Pages

Monday, March 16, 2020

Domaci (sourdough) kvas za pet dana

Za sve vas koji volite praviti domaci hljeb, ovaj super brzi nacin pravljenja domaceg kvasa ce vam donijeti potpuno nov uzitak u pravljenju hljeba.
Potrebni sastojci: Svjeze iscjedjen sok nekoliko jabuka Crno, razeno, heljdino, hljebno brasno po izboru Jabuke naerendati pa iscjediti sok. Ostaviti na toplom mjestu da kisne tri dana. U zavisnosti jeli uskislo dovoljno, sto se moze vidjeti po mjehuricima, treci ili cetvrti dan umijesiti 50 gr brasna i 50 gr soka, pa ostavti da kisne u toplu prostoriju. Pokriti tek ovlas, da ima zraka, a da musice ne dodju do njega. Ostatak soka mozete ostaviti u frizider, pa ga koristiti za hranjenje startera narednih nekoliko dana, ili koristiti mjesavinu vode I soka, ili samo vodu, po vasem izboru. Peti dan se uzme 50 gr ove smjese, doda 50 grama mjesavine crnog/hljebnog/razenog brasna, i 50 gr vode. te se ostavi da kisne 12 sati. Posle 12 sati ponoviti postupak, pa narednih 12 sati bi se treabo uduplati ili utriplati. Posle pet dana trebao bi biti dovoljno aktivan da se napravi prvi hljeb, a posle sedam dana bi trebalo da bude potpuno aktivan I da se udupla 8-12 sati. Kvas treba da bude na toplom da bi bio aktivan. Ako vas kvas ne dadne ovakve rezultate, nastavite ga hraniti do pune aktivnosti, ne odustajte. Najvise mu prija svjeze brasno, po mogucnosti mjesavina razenog I hljebnog. Prije nego umijesite hljeb uvijek ostavite 50 gr koje cete nahraniti na isti nacin, i koristi do beskonacnosti za pravljenje predivnog domaceg hljeba. Moj starter ce 20 avusta napuniti godinu. Nahranim dio, vratim u frizider, ostalo nahrnaim i ostavim vani da nadodje dva tri puta od svoje prvobitne kolicine i koristim za pravljenje hljeba. Na slici dole, stavila sam lastiku da vidim koliko je nadosao. Sretno mijesnje!

No comments:

Post a Comment