Friday, January 3, 2014

Sumadinac

Ovaj divni rolat sam pravila kad su mi dolazili u posjetu moji divni prijatelji Zorica I Stanoje.

 
Sastojci:
 
8 jaja
175 gr secera
35 gr ostrog brasna
170 gr oraha
1 kasika naribane narancine korice
 
Krema:
 
7.5 dl mlijeka
medju prstima suhe lavande (opcija)
300 gr secera u prahu
115 ostrog brasna
375 gr maslaca
1 vanilla
 
Za premaz rolata:
100 gr dzema od sumskih jagoda
 
Za dekoraciju:
 
100 gr cokolade
3 kasike ulja
 
Topiti secer u teflon tavi i negdje na pola dodati orahe i prziti do zlatno zute boje. Odmah istresti na silpat i ostaviti da se ohladi (ja stavila u frizider). Potpuno ohladjenu masu samljeti u multipraktiku. Obicno napravim kremu prije kore i ostavim je da se hladi, ali postupak u receptu navodim obrnutom redosledu. 
                                                      
Bjelance mutiti sa malo soli dok ne dobijete cvrst i sjajan snijeg, dodavati polako secer i ponovo umutiti dok se sav secer rastopi, potom dodavati jedno po jedno zumance muteci stalno sa mikserom na srednjoj brzini. U umuceno dodati vanilu, a potom pomijesane suhe sastojke i lagano umutiti kasikom.

Izliti masu na silpat ili papir za pecenje koje ste namastili i pobrasnili i peci na 360 F 13 minuta a potom na 320 jos 7 minuta. Pecen biskvit urolati u vlaznu kuhinjsku krpu.

 600 ml mlijeka skuhati sa kasikicom lavande. Procijediti odmah cim je zakipilo pa u to dodati brasno koje ste umutili sa secerom i razlikom od 150 ml mlijeka i vanilom. Kuhati kao puding 2-3 minute. Ohladjenu kremu dodavati po malo u puter koji miksate da dobijete finu kremu. Ostaviti 10 minuta  frizider da lakse nafilujete i umotate rolat.

Ohladjen rolat odviti i premazati tanko djemom od sumskih jagoda. Preko toga premazati kremu, cuvajuci dio za okolo. Uviti rolat a potop ga premazati okolo. Koristiti cesljic za kolace da fino pocesljate rolat i dobijete valovitu frizuricu.

Rastopiti 100 gr cokolade u mirkrovalnoj 1 minutu (ili kako god to vama lakse) i isarati rolat.

Prijatno!

 


1 comment: