Tuesday, September 12, 2017

Sarajevski burek

Ovo fino tradicionalno jelo je zasigurno veoma zahtjevno I uzima prilicito vremena ali ko uziva u kuhanju I ko voli fin zalogaj sigurno ce se uputiti u pravljenju domacih kora za ovaj burek, ako vam se neda praviti domace kore, onda probajte sa tortiljama, nesto mi se cini da bi ovaj burek bio fin I sa njima. Ja sam probala sa mlincima ali jufke su previse krte I burek ne ispadne bas fin. Ako pecete domace kore, mozete ih ispeci na prevrnutom limu u rerni, ili na rostilju ili na pekacu za palacinke. Vidjela sam da zene peku I u Teflon tavi.
 
 
 
Prvo umijesiti kore od 450 gr brasna, prstohvat soli, 2 kasike ulja I 2 jaja sa toplom vodom. Ostaviti da odstoji bar pola sata.  Podijeliti u 6 jednakih dijelova.
 
 
 
 Razvlaciti kore sa nekom manjom oklagijom obilno presipajuci brasnom.

Kore se mogu razvuci dovoljno da pokriju dno okruglog lima br. 40 ali ako vam se ne da izaberite manji lim, svakako ce pita jos uvijek biti fina.  Peci ih sa jedne strane dok se mjehurici ne formiraju na cijeloj povrsini.

Potom okrenuti pa peci sa druge strane.

Kad se ovako fino podmjehure, znaci da vam je kora uspjela.

U medjuvremenu kuhati cijelo pile kao za supu. Ja obicno kuham u pretis loncu pa brzo bude gotovo.


Ako kore koristite odmah stavite ih na stranu dok vam supa bude gotova, ne morate ih pokrivati nek se malo jos isuse.
Ako ne pravite isti dan, pospremite ih u neku platnenu vrecu. Za tu svrhu moze vam posluziti I neka stara jastucnica.


Pile izvaditi da se meso malo ohladi a supu staviti u neku vecu tempsiju kako bi mogli umakati kore u nju. Supa treba da bude vrela.

 Svaku koru premazivati sa maslacem, I presipati komadicima piletine.

Ukupno bi trebalo biti 5 kora koje ste presuli sa piletinom, sestu ne presipate.


Odozgo premazati maslom ili puterom, zaliti supom I peci oko pola sata da supa fino upije a burek se dodatno zapece.

 
Prijatno vam I uzivajte u ovom super finom I tradicionalnom Sarajevskom bureku.




Cista fantazija...

 So delicious!


No comments:

Post a Comment