijelovi kore koji vire preko lima lagano podvuci oko krajeva lima, sve do dna da se ususkaju prethodne kore da nadjev ne bi curio.



Premazati kore na vrhu sa preostalim nadjevom I kasikom dvije putera.



Peci 35 minuta na 395/200 C.



Pomijesati preostalo vrhnje z akuhanje sa dvije kasike putera pa preliti preko pite. Pokriti papirom ili daskom za pecenje I kuhinjsko m salvetom I ostaviti desetak minuta da se malo ohladi I upije vrhnje.

Servirati sa omiljenom salatom ili sa jogurom/kefirom.

Prijatno!