Thursday, January 2, 2014

Medovnik

Ovaj kolac zahtijeva malo vise rada, ali rezultat je fantastican. Nije tezak za izradu ali uzima vrijeme. U svakom slucaju, vrijedan je svakog trenutka provedenog u izradi.
 

 
 
 
 
Sastojci:
 
KORE - OSNOVNE MJERE, PRAVILA SVE X 3
70 gr putera                                                                                           
2 kasike meda                                                                                           
1 cup (235 ml) secera                                                                                            
3 jaja                                                                                           
1 1/2 (9 gr) tsp sode bikarbone                                                                                             
1 tsp vanile                                                                                            
3 cups (450 gr cca) brasna                                                                                             
                                                                    FIL:                                                                                            

200 gr putera                                                                                           
8 oz (225 gr pakovanje) ili jedno pakovanje krem sira                                                                                             
16 oz (473 ml) ili manje pakovanje slatkog vrhnja (opcija)                                                                                            
12-14 oz (400ml) kondenzovanog  mlijeka                                                                                           

ZA DEKORACIJU:                                                                                            

1 manja tegla dzema od kajsija                                                                                           
ostatak mrvica od kora                                                                                                                                                                pcelice od kreme i cokolade i listica badema

 
 Izrada: 

    1. KORE:Staviti puter secer i med da se otope na pari. U drugoj posudi lagano umutiti jaja i sodu tek da se fino sjedine i dodati u otopljenu smjesu putera i secera. Kuhati na pari 20-40 minuta, u zavisnosti od posuda u kojim kuhate, potrebno je da smjesa dobije finu amber boju, ne treba nesto posebno ukuhavati. Koliko ste ukuhali od toga ce zavisiti koliko brasna cete utrositi i koliko kora cete da dobiejte.
    2. U ukuhanu masu dodati vanilu i ostaviti 10 minuta da se malo prohladi smjesa. U prohladjenu smjesu dodati brasno, polagano jer mozda necete utrositi svo brasno. Dobicete podatno tijesto koje se lako valja.
    3. Ukljuciti rernu na 175 celzijusa (350 F) bez fena. Moja rerna nije bas najjaca, tako da temperaturu trebate prilagoditi sebi...Odvagati svaku koru, moje su bile 250 gr da budu velicine velikog plitkog tanjira i razvaljati.Peci svaku koru 6-7 minuta u zavisnosti od vase rerne.Dok se pece ova, pripremiti sljedecu kor
    4. Staviti plitki tanjur na ispecenu koru,  i isjeci koru da bude fino okrugla. Kad se prohladi minut-dva staviti u najlonsku kesu kako se ne bi isusivala.
    5. FIL: Umutiti puter i krem sir, dodati kondezovano mlijeko i mutiti da dobijete kremastu divnu masu. Ukoliko ne zelite koristiti vrhnje krema je gotova. Ukoliko zelite dodati slatko vrhnje umutiti ga posebno u drugoj zdjeli i lagano dodati u kremu. Ostaviti u frizider do upotrebe.
    6. Kad su ispecene kore dovoljno hladne za filovanje, fil podijeliti u jednake dijelove koliko imate kora i ostaviti extra jedan fil da premazete tortu okolo.
    7.  Ostatke od kora sto ste ih isjecali izmrvite u multipraktiku. Dzem od marelice rastopite i procijedite, sacekajte da se malo prohladi i prelijte preko kolaca. Pospite mrvicama okolo kolaca. Pokusaj pravljenja pcelica lol je od cokolade i ostatka kreme, zute prugice su krema i zuta boja,  krilca od badema sjecenih u listice.


     
     

    2 comments:

    1. Moraću uskoro da je opet pravim...jes da ima malo posla oko nje, ali se topi u ustima. Kod mene je publika podeljena, jedni je vole, drugi ne..

      ReplyDelete
    2. Zoki, sa medovnikom je tako bas, ili ga volis ili ne volis. meni je super iako ja vise volim kremaste kolace..

      ReplyDelete