Za serbe:
3 1/2 cups secera (cup je 235 ml)
3 cups vode
sok od pola limuna
Tijesto:
2 1/2 cups brasna
2 cups vode
2 kasike putera
2 kasike semolina brasna (psenicni griz)
1 kasika skroba
naprstak soli
3 jaja
Ulje za przenje
Izrada:
Najvazniji kod tulumbi po meni je da okolo budu hrskave a unutra da se osjeti da su upile zaljev. Da bi se to postiglo tulumbe se stavljaju u hladno ulje I polako se zagrijavaju I prze do rumene boje. Isprzene tulumbe se vade na papirni ubrus da upiju ulje I stavljaju u hladan sirup na 1/2 minuta. Vade se iz sirupa I to je to.
Sirup.
Pomijesati secer vodu I limunov sok. Ostaviti da provrije I pustiti da vri 5-10 minuta u zavisnosti od temperature, na koju ukljucite ringlu. Ostaviti sirup da se ohladi.
Pripremiti tijesto:
Provredi vodu I puter. Izmijesati dobro I sasuti brasno polagano u provrelu tecnost. Dodati so I secer I miksati brzo sa drvenom kasikom dok ne dobijemo tijesto koje se ne lijepi, negdje oko 10tak minuta je potrebno.
Ostaviti tijesto da se ohladi. U mlako tijesto dodavati jaja jedno po jedno mijesajuci mikserom ili rukama posle svakog jajeta da dobijete jednolicno tijesto. Na kraju dodati semolina I skrob I umijesiti u kremasto tijesto.
Protisnuti tijesto kroz kalup za tulumbe I izrezati na komade zeljene duzine. Stavljati ih u hladno ulje, kad smo popunili serpu ukljuciti ringlu I prziti do ne dobiju finu rumenu boju. Przene staviti na papir na sekund da upije visak masnoce a potom stavljati u hladno serbe.
Prije przenja nove ture tulumbi ulje treba da se ohladi.
Ove tulumbe su super adiktiv, vrlo ukusne I nadasve jeftin kolac.
Prijatno!
Volim ih a tako ih retko pravim.
ReplyDeletei ja Milice, jednom u deset godina :)
ReplyDelete