Za 4-6 palacinke:
100 gr brasna
2 jaja
1 dl mlijeka
1 kasika secera
prstohvat soli
Za kremu od zumanjaka:
3 zumanjka
45 g secera
1 kasikica nastrugane korice mandarine
prstohvat soli
50 gr putera isjeckanog na kockice
Za punjenje od sauma:
3 bjelanjka
1/2 dl vode
240 gr secera
1 kasika limunova soka
dash soli
Za preliv:
4 kasike secera
4 + 4 kasike soka od mandarina
1 kasika soka od limuna
20 gr putera
Za kremu od zumanjaka: nastrugati 1 kasikicu korice od mandarine i staviti u 180 gr mlijeka da prokuha. Skinuti sa vatre i ostaviti da se miris korice prozme sa mlijekom. Umutiti zumanjca sa secerom i soli da se dobije gusta krema. Ponovo vratiti mlijeko da prokljuca pa polako dodavati umucenim zumanjcima. Vratiti na ringlu i polako zagrijavati do kljucanja ali ne dopustiti da prokljuca (90c), jer ce se ugrudvati. Dodati hladan puter kockicu po kockicu stalno mijesajuci. Ostaviti do upotrebe.
Za punjenje od sauma: Uliti pola dl vode u serpu i na to nasuti secer. Na srednjoj tempereaturi zagrijavati vodu i secer dok se ne uspinuje (pojavi se dosta mjehurica, ali ne dozvoliti da se pocne karamelizovati). U isto vrijeme mutiti 3 bjelanca sa malo soli i kasikicom limunova soka. Kad se secer uspinovao dodavati ga veoma polako u bjelanca neprestano muteci. Ostaviti bjelanca da se miksaju a vi pecite palacinke.
Ispeci palacinke na malo putera i ulja. Puniti ih kremom od sauma i redati u posluzavnik ili pojedinacne tanjire. Preliti obilno kremom od zumanaca i na kraju preljevom. Preljev moze da dodje i na dno odnosno kao podloga palacincima.
Za preljev: rastopiti puter I dodati ostale sastojke.
Posluziti sa puno ljubavi i paznje <3Za preljev: rastopiti puter I dodati ostale sastojke.
No comments:
Post a Comment