Kolac od limuna
Ovi kolaci u Americi se pripremaju kao osnovni kolac na koji se dodaje ili neki od frosting ili se sluze samo tako bez icega. Ja uglavnom pravim ove kolace kao podlogu za nesto drugo, uglavnom ih koristim za tiramisu, ali moze I za bilo koji drugi kolac. Amerikanci uglavnom prave frosting na nacin da umute puter ili margarin sa secerom u prahu, dodaju neki ekstrakt po zelji, u ovom slucaju bi isao od limuna I nekoliko kasika mlijeka. Drugi omiljeni frosting je sa krem sirom I uglavnom se pravi isto kao I sa puterom. Tim filom filuju kolac, po zelji dodaju umjetnu boju za kolace.
Kolac je veoma jednostavan za napraviti ali ipak se trebaju koristiti upute kako bi dobili socan I razabran kolac.
Sastojci:
170 gr putera neslanog (1 1/2 stick)
300 gr secera (1 1/2 cups)
4 veca jajeta sobne temperature (ako nemate vremena cekati stavite ih u toplu vodu bar 5 minuta(
285 gr brasna za kolace
1/2 najmanje kasikice soli
2 1/2 kasikice za caj praska za pecivo (12 gr)
korica od 2 limuna
320 gr mlijeka ( 1 1/4 cups)
2 kasike (18 gr) ulja
2 kasike (18 gr ekstrakta od limuna)
Upotstvo:
Zagrijati rerun na 175 stepeni celzijusa (350F)
Namastiti I posuti brasnom kalup dijametra 40 ili dva od 20 cm (8 in)
Pomijesati brasno, prasak za pecivo so I koricu limuna.
U drugoj posudi izmjesati mlijeko, ulje I lemon extract.
Umutiti puter u trecoj dok ne pozuti, pa polagano dodati secer I nastaviti miksati jos 5 minuta, dok ne postane pjenasto.
Dodavati jaja uputer, jedno po jedno I mutiti dok se ne sjedine sa puterom u potpunosti.
Dodavati brasno I tecne sastoje u dijelovima, ja obicno dodajem u trecinama, poceti I zavrsiti sa brasnom. Misksati dok se ne dobije glatka smjesa, ali ne mutiti previse jer se moze previse umititi.
Dodati smesu u lim I peci oko 35 minuta ili dok cackalica ne izadje suha iz kolaca. Ostaviti 10 minuta u limu prije nego izvadimo da se hladi.
No comments:
Post a Comment