Sampita po ovom receptu ne moze da izda. Pocela sam je prviti jos kao dijete kad mi je strina pokazala kako se pravi. Coolinarika (Podravka) je izabrala I potvrdila ovaj recept kad me je izabrala za cool chef. Brzo, jednostavno, ekonomicno...
Sastojci za ovu sampitu se mogu proporcijalno mijenjati u zavisnosti koliku sampitu zelite. Mozete poceti od 4 jaja pa ici do 8. Preko 9 jaja je jako tesko umijesiti saum sa malim kucnim mikserom. Ja cu da navedem recept sa 7 jaja, jer je 7 moj omiljeni broj :)
Za koru:
7 zumanaca
7 kasika secera
7 kasika ulja
7 kasika mlijeka
7 kasika brasna
1/2 praska za pecivo
Za saum:
7 bjelanaca
1/2 kg secera (secer moze da se smanji na 400 grama ali meni je ovako super)
Ukljuciti rerun na 200 C. Umijesiti zumanca sa secerom pjenasto. Dodati ulje I mlijeko I umijesiti da dobijete finu glatku masu. Prosijati brasno sa praskom za pecivo I dodati u zumanka. Peci tacno 10 minuta.
Staviti 1/2 do 1 male soljice za kafu vode u serpu, na to nasuti secer. Ukljuciti ringlu na pola jacine I polako topiti secer.
Miksati bjelanca sa mrvicom soli da dobijete gusti saum.
Kad secer se uspinuje da se pocnu pojavljivati veliki mjehurovi I pocne da se po malo kristalizuje dodati u saum. Ako ste prestali miksati saum trebalo bi da ga ponovo izmiksate da bude u potpunosti cvrst prije nego pocnete dodavati secer.
Dodavati secer u tankom mlazu I miksati jos nekih 15tak minuta.
Izliti saum na tijesto I vratiti u rerun 2-3 minute da se uhvati korica po povrsini.
Prije stavljanja u rerun mozete posuti orasima. Takodje mozete dodati oraha I u koru...
Prijatno!
Pravim! Odmah me privuklo u naslovu ono da mora da uspe!
ReplyDeleteeto, nikad do sada nisam otkrila ovaj komentar, nadam se da si pravila I da ti je uspjela, topli pozdrav
ReplyDelete