Thursday, January 2, 2014

Dzandar baklava

Za ovu baklava se kaze da je baklava nad baklavama. Da se napravi ova baklava po tradicionalnom receptu potrebno je dosta vremena, umjeca I strpljenja. Iako postoje nacini da se ubrza izrada ove slastice, ja ovaj put donosim originalni recept kako bi bio sacuvan od zaborava...


 
Za 2 jufke
Toliko oklagija koliko imamo jufki

1 zumance                                                                                            
400 gr brasna                                                                                           
2 kasike ulja                                                                                           
prstohvat soli                                                                                            
topla voda                                                                                           

za nadjev 1
slatki kajmak
bademi blansirani, oguljeni, osuseni i samljeveni                                                                                            

nadjev 2

mljeveni orasi kuhani u mlijeku 
                                                                                           
slatki kajmak         

                                                                                   

Sirup

 1/2 kg secera                                                                                        
 1/2 l vode                                                                                           
 2-3 kriske limuna

 Umijesiti glatko tijesto. Premijesiti poslije pet minuta i ostaviti da odmara 1 sat. Razviti tanke jufke. Ovdje jufke treba da budu razvijane a ne razvucene rukama. Odjeci krajeve ako su deblji i ostaviti da se prosuse.Prosusene jufke namotati na oklagiju, skupiti ih na jednom kraju kao harmoniku i ostaviti da se suse. Samo susenje jufke moze I da traje i do sedam dana, jufka treba da bude u potpunosti
suha.
                                                      

Osusenu jufku skinuti sa oklagije i I sjeci na komade zeljene duzine. Umakati ih u vreli puter i peci u rerni na veoma slaboj temperaturi, tek da malo dobiju boje i da se jos dobro prosuse.
Ispecene baklave umabacivati u sirup, ostaviti minut dva a potom vaditi u tepsiju. Ostaviti da se ohlade u potpunosti.
                                                    
Prije posluzenja filovati pripremljenim filom od badema i slatkog kajmaka ili oraha skuhanih u slatkom mlijeku, potom ohladjenih i pomijesanih sa malo slatkog kajmaka.

Kolicina fila ce zavisiti koliko ste razvukli jufku, koliko razvucete jufku i kolika je oklagija naravno. Koliko dobijete rolnica etc.
Fil treba da je onako povezan i prilicito gust. Ja fill obicno pravim u turama, prvu turu napravim sa bademima i slatkim kajmakom, drugu sa orasima, trecu sa ljesnjacima. Dodam secera koliko mi se dopada ukus i nesto vanilije. Nikad ne filujem sve rolnice od jednom jer ne mogu stajati dugo tako nafilovane. Uglavnom treba da se pojedu u dva tri dana. Nenafilovane mogu da stoje i mjesec.

Noseca slika je varijacija od kokosa. Prvi put sam probala ovu opciju, pomijesala sam kasiku kokosovog butter (rendano kokosovo meso), mascarpone, vrhnje za kuhanje, secer I kokosovo brasno, skoro u jednakim omjerima (osim secera, njega je manje). Svidjela mi se jako I ova opcija.


 

No comments:

Post a Comment