Sastojci:
8 jaja
175 gr secera
35 gr ostrog brasna
170 gr oraha
1 kasika naribane narancine korice
Krema:
7.5 dl mlijeka
medju prstima suhe lavande (opcija)
300 gr secera u prahu
115 ostrog brasna
375 gr maslaca
1 vanilla
Za premaz rolata:
100 gr dzema od sumskih jagoda
Za dekoraciju:
100 gr cokolade
3 kasike ulja
Topiti secer u teflon tavi i negdje na pola dodati orahe i prziti do zlatno zute boje. Odmah istresti na silpat i ostaviti da se ohladi (ja stavila u frizider). Potpuno ohladjenu masu samljeti u multipraktiku. Obicno napravim kremu prije kore i ostavim je da se hladi, ali postupak u receptu navodim obrnutom redosledu.
Bjelance mutiti sa malo soli dok ne dobijete cvrst i sjajan snijeg, dodavati polako secer i ponovo umutiti dok se sav secer rastopi, potom dodavati jedno po jedno zumance muteci stalno sa mikserom na srednjoj brzini. U umuceno dodati vanilu, a potom pomijesane suhe sastojke i lagano umutiti kasikom.
Izliti masu na silpat ili papir za pecenje koje ste namastili i pobrasnili i peci na 360 F 13 minuta a potom na 320 jos 7 minuta. Pecen biskvit urolati u vlaznu kuhinjsku krpu.
Prijatno!
Izliti masu na silpat ili papir za pecenje koje ste namastili i pobrasnili i peci na 360 F 13 minuta a potom na 320 jos 7 minuta. Pecen biskvit urolati u vlaznu kuhinjsku krpu.
600 ml mlijeka skuhati sa kasikicom lavande. Procijediti odmah cim je zakipilo pa u to dodati brasno koje ste umutili sa secerom i razlikom od 150 ml mlijeka i vanilom. Kuhati kao puding 2-3 minute. Ohladjenu kremu dodavati po malo u puter koji miksate da dobijete finu kremu. Ostaviti 10 minuta frizider da lakse nafilujete i umotate rolat.
Ohladjen rolat odviti i premazati tanko djemom od sumskih jagoda. Preko toga premazati kremu, cuvajuci dio za okolo. Uviti rolat a potop ga premazati okolo. Koristiti cesljic za kolace da fino pocesljate rolat i dobijete valovitu frizuricu.
Rastopiti 100 gr cokolade u mirkrovalnoj 1 minutu (ili kako god to vama lakse) i isarati rolat.
Prijatno!
Zaljubih se u Šumadinca!
ReplyDelete