Friday, January 3, 2014

Sirnica sa domacim jufkama

Ako sam u zurbi koristim gotove jufke. Ako imam nesto vremena onda zaista uzivam u razvlacenju domacih kora. Pita sa domacim korama je zaista nesto u cemu svi uzivamo...



Za kore:
500 gr brasna
1 jaje
1/4 kasikice soli
2 kasike ulja
cca 320 ml tople vode (po potrebi_

Za nadjev:

300-400 gr mladog sira ili Rikote
3 jaja
po zelji kiselog vrhnja
1/4 kasikice soli

Puter I ulje za premazivanje

Izrada:

Umijesiti tijesto za pitu dodavajuci polagano vodu dok ne dobijemo tijesto tvrdoce usne resice. Podijeliti u 3 dijela, natrijeti na brasnu da dobijete glatko tijesto te namazati uljem. Pokriti providnom folijom, stoljnjakom I ostaviti na toplom po mogucnosti oko 1 sat.

Razvlaciti kore otprilike velicine lima za pecenje, pouljiti I ostaviti da odstoji dok I druge dvije kore razvucemo isto.

Ukljuciti rerun na 425 F ili 220 C.

Vratiti se prvoj kori, razvuci je preko cijelog stola, prerezati na 4-5 dijelova I nadjevati sirom. Rolati u male zvrkice I stavljati u lim za pecenje.

Kad smo zavrsili sa svim korama, pitu namazati puterom ili uljem I staviti peci. Pecemo je oko 1/2 sata na 220 I onda jos 10tak minuta na 170.



Posluziit uz omiljenu salatu, jogurt ili kiselo mlijeko, kao predjelo ili glavno jelo.

No comments:

Post a Comment